Fabricarea panourilor solare: materiale și componente
La fabricarea panourilor solare sunt încorporate mai multe tipuri de materiale. Sunt folosite componente diverse pentru a rezulta un dispozitiv de înaltă calitate care să capteze cât mai eficient lumina solară.
Panourile solare sunt reciclate cu ușurință. Multe dintre materiale se pot recupera prin diverse procedee și refolosite la construcția unora noi. Sticla sau aluminiul reprezintă 90% din materialele care formează un panou solar, doar 3% sunt celule solare, restul fiind extras din cabluri și adezivi.
Din ce componente este format un panou solar?
Majoritatea modulelor PV din siliciu constau dintr-o suprafață superioară transparentă, un izolator, un strat final și o cutie de protecție în jurul marginii exterioare. De obicei, suprafața superioară este din sticlă. Izolatorul este din EVA (etilen-acetat de vinil), iar ultimul strat este fabricat din Tedlar. Principalele componente care formează un astfel de panou sunt:
- Ramă / Cutie – fabricată de obicei din aluminiu. Structura cadrului nu trebuie să prezinte proeminențe care ar putea duce la depunerea prafului sau ar reține apa.
- Geam ramforsat transparent. O suprafață cu grad de reflexie cât mai redus pentru a putea permite luminii solare să ajungă fără degradări sau pierderi la celula solară.
- Izolare EVA (etilen-acetat de vinil). Este stabil la temperaturi înalte și expunere îndelungată la raze ultra-violete. Acest strat transparent are rolul de a izola celula solară de stratul exterior / interior al panoului.
- Celulă solară – pot fi monocristaline sau policristaline.
- Tedlar – o folie izolatoare care să prevină formarea vaporilor de apă și a umezelii.
Materiale folosite la fabricarea panourilor solare
Materialul folosit cu precădere la producerea panourilor solare care se regăsește în 95% din sistemele solare instalate în lume este siliciul. Totodată, acesta este al doilea cel mai răspândit element chimic (după oxigen) ceea ce îl face ieftin și ușor de folosit în aplicații tehnice. Alte materiale folosite la producerea unui panou solar tipic sunt:
- Celulă solară – Siliciu cristalin (c-si), nitrură de siliciu
- Etanșant pentru celule solare – Cauciuc siliconic sau etilen-acetat de vinil (EVA)
- Strat final – Mylar (poliester) sau Tedlar
- Cadru – Aluminiu
- Capac – Sticlă
- Cablaj – Aluminiu sau cupru, termoplastic rezistent la umiditate și căldură
Materialele fotovoltaice moderne folosite la construcțiile civile sunt realizate în principal din solvenți organici transparenți sau compuși organici bogați în carbon. Panourile solare transparente și de diferite culori astfel rezultate pot fi folosite la construcția ferestrelor și a pereților exteriori pentru a genera energie solară.
Panourile solare moderne care folosesc celule de siliciu cristalin nu conțin practic materiale toxice (cadmiu sau telur). Panourile solare sunt nepoulante. Chiar și atunci când sunt deteriorate, nu provoacă nicio contaminare, deoarece celulele sunt încapsulate în straturi de polimer foarte durabile și nu conțin materiale ușor solubile.
Sisteme performante de generare a energiei solare
Utilizarea materialelor nou descoperite îmbunătățește performanța sistemelor de generare a energiei solare. Totodată, permite dezvoltarea tehnologică a acestora. Tendința cercetărilor viitoare este să se concentreze asupra materialelor care pot face panourile solare și mai rentabile și durabile decât cele din prezent.
Companiile producătoare investesc sume considerabile în decoperirea tipurilor noi de materiale care să înlăture o parte din limitările de construcție pe care panourile solare actuale le au.
Fii mereu la curent cu materialele și componentele pe care le conțin panourile solare comercializate de Restart Energy!