03.05.2022

Integrarea panourilor fotovoltaice în arhitectura clădirilor

Integrarea panourilor fotovoltaice în arhitectura clădirilor

În cele mai multe din cazuri, panourile solare sunt instalate pe acoperișurile caselor sau a halelor de producție deja existente. Ce se întâmplă, însă, atunci când constructorii apelează la integrarea panourilor fotovoltaice în fațadele clădirilor moderne? O nouă ramură a arhitecturii ia naștere.

„Arhitectura solară” se regăsește la intersecția design-ului modern cu soluțiile eficiente de producere a energiei verzi, gata integrate în fațadele clădirilor. Apelând la această tehnică, arhitecții se implică direct în problema, atât de arzătoare, a încălzirii globale.

Atunci când ne gândim la panourile solare, cu toții avem în minte imaginea celulelor opace, cu panouri de sticlă cu tentă albastră, mai mult sau mai puțin reușite ca design. Cu toate acestea, arhitecții care sunt preocupați de integrarea panourilor fotovoltaice în planurile lor au la dispoziție panouri care pot replica orice tip de material. Acesta este folosit de obicei în construcția clădirilor (rezidențiale sau comerciale). Elementele care captează energia solară și o transformă în energie electrică pot fi integrate în ferestre (cu grade selectabile de transparență), în tencuieli diferite, în blocuri de lemn sau piatră. Pot fi produse în orice formă / dimensiuni.

Integrarea panourilor fotovoltaice: cele mai noi proiecte

Mii de exemple de proiecte (mai mici sau mai mari) de „arhitectură solară” pot fi date. Unele, însă, sunt, pe cât de spectaculoase, pe atât de avansate ca execuție. Toate aceste clădiri au în comun, însă, două deziderate. În primul rând, contribuie pozitiv la reducerea emisiilor de Carbon. Apoi, această tehnică poate fi deschizătoare de drumuri pentru cei care urmează să folosească energiilor regenerabile exclusiv pentru asigurarea necesităților energetice.

  1. Pavilionul sustenabilității (Expo 2020, Dubai). Cele 5.080 de module integrate din sticlă BIPV au fost proiectate individual. Formează un acoperiș circular compus din mai multe panouri solare care arată ca niște antene de satelit. Structura este accesibilă pentru curățare și întreținere și se caracterizează printr-o stabilitate pe termen lung a compusului de sticlă.
  2. +e Kita (grădiniță, centrul de zi în orașul Marburg, Germania). Folosirea fațadelor active din sticlă pentru captarea energiei solare, chiar dacă este mai costisitoare decât cea convențională, dă roade pe termen lung. În timp ce o fațadă tencuită sau din piatră protejează casa doar împotriva influențelor mediului, fațada activă din sticlă furnizează în continuu energie. Proiectul, finalizat în 2014, este deja o poveste de succes. „Arhitectura solară” poate produce rezultate frumoase și eficiente energetic, chiar și folosită pentru o clădire cu dimensiuni reduse.
  3. Sediul Taipower (Compania Națională de Electricitate, Taiwan). Denumită și „Piatra soarelui” (foto), clădirea va fi placată cu panouri solare înclinate și cu un sistem fotovoltaic care să producă și să stocheze suficientă energie pentru nevoile proprii. Excesul va fi redistribuit în rețeaua națională. În afara spațiilor de depozitare și întreținere, clădirea va găzdui birouri, ateliere și o galerie de artă.
Integrarea panourilor fotovoltaice în arhitectura clădirilor
Când vine vorba despre integrarea panourilor fotovoltaice, clădirea Taipower din Taiwan este un exemplu de proiect ambițios

Tehnologie solară fără limite

Disponibilitatea acestor materiale care înglobează în ele tehnologia solară face ca design-ul clădirilor moderne să nu cunoască limite. Aceste materiale de construcții / panouri solare pot fi integrate cu succes nu doar în spații de locuit. Pot fi înglobate în construcții civile (gări feroviare, refugii de autobuze sau pe acoperișurile spațiilor de producție acoperite cu țigle care nu diferă – vizual – de cele tradiționale, dar care asigură importante economii agenților comerciali).

Cu Restart Energy, tehnologia solară nu a fost nicicând mai aproape de tine!

Te-ar putea interesa și