16.01.2024

Energia solară termică – principii, echipamente, beneficii

Energia solară termică este o opțiune excelentă pentru încălzirea locuinței și a apei din surse verzi. Are o funcționalitate simplă: panourile captează razele soarelui și le transformă în căldură printr-un lichid, de regulă apă, care curge prin țevile sistemului.

Pentru obținerea energiei solare termice, există panouri plate sau tubulare, din sticlă izolatoare, poziționate pe acoperiș sau fațada locuinței. Lichidul încălzit ajunge într-un rezervor izolat, de unde se distribuie apa caldă prin conducte. Unele sisteme folosesc și pompe de căldură sau centrale ca sursă secundară.

Pentru clădirile noi există soluții integrate în structură. Iar variantele mai mici se montează ușor și pe casele deja construite. Totul funcționează automat, asigurând confort termic din surse regenerabile la un cost redus.

Pentru funcționarea automată, un sistem solar termic complet necesită câteva componente. De exemplu, o pompă care să pună lichidul în circulație dinspre colectoare către acumulator sau un schimbător de căldură care să transfere căldura dintre circuitul solar primar și cel secundar al apei de consum.

Mai sunt senzori electronici care măsoară temperaturile în circuit și controlează automat pompele. Circuitul secundar cu conducte distribuie apoi apa caldă. Sistemul de depozitare al apei, de obicei un boiler electric sau hibrid, completează sursa solara.

Exista și o sondă termostat pentru a regla automat temperatura din acumulator. Un sistem de dezaerisire asigură puritatea lichidului, iar cel de dezinfectare și încălzire periodică a apei igienizează rezervorul pentru a preveni bacterii.

Energia solară termică este una din tehnologiile ușor de integrat în viața de zi cu zi. Așadar, este o investiție cu efecte benefice pe termen lung, pe care o poți pune și tu în aplicare cu ajutorul echipei Restart Energy.

16.01.2024
Te-ar putea interesa și