Energia regenerabilă este un pilon principal al provocărilor climatice – și, în același timp, este cheia pentru un viitor mai sustenabil, în care poluarea este ținută sub control.
O mare parte din gazele cu efect de seră care acoperă Pământul și blochează căldura soarelui sunt generate prin producția de energie respectiv, prin arderea combustibililor fosili pentru a produce electricitate și căldură.
Combustibilii fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul și gazul, sunt de departe cei mai mari contribuitori la schimbările climatice globale, reprezentând peste 75% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră și aproape 90% din totalul emisiilor de dioxid de carbon.
Datele sunt clare: pentru a evita cele mai grave impacturi ale schimbărilor climatice, emisiile trebuie reduse cu aproape jumătate până în 2030 și să atingă zero net până în anul 2050.
Pentru a realiza acest lucru, trebuie să ne eliberăm de dependența de combustibilii fosili și să investim în surse alternative de energie care sunt curate, accesibile, rentabile, durabile și fiabile.
Soluția stă în sursele de energie regenerabilă, disponibile în abundență peste tot în jurul nostru: în soare, vânt, apă, deșeuri și căldură generată de planetă. Toate acestea sunt reînnoite în mod natural și emit cantități scăzute spre deloc de gaze cu efect de seră sau poluanți în aer.
Combustibilii fosili continuă să fie responsabili pentru peste 80% din producția globală de energie, însă soluțiile mai sustenabile prind avânt și câștigă teren. 29% din cantitatea de energie provine din surse regenerabile la momentul actual.
Iată 5 motive pentru care tranziția spre energie regenerabilă este calea optimă spre menținerea unei planete sănătoase și locuibile și pentru generațiile viitoare:
În jur de 6 miliarde de oameni depind de importul de combustibili fosili din alte țări, ceea ce duce la vulnerabilități în caz de criză sau șocuri geopolitice.
1. Sursele de energie regenerabilă ne înconjoară
Contrastant, sursele de energie regenerabilă sunt accesibile în toate spațiile planetei, iar potențialul lor de generare nu este nici pe departe atins.
Aceasta este o oportunitate de diversificare a economiei unui stat, de a-l proteja în cazul ridicărilor bruște de preț a combustibililor fosili, în același timp, accesând o soluție mai prietenoasă cu mediul înconjurător.
2. Energia regenerabilă este mai ieftină
Energia regenerabilă este, în fapt, cea mai avantajoasă financiar opțiune pentru multe zone de pe planetă, iar prețurile pentru tehnologia care face accesibilă această energie sunt în continuă scădere. Spre exemplu, costul electricității provenite din energie solară a scăzut cu 85% între 2010 și 2020.
Chiar și în contextul post-pandemic, în care ar putea fi de așteptat ca prețurile pentru energia solară și eoliană să sufere o creștere, devin variante din ce în ce mai avantajoase dat fiind prețul gazului și cărbunelui, aflat într-o ascensiune mai acută.
3. este o soluție mai sănătoasă
Nivelurile ridicate de particule fine și de dioxid de azot din atmosferă provin în principal de la arderea combustibililor fosili. În 2018, poluarea aerului cauzată de combustibilii fosili a generat costuri de sănătate și economice în valoare de 2,9 trilioane de dolari, adică aproximativ 8 miliarde de dolari pe zi.
Trecerea la surse curate de energie, cum ar fi energia eoliană și energia solară, ajută nu numai în combaterea schimbărilor climatice, ci și în reducerea poluării aerului și a impactului asupra sănătății.
4. creează locuri de muncă
Toți banii investiți în energie regenerabilă creează de trei ori mai multe locuri de muncă decât în industria de combustibili fosili. La nivel global, dacă mișcarea de convertire spre emisii nete zero implică renunțarea la aproximativ 5 milioane de slujbe până în 2030, acestea vor fi substituite cu, estimativ, 14 milioane de noi slujbe în sectorul energetic sustenabil.
5. Energia regenerabilă are sens din punct de vedere economic
În anul 2020, s-au cheltuit aproximativ 5,9 trilioane de dolari pentru subvenționarea industriei combustibililor fosili, inclusiv prin subvenții explicite, scutiri fiscale și daune de sănătate și de mediu care nu au fost incluse în costul combustibililor fosili.
În comparație, până în 2030 este nevoie de aproximativ 4 trilioane de dolari pe an investite în energie regenerabilă, ceea ce implică și investiții în tehnologie și infrastructură, pentru a atinge emisii nete zero până în 2050.
Costul inițial poate părea descurajator pentru multe țări cu resurse limitate, iar multe vor avea nevoie de sprijin financiar și tehnic pentru a face această tranziție. Cu toate acestea, investițiile în energie regenerabilă se dovedesc rentabile. Doar reducerea poluării și a impactului asupra climei ar putea economisi până la 4,2 trilioane de dolari pe an până în 2030.
În plus, tehnologiile regenerabile eficiente și fiabile pot crea un sistem mai puțin vulnerabil la șocurile pieței și pot îmbunătăți reziliența și securitatea energetică prin diversificarea opțiunilor de alimentare cu energie.
Aflați mai multe despre energie regenerabilă și fă pasul spre o lume mai sustenabilă cu Restart Energy.