28.02.2023

Stocarea energiei solare: soluții și sisteme inteligente

Tehnologia folosită pentru stocarea a energiei solare este esențială în îmbunătățirea noilor capacități de consum de energie și în asigurarea funcționării la parametri optimi și economici a sistemelor de energie. Totodată, este extrem de importantă promovarea aplicării pe scară largă a tehnologiilor de energie regenerabilă. În acest domeniu s-au înregistrat în ultimii ani progrese fantastice. De la idei, abordări și tehnologii noi, au fost înglobate în proces materiale inovatoare și inteligența artificială. Stocarea energiei solare face energia solară mai accesibilă. De ce spunem acest lucru? Sistemele de stocare a energiei solare depozitează surplusul de energie solară în timpul zilei pentru utilizare pe timp de noapte sau în perioadele de lumină solară scăzută, reducând nevoia de electricitate din rețea.

Aceste sisteme ajută, de asemenea, la îmbunătățirea eficienței generale a sistemelor solare fotovoltaice. Sunt disponibile diferite tipuri de sisteme de stocare solară, în funcție de nevoile fiecărui consumator. Beneficiile stocării energiei solare sunt nenumărate. Unul dintre acestea ar fi stocarea excesului de energie pentru utilizare în perioadele cu o cerere crescută. Dar poate cele mai importante avantaje ar fi reducerea dependenței de rețea și furnizarea de energie de rezervă în cazul unei întreruperi. Ce alt mod mai bun există pentru a economisi bani la factura de electricitate? Stocarea energiei solare este un domeniu care evoluează rapid, iar noi tehnologii sunt în curs de dezvoltare.

De ce este importantă stocarea energiei solare

Pentru a înțelege și mai mai bine ce presupune stocarea energiei solare, trebuie menționat faptul că energia solară poate fi depozitată în diferite moduri, inclusiv în baterii, căldură sau materie vegetală. În urma acestui proces, este captată energia de la soare și transformată într-o formă pentru o utilizare ulterioară. Când energia solară este convertită în energie electrică, aceasta poate fi stocată în baterii precum cele utilizate în dispozitivele standard, cum ar fi telefoanele mobile și laptopurile. Acest tip de stocare este eficient și permite generarea de energie solară chiar și atunci când soarele nu strălucește.

De asemenea, energia solară poate fi transformată în căldură și înmagazinată în materiale precum sarea topită. Această metodă este adesea folosită în centralele solare termice. Apoi, energia solară poate fi folosită pentru a produce biomasă. De aceea, stocarea energiei solare este vitală pentru valorificarea puterii soarelui și pentru a o utiliza pe scară largă.

Stocarea energiei solare este un proces important, care face energia solară accesibilă
Stocarea energiei solare este un proces important, care face energia solară accesibilă

Tipuri de stocare a energiei solare

Există trei tipuri principale de stocare a energiei solare: stocarea electrică, stocarea termică și stocarea chimică.

  • Sistemele electrice de stocare, numite și acumulatori, stochează energia sub formă de electricitate. Cel mai obișnuit tip de baterie folosit pentru stocarea energiei solare este o baterie plumb-acid. Dar au început să apară și bateriile litiu-ion.
  • Sistemele de stocare termică au la bază căldura. Pot fi pasive și active. Stocarea termică pasivă se bazează pe materiale care rețin în mod natural căldura, cum ar fi apa sau betonul. În schimb, stocarea termică activă folosește un alt mediu, precum aerul sau uleiul.
  • Sistemele de stocare chimică depozitează energia sub formă de legături chimice. Este utilizat hidrogenul gazos pentru a stoca energie.

Contactează Restart Energy și află ce tip de sistem fotovoltaic se potrivește afacerii sau casei tale!

Te-ar putea interesa și