09.02.2024

Provocări și oportunități pe piața europeană a panourilor solare

Odată ce decizi că trebuie să-ți pregătești afacerea fotovoltaică, este bine să începi printr-o analiză riguroasă a provocărilor și oportunităților pe care le oferă piața panourilor solare din Europa.

Piața europeană de panouri solare reprezintă una dintre piețele cu cea mai rapidă creștere, însă se lovește și de câteva piedici. Pe de-o parte, cererea de sisteme fotovoltaice e în continuă expansiune, odată cu target-urile UE de energie curată. Totuși, industria este dependentă de importurile de celule și module din Asia, iar asta creează volatilitate. Relocarea măcar parțială a producției europene de echipamente și materiale ar simplifica logistica importului de echipamente.

Un alt dezavantaj îl reprezintă birocrația și reglementările în continuă schimbare de la o țară la alta. Sunt necesare numeroase autorizații și avize de la autoritățile locale și naționale (urbanism, mediu, protecția consumatorilor etc), iar procedurile birocratice de obținere a acordurilor pot dura luni de zile în unele cazuri. Reglementările privind subvențiile și schema de sprijin pentru energie verde se schimbă frecvent, creând incertitudine. Ar fi necesare programe de simplificare administrativă și de asistenta a clienților/instalatorilor pentru a contracara birocrația în exces.

Pe de altă parte, oportunitățile sunt uriașe.

Integrarea masivă a panourilor solare în noile construcții prin promovarea soluțiilor BIPV (integrated in the construction), obligatorii pentru clădiri publice. Pe de altă parte, sunt încurajate instalarea sistemelor solare în gospodării prin scheme financiare accesibile. Așa cum este și standardizarea procedurilor birocratice de conectare la rețea.

În plus, utilizarea terenurilor degradate, a parcărilor și a spațiilor verzi din orașe pentru amplasarea centralelor solare mici și medii. Dezvoltarea rețelelor inteligente și a pieței certificatelor verzi care să permită maximizarea valorificării energiei solare injectate.

Reforma sistemelor de stimulare a pieței și standardizarea procedurilor de conectare la rețea ar accelera adoptarea tipului de producție de energie solară. De asemenea, stabilirea unor standarde unice privind performanța echipamentelor solare și calitatea instalării ar accelera dezvoltarea pieței. Mai mult, dezvoltarea pieței servicii post-vânzare și a pieței second-hand de echipamente solarefuncționează ca un motor al creșterii sectorului matur.

Pe ansamblu, piața Europeană rămâne promițătoare, însă necesită eforturi pentru o dezvoltare sustenabilă și independentă pe termen lung. Specialiștii Restart Energy îți pot fi alături pentru orice consiliere îți este necesară în acest aspect!

 

Te-ar putea interesa și