23.02.2024

Reciclarea sau reutilizarea panourilor solare uzate

Una din provocările economiei circulare reale este sustenabilitatea producerii de energie solară. Avem cum să reciclăm panourile uzate fără să afectăm negativ mediul înconjurător?

Știm că modularele au o durată medie de funcționare de 25-30 de ani, după care randamentul lor scade semnificativ. În primul rând, companiile producătoare ar trebui să-și asume o responsabilitate legată de defectarea, uzarea sau nefuncționarea panourilor și să organizeze colectarea modulelor non-funcționale, pentru reciclarea sau reutilizarea acestora.

Apoi, trebuie dezvoltate liniile de reciclare care să refolosească cât mai mult din materiale. De exemplu, sticla și ramărea se pot reutiliza, în timp ce celulele de siliciu și plăcile electronice se refolosesc parțial. Chiar și materialele nevalorificate energetic ar trebui tratate ca deșeuri speciale și eliminate responsabil.

În ceea ce privește componenta sustenabilă, mai există și posibilitatea reparării și recondiționării panourilor uzate, dacă degradarea nu e prea avansată. Randamentele scăzute pot fi astfel recâștigate parțial, iar costurile de refacere a sistemului se pot reduce într-o oarecare măsură.

Procedeul de reparare a unui panou uzat începe prin inspecția defecțiunilor și identificarea soluțiilor. În cazul unor celule sparte sau deteriorate, se înlocuiesc individual doar acestea, apoi se sudează sau lipesc cele noi. Urmează curățarea panoului de resturi și se protejează contactele electrice și circuitul împotriva coroziunii ulterioare. Apoi, se efectuează teste funcționale pentru a verifica electric conectarea și a măsura noile caracteristici (tensiune, curent, randament).

Panourile reparate sunt recondiționate și recertificate, primind o garanție parțială și prețuri de vânzare mai mici. Totuși, varianta unei reparații se aplică mai ales pentru modulele cu avarii ușoare și randamente peste 75% din inițial.

Gestionarea corectă a deșeurilor solare va deveni tot mai importantă în următorii ani, odată cu înnoirile parcurilor fotovoltaice existente. În ceea ce privește reciclarea și reutilizarea panourilor, educația și reglementările vor fi decisive.

Pentru cea mai bună consultanță despre panourile și sistemele fotovoltaice, contactează Restart Energy.

Te-ar putea interesa și