Sistemele solare plutitoare reprezintă noua metodă inteligentă de a integra surse regenerabile în mediul urban. Sunt o soluție estetică și puțin invazivă pentru a valorifica suprafețele de apă și nu implică riscuri pentru ecosistemele terestre, dar nici cele acvatice.
Iată câțiva dintre pașii esențiali pentru instalarea unui sistem solar plutitor pe un lac, un bazin sau într-o zonă rezidențială:
În primul rând, se face o analiză atentă a amplasamentului, în special a adâncimii și curgerii apei. Panourile plutesc, dar structura trebuie să reziste la valuri și vânt, precum și la vreme impredictibilă.
Următorul pas este proiectarea sistemului, cu alegerea numărului și tipului de panouri în funcție de puterea dorită. Se dimensionează și platforma plutitoare care să susțină configurația.
Structura trebuie construită din materiale rezistente la coroziune, ușoare și stabile. Oțelul galvanizat sau aliajele de aluminiu sunt bune opțiuni. Panourile solare se montează pe structură și se echipajează cu cabluri, invertoare și alte componente electronice.
Sistemul se testează la uscat. Ulterior, construcția se transportă și se lansează în apă. Este nevoie de utilaje precum macarale sau bărci pentru operațiune. Se finalizează conectarea la rețea electrică prin cabluri subacvatice sau aeriene.
Prin astfel de proiecte se valorifică integral resursele naturale și se diversifică capacitățile regenerabile. Însă, în ceea ce privește sistemul solar plutitor, există și potențiale riscuri ale sistemelor solare plutitoare, precum:
- Deteriorarea mai rapidă din cauza condițiilor corozive din mediul acvatic (salinitate ridicată, alge etc.)
- Instabilitatea structurii în caz de furtuni sau precipitații abundente care generează valuri puternice
- Deteriorarea cablurilor subacvatice de alimentare/conectare la rețea de către pesti sau alte organisme acvatice
- Riscul de electrocutare în cazul scurgerilor de curent în apă
- Posibile daune ecologice în cazul unor accidente care pot polua mediul acvatic cu uleiuri, combustibili etc.
- Costurile ridicate de mentenanță și reparații din cauza dificultăților de intervenție în mediul subacvatic
Așadar, pentru un sistem solar plutitor bine realizat, de la idee la practică, trebuie să ții cont de o mulțime de aspecte. Pentru un rezultat cât mai bun, poți apela cu încredere la specialiștii Restart Energy!