22.04.2022

Inovații în energia solară care schimbă lumea

Inovații în energia solară care schimbă lumea

Societatea umană se schimbă constant, la fel și nevoile pe care companiile trebuie să le acopere. De aceea, singura șansă a producătorilor de celule și panouri fotovoltaice care vor să fie în topul preferințelor este să acorde o atenție deosebită sectoarelor de cercetare și dezvoltare. În toate colțurile lumii au apărut inovații în energia solară care revoluționează piața energiei verzi.

Principala direcție de dezvoltare a celulelor solare capabile să capteze energia solară și s-o transforme eficient în energie electrică se referă la dimensiunile extrem de reduse și la flexibilitatea crescută a acestora. Multă vreme, energia fotovoltaică a fost sinonimă cu panouri mari, închise la culoare, grele și friabile. Descoperirile recente de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) ne dau speranța că a sosit vremea panourilor ușoare. Acestea folosesc celule solare transparente, flexibile și de dimensiuni extrem de reduse. Ele pot fi așezate pe o bulă de săpun fără ca aceasta să se spargă.

5 inovații în energia solară

Evoluția noilor tehnologii de captare a energiei solare depinde de inovațiile legate de stocarea energiei, de eficiența panourilor solare și de designul folosit. Toate aceste descoperiri vor crea oportunități nebănuite. Iată câteva dintre proiectele care folosesc noile trenduri în producția de celule solare. Deși par desprinse din filmele științico-fantastice, se află deja în lucru în laboratoare.

  1. Ferestre solare. Tratat cu un strat fotoconductor care generează electricitate, geamul ferestrelor se comportă ca un panou solar care captează energia solară, rămânând transparent. Tehnologia folosește cele mai mici celule solare aflate în producție (măsurând cât un sfert de bob de orez!).
  2. Agrivoltaice. Un segment în creștere al pieței de panouri solare îl reprezintă instalarea panourilor solare deasupra terenurilor agricole. Fermele (agricole) pot produce în regim propriu electricitatea necesară culturilor. În acealași timp, umbra furnizată de instalațiile fotovoltaice duce la un consum redus de apă și la producții crescute la hectar.
  3. Materiale textile fotovoltaice. Textilele cu celule fotovoltaice integrate care pot genera electricitate din lumina soarelui, par să fie desprinse din filmele SF. Dar materiale cu eficiență crescută așezate pe capota mașinilor și materialele textile solare pot fi folosite deja în gospodărie sau pentru producerea hainelor.
  4. Purificator de apă solar. O echipă de la o universitate din Arabia Saudită perfecționează o tehnologie revoluționară folosită pentru a capta energie solară (pentru a o transforma în electricitate) și pentru a purifica apa, în același timp.
  5. Autovehicule care folosesc energia solară. Compania olandeză Lightyear dezvoltă deja un autoturism care generează energie în timpul mersului, dar și atunci când este parcată. De asemenea, alte companii integrează, after-market, panouri solare deasupra camioanelor sau autobuzelor.
Inovații în energia solară care schimbă lumea
Piața energiei verzi, atât de necesară planetei noastre, are nevoie constantă de inovații în energia solară

O lume mereu în schimbare

Cu siguranță, energia solară rămâne cea care oferă cea mai importantă direcție de dezvoltare pentru înlocuirea surselor polouante de generare a electricității de care avem atât de multă nevoie (indiferent dacă vorbim de zona industrială sau casnică).

Toate aceaste inovații ale celulelor fotovoltaice au mai multe elemente comune: captarea unei cantități cât mai mare de energie solară, miniaturizarea și mărirea gradului de flexibilitate a celulelor. Avantajul pe care noile tehnologii îl aduc companiilor producătoare de panouri solare nu le asigură doar o poziție fruntașă pe piața mondială. Acestea deschid și drumuri nebănuite pentru alte invenții, din industriile conexe.

Cu Restart Energy, ții pasul cu noile trenduri de pe piața energiei solare.

Te-ar putea interesa și