Panouri solare eficiente și ieftine – 5 idei inovatoare
Când vorbim de „energie solară”, ne gândim imediat la „panouri solare pe acoperișuri”. Există astăzi, datorită acestei industrii în continuă dezvoltare, tehnologii inedite de panouri solare, fie în curs de cercetare, fie deja pe piață. Producătorii de fotovoltaice fac pași mari și importanți în ceea ce privește conceperea de panouri solare eficiente, din ce în ce mai accesibile ca preț.
Panourile solare tradiționale, montate pe acoperiș sau în ferme, au dominat piața energiei verzi până de curând. Tehnologiile promițătoare vor revoluționa modul în care privim producția de energie în general. Eficiența panoului solar este o măsură a cantității de lumină solară (iradiere) care cade pe suprafața acestuia și este convertită în energie electrică. Datorită numeroaselor progrese în acest domeniu, eficiența medie de conversie a panourilor a crescut de la 15% la mult peste 20%.
Panouri solare eficiente și tehnologii revoluționare pe piața energiei verzi
Știm deja că sistemele solare transformă puterea inepuizabilă a soarelui în electricitate. Celulele solare continuă să devină din ce în ce mai puțin costisitoare, mai disponibile și mai inovatoare. Iată care sunt cele mai noi aplicații și tehnologii solare pentru o eficiență ridicată a panourilor solare.
- Fermele solare plutitoare. Potrivit experților, dacă panourile fotovoltaice sunt amplasate pe rezervoare și pe alte corpuri de apă, acestea oferă o eficiență și mai mare, precum și o multitudine de alte beneficii. Fermele solare plutitoare pot genera cantități uriașe de electricitate fără a utiliza terenuri întinse sau imobile. Costurile de instalare ale panourilor fotovoltaice plutitoare sunt mai mici decât cele ale panourilor fotovoltaice de pe uscat.
- Tehnologia BIPV (Fotovoltaicele integrate în designul clădirilor). Acest sistem se îmbină perfect în arhitectura clădirii sub formă de acoperișuri, copertine, fațade și sisteme de luminatoare. Spre deosebire de panourile solare fotovoltaice tradiționale, BIPV poate fi atrăgătoare din punct de vedere estetic. Prin înlocuirea materialelor de construcție standard cu BIPV, pot fi reduse costurile suplimentare ale sistemelor de montare a panourilor solare.
- Învelișurile solare. Reprezintă o tehnologie fotovoltaică nouă pentru a integra modele personalizate în sistemele de panouri solare. Este similară cu afișele publicitare de pe geamurile mijloacelor de transport.
- „Țesăturile” solare. Este vorba despre filamente solare care pot fi încorporate în tricouri, paltoane de iarnă sau în orice alt tip de îmbrăcăminte pentru a menține căldura la interior.
- Barierele solare fotovoltaice antizgomot. Acestea reprezintă o idee excelentă, care este deja pusă în practică, cu succes, în mai multe colțuri ale lumii. De exemplu, 48 de state din SUA au construit aproape 3.000 de mile de bariere de zgomot din trafic.
Investiția în panouri solare, profitabilă pe termen Lung
Energia solară este cea mai versatilă energie regenerabilă. Are un potențial enorm de a schimba societatea și viețile umane, dacă este folosită eficient. În laboratoare din întreaga lume, există o mulțime de alte tehnologii solare inovatoare în dezvoltare sau în curs de implementare în 2022. Poate cea mai promițătoare tehnologie sunt celulele solare Perovskite, care ar putea fi utilizate pentru a crea vopsea solară. Investiția în panouri solare, fie că sunt pe acoperișuri, în ferme, pe fațada unei clădiri sau plutitoare, este una profitabilă din orice unghi ai privi lucrurile.
Specialiștii Restart Energy te vor ajuta să investești inteligent în panouri solare care să dureze mulți ani de aici înainte.