12.04.2022

Curățarea panourilor fotovoltaice în 6 pași simpli

Curățarea panourilor fotovoltaice în 6 pași simpli

După cum știm deja, curățarea panourilor fotovoltaice este un proces pe cât de simplu, pe atât de util pentru eficientizarea sistemului și captarea unei cantități cât mai mari din energia solară. Deși principala caracteristică a panourilor fotovoltaice este lipsa aproape totală a costurilor de întreținere, pot exista momente când curățarea acestora este absolut necesară. Acest proces are loc în urma furtunilor de praf, a căderii frunzelor copacilor care pot obtura celulele solare sau a acoperirii lor cu excrementele păsărilor.

Conform unui studiu realizat de Google, panourile solare înclinate au mai mult de câștigat de pe urma căderilor de averse. Ploaia le curăță astfel încât intervenția suplimentară a omului să se producă mai rar decât în cazul panourilor montate orizontal. De asemenea, una dintre cele mai eficiente metode folosite pentru creșterea eficienței panourilor fotovoltaice este curățarea acestora. Permite astfel o cantitate ridicată din emisiile solare să fie captată și transformată de către sistemul fotovoltaic.

De ce ai nevoie pentru curățarea panourilor fotovoltaice

Ia măsuri de precauție atunci când curățarea panourilor fotovoltaice este făcută „în regie proprie”. Nu te aventura pe acoperișul clădirilor înalte / înclinate. Există pericolul să aluneci. Poartă încălțăminte adecvată – vei lucra cu jet de apă. Asigură-te că panourile nu sunt conectate la nicio sursă de electricitate.

Dacă ai decis că nu e cazul să plătești o firmă specializată pentru acest pas, iată care sunt materialele de care ai nevoie pentru curățarea panourilor fotovoltaice:

  • scară (alege o scară reglabilă, ușoară, pentru a ajunge în siguranță pe acoperiș)
  • furtun de grădină cu cap pulverizator (dispersia apei este controlată mai bine)
  • perie moale cu braț telescopic (folosește o perie de calitate, care nu zgârie suprafețele moi și nici nu lasă peri în timpul frecării)
  • cârpă moale (poți folosi un burete înfășurat în țesut textil moale, neabraziv)
  • mănuși (protejează-ți mâinile de efectul soluției de spălat geamuri)
  • lamelă de cauciuc (opțional)
  • suflantă pentru frunze (opțional)
Curățarea panourilor fotovoltaice în 6 pași simpli
Curățarea panourilor fotovoltaice nu este un proces dificil, însă e de preferat să apelezi la o firmă profesionistă dacă nu dispui de un nivel ridicat de îndemânare / uneltele necesare

Sfaturi utile pentru curățarea panourilor fotovoltaice

Iată care sunt cei 6 pași simpli pe care-i poți urma pentru a duce la bun sfârșit curățarea panourilor fotovoltaice.

  1. Mai întâi, închide sistemul (deconectează-l de la tensiune) pentru a nu exista pericolul electrocutării
  2. Asigură-te că panourile nu sunt acoperite de frunzele copacilor din apropiere
  3. Începe doar cu apă și perie / cârpă moale
  4. Soluție de curățat geamurile (special făcută pentru panourile solare) sau detergent cât mai delicat
  5. Uniformizează soluția aplicată cu peria pe întreaga suprafață (fără apă)
  6. Clătește cu suficientă apă curată și perie moale pentru a îndepărta soluția degresantă pe care ai folosit-o în pasul anterior

Ce să eviți atunci când cureți panourile

  • Folosirea apei reci pe suprafața deja încălzită de soare poate duce la fisurarea / crăparea acestora! Cel mai bine e să faci aceste operațiuni dimineața sau după-amiaza, când temperaturile sunt mai scăzute sau să folosești apă călduță.
  • Nu utiliza obiecte metalice, produse abrazive sau detergenți puternici. Zgârieturile apărute la curățarea panourilor fotovoltaice pot umbri celula fotovoltaică și afectează eficiența.
  • Pentru a nu lăsa mineralele din apa de la robinet să se depună după uscare, folosește o lamelă de cauciuc pentru a înlătura excesul de apă.

Ar trebui să apelezi la o firmă profesionistă?

Sigur că da! O firmă profesionistă are experiență în acest domeniu și știe cum trebuie efectuat fiecare pas al acestei operațiuni în siguranță. Este necesar ca respectarea regulilor de protecția muncii să fie mereu pe primul loc.

Află de la experții Restart Energy cum poți avea grijă de panourile solare pentru a le prelungi durata de viață și pentru a obține maximum de energie verde! 

Te-ar putea interesa și