24.05.2022

Stocarea energiei solare: procedee și avantaje

Stocarea energiei solare: procedee și avantaje

Instalarea de panouri solare este una dintre cele mai importante decizii pe care o poți lua pentru casa sau afacerea ta. Din articolele noastre ai aflat deja cum poți beneficia de o reducere substanțială a facturilor la energie. Trebuie să știi că, pentru a crește autoconsumul și pentru a te asigura că vei recupera mai repede costurile, va trebui să iei în calcul stocarea energiei solare pe care o produci.

În articolul nostru îți vom explica cum funcționează și cum se realizează stocarea energiei solare. De asemenea, îți vom arăta care sunt beneficiile acestui procedeu, care îți va aduce profit pe termen lung. Stocarea eficientă a energiei solare poate deschide o mulțime de posibilități atât proprietarilor de case, cât și companiilor.

Cum funcționează stocarea energiei solare

Cel mai eficient mod de a utiliza energia solară se realizează atunci când soarele este sus pe cer. În acest timp, panourile fotovoltaice captează în mod activ lumina soarelui. Puterea produsă de panouri este apoi transformată în curent alternativ de către invertoare pentru o utilizare imediată în orice imobil. Bateriile solare reprezintă un mijloc de stocare a energiei generate de panourile solare pentru o utilizare ulterioară atunci când soarele nu strălucește. Acestea preiau puterea care provine de la panourile solare și o depozitează pentru momentele când ai nevoie de ea.

Stocarea energiei solare: procedee și avantaje
Stocarea energiei solare te va ajuta nu doar să reduci considerabil facturile la electricitate, dar îți va aduce și profit pe termen lung

Cum alegi bateria solară potrivită

Un sistem de stocare a bateriilor solare depozitează energia în exces a panourilor solare. Atunci când alegi o baterie solară, trebuie să fii atent la trei aspecte importante:

Capacitate și putere. Modelul potrivit de baterie depinde de tiparele tipice de utilizare a energiei și de puterea maximă pe care o poți consuma la un moment dat. Toate bateriile solare au o anumită cantitate pe care o pot păstra, măsurată în kilowați-oră (kWh).

Durata de viață a bateriei. La fel ca orice baterie reîncărcabilă, bateriile solare se vor degrada odată cu ciclurile de funcționare. Majoritatea bateriilor vor veni cu o garanție pentru un număr de cicluri.

Eficiența bateriilor solare. Acestea necesită o anumită cantitate de energie pentru a stoca efectiv energia în sine. Eficiența dus-întors este raportul dintre puterea pe care o retragi și puterea pe care o alimentezi. Caută baterii cu o eficiență mai mare dus-întors, deoarece acestea vor fi în general mai economice.

Beneficii ale stocării energiei solare

Pentru a profita la maximum de orice sistem de panouri solare, stocarea surplusului de energie este esențială. Poate duce la economii de costuri, rețele energetice mai eficiente și la scăderea emisiilor de combustibili fosili. Îți prezentăm în cele ce urmează câteva beneficii principale:

  1. Echilibrarea sarcinilor electrice. Stocarea energiei permite încărcarea unui rezervor de energie atunci când generarea este mare și cererea este scăzută, apoi eliberată atunci când generarea scade și cererea crește.
  2. Completarea golurilor. Stocarea pe termen scurt a energiei solare permite un flux consistent de energie în timpul scurtelor întreruperi ale generatoarelor.
  3. Reziliență energetică. Rețeaua de energie este vulnerabilă la întreruperi. Stocarea energiei solare creează o bulă de protecție în timpul evenimentelor perturbatoare prin descentralizarea de unde ne obținem energia.

Stocarea de energie regenerabilă este importantă pentru a ajuta omenirea să reducă dependența de combustibilii fosili. De-a lungul timpului, cercetătorii au îmbunătățit sistemul de stocare a energiei solare până la punctul în care acum este posibil să fie depozitată timp de 18 ani.

Ia legătura cu unul dintre specialiștii Restart Energy pentru a afla cum poți să te bucuri de panouri solare la tine acasă sau la firma ta!

Te-ar putea interesa și