Sisteme solare care să dureze, la prețuri imbatabile
Durata de viață standard a panourilor solare se situează undeva în jurul a 25 – 30 de ani. Perioada diferă în funcție de condițiile climatice ale zonei unde sunt instalate, modul de utilizare și calitatea construcției acestora. În ultimii ani, producătorii au scos pe piață sisteme solare performante, la prețuri tot mai accesibile.
Panourile solare vor putea asigura consumul de energie electrică timp de zeci de ani. Dar este important să înțelegi și care sunt tendințele tehnologice din industrie și în cât timp se vor descompune complet în natură. O dată cu dezvoltarea tehnologiilor care permit construirea panourilor solare din ce în ce mai rezistente la intemperii și mai eficiente, un alt factor care încurajează dezvoltarea acestui sector energetic este scăderea vertiginoasă a prețurilor.
Sisteme solare și uzura componentelor sale
Designul de calitate al panourilor solare le face foarte durabile. Lipsa pieselor mobile este unul dintre motivele pentru care panourile solare sunt foarte durabile. Nivelurile individuale de durabilitate pot varia de la producător la producător. Proiectate cu grijă pentru a fi folosite în exteriorul clădirilor, panourile fotovoltaice sunt capabile să reziste la o gamă largă de condiții meteorologice, temperaturi și factori externi.
Pot exista mai multe tipuri de sisteme solare. Cele care sunt de obicei instalate în gospodării sau în unități de producție au câteva componente cheie care trebuie să funcționeze împreună pentru a transforma energia solară în electricitate.
- panouri solare
- invertor
- sistem de prindere
- acumulatori
- panou electric
- contor electric
Durabilitatea acestor sisteme solare depinde de calitatea / execuția fiecărei componente în parte. Dintre acestea, cel mai puțin durabil element pe care-l prezintă aceste sisteme solare este invertorul. Cu o durată de folosire estimată de 10 (cel mult 20) de ani, invertorul original cu siguranță nu va rămâne același până când vor fi înlocuite panourile solare.
Factori care afectează durabilitatea sistemelor solare
Inspectate și reparate periodic, durata de folosire a panourilor se poate întinde cu ușurință pe o perioadă de 40 de ani după ce au fost instalate. Cu toate acestea, este esențial să ne amintim că nivelul lor de performanță se va deteriora cu timpul. „Speranța de viață” de aproximativ o jumătate de secol include atât panouri solare monocristaline, cât și policristaline. Iată care sunt principalii factori externi (climatici) care pot reduce durata de folosință a panourilor solare:
- temperaturi extreme combinate cu intensitatea ridicată a radiațiilor UV
- gheața formată pe suprafața panourilor și ierni extrem de reci
- furtuni intense cu grindină
- fluctuații de temperatură înaltă, în special cu vânt puternic
- umiditate excesivă și prelungită.
Sisteme solare: există viață după demontare?
Și totuși, ce se întâmplă cu aceste sisteme solare după ce nu mai dau randamentul scontat și sunt scoase din uz? Desigur, sunt reciclate. Dar, înainte de această etapă finală, ele pot fi reutilizate sau recondiționate pentru a le fi prelungit ciclul de viață utilă. Atunci când panourile sunt reciclate, fiecare componentă este recuperată prin descopunerea mecanică a lor, separat siliciul cristalin, materialele semiconductoare (folosite la construcția tuturor panourilor solare). Metalele prețioase sunt refolosite în noi panouri solare.
Află de la specialiștii Restart energy cum poți achiziționa panouri solare durabile, fără să te coste o avere!