24.06.2022

Sistemul fotovoltaic: tipuri și accesorii

Sistemul fotovoltaic: tipuri și accesorii

Sistemul fotovoltaic transformă radiația Soarelui, sub formă de lumină, în energie electrică utilizabilă. Acesta cuprinde rețeaua solară și echilibrul componentelor sistemului. Un sistem fotovoltaic (PV) este compus din unul sau mai multe panouri solare. Acestea sunt combinate cu un invertor și alte componente electrice și mecanice care utilizează energia de la Soare pentru a genera electricitate. Dimensiunile sistemelor fotovoltaice pot varia foarte mult, de la sisteme de acoperișuri mici sau portabile până la centrale masive de generare la scară utilitară.

Dar cum funcționează sistemul fotovoltaic? Întâi de toate, trebuie să știm că lumina de la Soare este formată din pachete de energie denumite fotoni. Aceștia ating suprafața unui panou solar și creează un curent electric printr-un proces numit efect fotovoltaic. Fiecare panou produce o cantitate relativ mică de energie, dar poate fi conectat împreună cu alte panouri pentru a produce cantități mai mari de energie ca o matrice solară.

Din ce este compus sistemul fotovoltaic

Pe lângă panourile solare, există și alte componente importante ale unui sistem fotovoltaic care sunt denumite în mod obișnuit „balanța sistemului” sau BOS. Aceste componente reprezintă, de obicei, peste jumătate din costul sistemului și cea mai mare parte a întreținerii. Acestea pot include invertoare, rafturi, cablare, combinatoare, deconectare, întrerupătoare și contoare electrice.

  • Modulele fotovoltaice sunt cunoscute sub denumirea de panouri solare sau panouri electrice solare. Panourile solare furnizează energie electrică de la lumina soarelui. Ele sunt, de obicei, realizate din celule de siliciu, sticlă, un suport de polimer și cadru de aluminiu. Panourile solare pot varia ca tip, dimensiune, formă și culoare.
  • Un invertor este un dispozitiv electric care acceptă curent electric sub formă de curent continuu și îl transformă în curent alternativ. Această conversie este necesară pentru operarea majorității dispozitivelor electrice sau interfața cu rețeaua electrică. Invertoarele sunt importante pentru aproape toate sistemele de energie solară. Sunt, de regulă, cea mai scumpă componentă după panourile solare în sine.
  • Racking-ul se referă la aparatul de montare care fixează panoul solar pe sol sau pe acoperiș. Construite din oțel sau aluminiu, aceste aparate fixează mecanic panourile solare cu un nivel ridicat de precizie. Sistemele de rafturi trebuie proiectate pentru a rezista la fenomene meteorologice extreme.
  • Alte componente ale unui sistem solar fotovoltaic tipic includ combinatoare, deconectare, întrerupătoare, contoare și cablaje. Un combinator solar, după cum sugerează și numele, combină două sau mai multe cabluri electrice într-unul mai mare. Deconectările sunt întrerupătoare electrice care permit deconectarea manuală a unui fir electric. Întreruptoarele protejează sistemele electrice de supracurent sau supratensiuni. Un contor electric măsoară cantitatea de energie care trece prin el. Cablurile electrice transportă energia electrică de la și între fiecare componentă.
Sistemul fotovoltaic: tipuri și accesorii
Sistemul fotovoltaic este format din panouri solare și alte componente esențiale, cum ar fi invertoarele, pentru a crea ”balanța sistemului”

Tipuri de sisteme fotovoltaice performante

Fără module fotovoltaice sau solare, lumina soarelui nu ar putea fi transformată direct în energie electrică. Înainte de a achiziționa un sistem fotovoltaic, ar trebui să știi că există diferite tipuri de module solare. Acestea diferă nu numai în ceea ce privește materialul și fabricația, dar și tehnologia și performanța. Există și diferențe de preț.

  • Sistemele fotovoltaice care sunt montate pe acoperiș sau pe peretele unei case sunt destinate să alimenteze o clădire cu energie solară. Dacă sistemul este suficient de mare, pot fi alimentate și gospodăriile din apropiere.
  • Sistemele fotovoltaice la sol sunt montate pe trepiede, deci nu este necesară o clădire ca suport. În cea mai mare parte, sistemele montate la sol sunt folosite în așa-numitele parcuri solare pentru a genera și vinde energie electrică verde. În plus, există centrale fotovoltaice agricole și centrale plutitoare.
  • Sistemele fotovoltaice mobile pot fi instalate pe rulote sau bărci. În această categorie pot fi incluse și sistemele fotovoltaice de balcon, care au doar unul sau două module.

Ia legătura cu specialiștii Restart Energy care te vor ghida să alegi sistemul fotovoltaic potrivit nevoilor tale!

Te-ar putea interesa și