Instalarea masivă de panouri solare pe clădirile industriale și spațiile comerciale este una dintre direcțiile cu potențial uriaș în sectorul solar.
În instalarea solară masivă vorbim, ca suprafețe vizate, despre hale, depozite, centre logistice, hypermarket-uri, centre comerciale etc. Aceste construcții au, de obicei, acoperișuri mari, plate, perfecte pentru instalarea panourilor. În privința panourilor solare, este avantajos faptul că ele funcționează în continuu, deci pot consuma energia solară produsă.
Există câteva limitări ale instalării solare masive, precum capacitatea de stocare a bateriilor este condiționată de bugetul financiar. De asemenea, capacitatea rețelei electrice locale de a primi injecția de energie în cazul sistemelor conectate la rețea. Mai mult, reglementările în vigoare pot stabili praguri ale capacității sistemelor care pot fi conectate la rețeaua publică de joasă/medie tensiune.
Capacitățile pot varia de la zeci de kW pentru o hală mică, până la MW pentru centre industriale uriașe. Se montează module speciale, rezistente la intemperii și la sarcini grele, direct pe acoperișuri sau pe structuri metalice.
În instalarea solară masivă, conectarea se poate face atât la rețea pentru a vinde surplusul, cât și off-grid pentru obiective izolate. Sistemele hibride cu stocare sunt o soluție avantajoasă, deoarece minimizează dependența de factorii meteo. Mai mult, durata medie de recuperare a investiției este estimată la 5-8 ani pentru proiectele de mari dimensiuni.
Conform unui raport al Agenției Internaționale a Energiei, instalarea a 1 MW de panouri solare pe acoperișurile clădirilor industriale și comerciale generează economii de peste 100.000 euro pe o perioadă de 20 de ani.
Orașele viitorului pot fi elevate prin implementarea unor astfel de centrale solare. Pe lângă beneficiile de mediu, aduc economii semnificative la factura de electricitate, pe termen lung. Dacă te interesează să începi afacerea ta cu energie solară, apelează la serviciile Restart Energy.