Dezvoltarea economica a unei tari este dependenta in mare masura de a crearea si optimizarea accesului la surse energetice. Consumul de energie este direct proportional cu numarul de locuitori, iar odata cu explozia demografica, este nevoie de un numar mai mare de resurse pentru a acoperi minimul necesar pentru consumatori.
Securitatea energetica este, pe scurt, capacitatea unei tari de a oferi resurse energetice necesare bunastarii populatiei, la preturi stabile. Momentan, metodele conventionale de incalzire si iluminare a locuintelor sunt nu numai pe cale de disparitie din cauza suprasolicitarii, ci si daunatoare pentru mediul inconjurator. Iar acest fenomen incepe sa isi faca simtita prezenta si in Romania.
De ce energie verde?
La nivel global, sectorul energetic are un efect masiv asupra mediului, practic obligand autoritatile competente sa ia masuri pentru a asigura un nivel stabil de emisii de gaze cu efect de sera ce este eliberat in atmosfera, dar si inceperea demersurilor pentru micsorarea acestora in viitorul apropiat.
Avand in vedere situatia actuala, care este departe de fi ideala in majoritatea partilor lumii, energia regenerabila reprezinta substitutul numarul 1 pentru aceasta problema, fiind o solutie viabila pentru reducerea amprentei de carbon lasata in atmosfera.
In teorie, potentialul energiei regenerabila depaseste celelalte tipuri de energie, deoarece este nelimitat si nu are efecte negative.
Mai mult, deoarece 85,77% din consumul total energetic al lumii este reprezentat de gaze cu efect de sera, o schimbare radicala catre energia regenerabil este nu numai bine-venita, dar si obligatorie pentru un viitor mai…verde.
Situatia actuala
In momentul de fata, in Romania energia regenerabila constituie 30% din procentul total de energie utilizata, desi dispunem de un potential inalt de surse energetice regenerabile precum biomasa, energie hidro sau eoliana. Din punct de vedere statistic, stam foarte bine la acest capitol, deja reusind sa atingem tinta de 25% energie regenerabila pana in anul 2020, mare parte din aceasta reusita datorandu-se consumului de hidro energie.
De asemenea, trebuie sa mentionam ca productia de energie regenerabila in Romania este semnificativa, clasand tara pe locul doi in Europa de Sud-Est, dupa Polonia, si la o distanta considerabila fata de alte state europene.
Cu o crestere de doar 3.1% intre 2000 si 2016, nu s-a depasit media stabilita in Europa, dar se poate observa o crestere de 7.8% intre 2015 si 2016, fapt ce sugereaza o implicare activa in utilizarea de energie verde in Romania in ultimii ani.
In momentul de fata productia de energie regenerabila in Romania este de 6550 ktoe , iar un potential de 8000 ktoe ramane neexploatat, dar va putea fi totusi accesat in viitor.
Energie eoliana
Datorita pozitonarii geografica favorabile, Romania are printre cele mai mari potentiale de energie regenerabila eoliana din Europa de Sud-Est, in special in zone precum Dobrogea, unde turbinele de vant ating viteze de 7m/s la o altitudine de 100 m.
Potentialul mai sus mentionat poate aduce beneficii pentru viitorul energiei eoliene in tara, estimandu-se o generare aditionala de 23.000 GWh pe an datorata acestuia. Romania este situata intr-un climat temperat continental cu potential energetic crescut (~23 TWh estimativ), in special in zonele de litoral si zonele alpine.
In 2014, Dobrogea a acaparat cea mai mare cantitate de energie eoliana din Europa Centrala si de Est, iar in 2016, 23% din totalul de energie generat de Romania a provenit din aceasta. La finalul anului 2018, inca 16 centrale cu o capacitate totala de 9.5 MW au fost montate, producand in medie 11.02 GWh pe an.
Hidroenergie
Hidroenergia ramane una dintre cele mai importante surse de energie regenerabila, generand aproximativ 36 TWh pe an si contribuind cu 30% din totalul energetic stocat in retea. Crescand de la an la an, s-a constatat o expansiune de 10% intre 2000 si 2016, iar momentan Romania are o capacitate instalata de 6.71 GW si o productie anuala de 1.25 Mtoe.
Energie solara
Romania detine un avantaj substantial din acest punct de vedere datorita pozitiei geografice favorabile si numarului mare de zile insorite pe an, inregistrand un progres semnificativ in anii precedenti.
Dobrogea, in mod special, este o zona in care energia solara a luat un real avant. Desigur, sunt multe alte zone din tara in care numarul de panouri solare instalate continua sa creasca.
Desigur, este doar inceputul!
Capacitatea de stocare a vazut deasemenea o crestere exponetiala intre 2012 si 2016, crescand de la 29 MW la 1300 MW in doar 4 ani potrivit analizei de piata din Renewable Market Watch.
Ce urmeaza
Potrivit presedintelui Asociației Industriei Fotovoltaice din Români (RPIA), Romania detine un potential urias in sectorul de energie verde, ce este in mare parte latent. In ultimii ani, 6 miliarde de Euro au fost investiti pentru dezvoltarea sectorului de energie verde in Romania si mai mult de 45.000 de MW au fost construite.
Tinand cont ca Parlamentul European a aprobat proiecte ce necesita ca cel putin 35% din consumul energetic al Europei sa fie din surse energetice regenerabile pana in anul 2030, situatia sectorului energetic se va imbunatati considerabil. Iar Restart Energy isi doreste sa ajute cat mai multi consumatori sa constientizeze importanta trecerii la un producator de energie verde, din toate punctele de vedere!