INTEGRAREA FOTOVOLTAICA. Viitorul trebuie să se elibereze de energia produsă de combustibilii fosili, mizând pe resursele regenerabile. Soarele poate fi unul dintre cei mai puternici aliați pe termen lung, atâta timp cât este fructificat cât mai mult și absorbit de tehnologii cu adevărat viabile, care presupun integrarea fotovoltaică în clădiri și, în consecință, creșterea calității vieții de zi cu zi în medii cu arhitectură durabilă.
În Planul pentru atingerea obiectivului pentru 2030 privind clima, Comisia Europeană a propus reducerea până în 2030 a emisiilor nete de gaze cu efect de seră din UE cu cel puțin 55% față de nivelurile din 1990. 2030 însă este foarte aproape, și există îngrijorări față de ritmul mult prea lent de implementare, lipsa deciziilor la nivel înalt, întâlnirile inter-țări care rămân fără rezultat și lobby-ul puternic al jucătorilor de pe piața de energie tradițională.
Eficiența energetică este o componentă esențială a măsurilor, sectorul construcțiilor fiind unul dintre domeniile în care trebuie intensificate eforturile. Pentru a atinge obiectivul de reducere cu 55% a emisiilor, UE trebuie să reducă, până în 2030, emisiile de gaze cu efect de seră ale clădirilor cu 60%, consumul final de energie al acestora
cu 14% și consumul de energie pentru încălzire și răcire cu 18%. Prin urmare, UE trebuie să se concentreze de urgență asupra modului în care clădirile noastre pot deveni mai eficiente din punct de vedere energetic, mai puțin generatoare de emisii de carbon de-a lungul întregului lor ciclu de viață și mai durabile.
Aplicarea tehnologiei cu panouri și integrarea fotovoltaica ei cu ajutorul ingineriei și arhitecturii moderne poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră legate de materialele pentru clădiri, se precizează într-o comunicare a Comisiei Europene Către Parlamentul European.
Conform Planului Național de Redresare și Reziliență al României, sectorul energiei și cel al eficienței energetice sunt între cele mai problematice și cu provocări majore pentru obiectivele climatice și pentru asigurarea tranziției verzi. Sectorul energetic rămâne sursa cea mai importantă de emisii de gaze cu efect de seră (GES) cu 66% din emisii aparținând acestui sector. Îmbunătățirea eficienței energetice cu 32,5% până în 2030 va fi de asemenea o provocare pentru România. În prezent în sectorul rezidențial mai puțin de 5% din fondul de clădiri au fost reabilitate termic și eficientizate energetic, în ciuda faptului că o astfel de lucrare ar duce, în medii, la economii de energie de peste 50%.
Ce trebuie făcut? Finanțare prin programe europene și de la bugetul de stat, investiții masive ale jucătorilor de pe piața privată, reintoarcerea energiei în sistem, sunt doar câteva cadre generale pentru creșterea surselor de energie regenerabilă.
SUA țin cont de integrarea fotovoltaicA în clădiri
Integrarea fotovoltaică în clădirile din SUA cunoaşte o creştere rapidă. Analiştii de la BloombergNEF se aşteaptă ca în acest an să fie stabilit un nou record în ceea ce priveşte instalarea de panouri fotovoltaice, urmând a fi adăugate capacităţi de peste 32 de Gigawaţi. De asemenea, și tranziţia Uniunii Europene la energia verde a atins un punct de cotitură în luna mai, când, pentru prima dată în istorie, panourile fotovoltaice au generat mai multă electricitate decât toate centralele pe cărbune din blocul comunitar, şi asta încă înainte de venirea verii când producţia de energie fotovoltaică va creşte şi mai mult, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Boom-ul energiei fotovoltaice, precum şi riscurile de ajustare, nu este nicăieri mai evident decât în Ţările de Jos. Aici sunt instalate peste 100 de Megawaţi de panouri fotovoltaice la fiecare 100.000 de rezidenţi, adică dublu faţă de însorita Spanie şi de trei ori mai mult decât în China, care este de departe lider mondial când vine vorba de capacitatea fotovoltaică totală instalată, precizează agenția română de știri. Integrarea fotovoltaică este o realitate aici.
Aflați mai multe despre energie regenerabilă și faceți pasul spre o lume mai sustenabilă cu Restart Energy.