12.04.2024

Echipamente inteligente pentru monitorizarea performanței sistemelor solare

Monitorizarea performantei în timp real a sistemelor fotovoltaice a devenit esențială pentru maximizarea randamentului energetic pe termen lung și identificarea în prealabil a eventualelor defecte din sistem. În acest context, utilizarea unor echipamente IoT devine tot mai importantă.

În IoT este vorba de senzori și module de comunicații care măsoară anumiți parametri și transmit datele obținute într-o aplicație. Le poți monitoriza wireless, de pe telefon sau de pe computer, pentru a afla care este adevăratul nivel al performantei unui sistem.

Principalii parametri sunt curentul, tensiunea și producția de energie la nivelul fiecărui modul, precum și temperatura de funcționare și intensitatea radiației solare. De asemenea, monitorizarea condițiilor meteorologice este relevantă pentru performanță.

Unii senzori au camere fotografice integrate care fac poze panourilor ca să vezi dacă nu e vreo murdărie sau fisură. Camerele mai sunt utile pentru monitorizare vizuală și identificarea defectelor sistemului, vegetației, mediului înconjurător. Creșterea complexității sistemelor și a suprafețelor instalate determină nevoia de supervizare inteligentă. Soluțiile actuale utilizează micronișe IoT cu consum redus, memoria integrată și porturi multiple pentru conectarea senzorilor analogici și digitali.

Echipamentele IoT cele mai folosite sunt module de comunicații/senzori, senzori meteo care pot fi integrate pe modulele de comunicații, senzori electrici, senzori de temperatură, senzori de lumină solară, camere foto/video., senzori de presiune/umiditate sol.

Dezvoltarea rețelelor celulare și a standardelor comunicațiilor la distanță fac fezabile implementările la scară largă în ferme fotovoltaice. Modulele de comunicații transmit datele pe LoRaWAN, 4G sau wifi, depinde de distanță. Le prinzi semnal și de la câțiva km de sistem.

Aplicația îți arată tot istoricul valorilor, cum a evoluat producția zilnică, săptămânală. Astea-s chestii care ajută să optimizezi sistemul, să-l întreții preventiv dacă observi scăderi. Nivelul performantei unui sistem denotă faptul că investiția se amortizează repede când produci mai multă energie curată pe termen lung!

Apelează la specialiștii Restart Energy pentru cele mai noi metode și tehnologii din domeniul energiei regenerabile!

Te-ar putea interesa și