01.04.2022

Specialist panouri solare, despre sistemul fotovoltaic

Specialist panouri solare, despre sistemul fotovoltaic

Cei care urmează să investească într-un sistem fotovoltaic pe care să-l folosească 25 – 30 de ani, cu siguranță au întrebări (uneori tehnice) legate de părțile sale componente și cum se armonizează acestea. Toate informațiile relevante despre sistemul fotovoltaic sunt oferite de Tudor Adăscăliței, Director Vânzări Restart Energy, specialist panouri solare (Restart Solar).

De cele mai multe ori, ne mulțumim să profităm de pe urma energiei verde produsă în regim propriu și nu e nevoie să aflăm, în detaliu, modalitatea prin care lumina soarelui ajunge să alimenteze cuptorul cu microunde, mașina de spălat sau utilajele dintr-o hală de producție. Pentru a afla informații corecte și detaliate despre instalarea, întreținerea și modul de funcționare a panourilor solare, specialiștii Restart Energy îți dau sfaturi potrivite despre cum să beneficiezi la maximum de energia generată, folosindu-se de expertiza și experiența lor profesională.

Din ce este format un sistem fotovoltaic complet

Din articolul de mai jos vei afla care sunt elementele unui sistem complet fotovoltaic și care este rolul fiecăruia dintre ele. Înainte de toate, este important să știi părțile cheie ale unui sistem fotovoltaic de producere a energiei electrice:

  • Celule și module fotovoltaice pentru captarea energiei solare
  • Un invertor pentru a transforma curentul continuu (DC) în curent alternativ (AC)
  • Un set de baterii și controler de încărcare pentru sistemele autonome (opțional)
  • În afara modulelor și a invertorului, un număr destul de mare de componente poate fi adăugat la sistem. Toate acestea sunt numite Balanța Sistemului (BoS). Cele mai comune componente sunt structurile de montare, sistemele de urmărire a soarelui, contoare de electricitate, cabluri, optimizatoare de putere, transformatoare, cutii de joncțiune, comutatoare etc.

Specialist panouri solare: „Modulele au o putere generată de 80% chiar și după 25 de ani de folosire”

Celula fotovoltaică reprezintă unitatea de bază a sistemului PV. Celulele sunt conectate împreună pentru a forma ansamble mai mari numite module PV, spune specialistul Restart Energy. Straturi subțiri de EVA (Acetat Etil Vinil) sau PVB (Polivinil Butiric) sunt folosite pentru susținerea celulelor și protecția împotriva intemperiilor.

Modulele sunt, în mod normal, închise între un capac transparent (de obicei sticlă) și un strat posterior pentru protecție la intemperii (de obicei realizat dintr-un polimer subțire sau sticlă). Ele pot fi înrămate pentru o durabilitate și rezistență mecanică sporită.

Puterea generată de modulele PV variază de la câțiva wați (între 20 și 60 Wp) până la 300, chiar 350 Wp, în funcție de mărimea și tehnologia panoului. Cele de puteri mici sunt de obicei folosite în aplicații autonome, acolo unde de obicei necesarul de putere este mic.

Modulele pot fi dimensionate pentru instalarea rapidă în orice locație. Sunt robuste, fiabile și rezistente la intemperii. Tudor Adăscăliței, specialist Restart Solar, precizează că „producătorii de module de obicei garantează o putere generată de 80% chiar și după 25 de ani de folosire”.

Specialistul nostru explică cum funcționează invertoarele. Acestea convertesc puterea în curent continuu, generată de modulul PV, în putere alternativă. Acest lucru face ca puterea produsă să fie compatibilă cu rețeaua electrică de distribuție și cu majoritatea aplicațiilor electrice. Invertorul este esențial pentru sistemele PV racordate la rețea. Este disponibil în game largi, cu puteri ce variază de la câteva sute de wați (utilizate la sistemele autonome), până la ordinul kilowaților (cele mai frecvent întâlnite), și chiar 2.000 kW (invertoare centrale) pentru sisteme la scară mare.

Specialist panouri solare, despre sistemul fotovoltaic
Specialist panouri solare: „Celula fotovoltaică reprezintă unitatea de bază a sistemului PV”

Informații utile despre baterii și controlere de încărcare

Sistemele PV autonome sunt concepute să stocheze energia în baterii pentru utilizarea ulterioară. Cele două standarde larg răspândite sunt acumulatorii plumb-acid sau litiu-ion. Noi tipuri de baterii de înaltă performanță, proiectate special pentru aplicațiile solare sunt disponibile, cu o durată de viață de până la 15 ani. Durata de viață a unei baterii depinde de managementul ciclului de încărcare a acesteia.

Bateriile sunt conectate la sistemul PV prin controlere de încărcare. Controlerul de încărcare previne supraîncărcarea bateriei și descărcarea acesteia. Poate de asemenea să ofere informații asupra stării sistemului și permite contorizarea și evaluarea costului în raport cu energia consumată.

Acum poți să spui că ești cu adevărat informat, mai ales pe partea tehnică, despre componența unui sistem fotovoltaic și cum funcționează acesta după instalare.

Restart Energy te ajută să găsești răspunsuri rapide și concrete la întrebările tale despre panourile solare pe care le-ai achiziționat sau în care urmează să investești.

Te-ar putea interesa și