18.04.2017

Cum protejăm copiii de poluarea din casă

Cum protejăm copiii de poluarea din casă

 Poluarea a devenit în ultimele decenii o parte componentă a vieţii omului modern, ce trăieşte în mediul urban. Am tot sperat că o putem eradica, până ce şi-a croit loc în stilul nostru de viaţă şi treptat am învăţat să ne apărăm sau să o ignorăm de cele mai multe ori. Este bine aşa? Chiar deloc, fiindcă este o ameninţare invizibilă care ne afectează zilnic.

În interiorul locuinţei suntem apăraţi de multe efecte ale poluării ar spune mulţi. Adevărul ne aduce în lumină că poluarea aerului din interior este de 2-5 ori mai mare decât în aer liber și are puterea de a provoca un impact negativ grav asupra sănătății. Acest lucru nu trebuie să te îngrijoreze, deoarece te poţi apăra pe tine, cât şi pe cei mici din familie dacă urmezi câţiva paşi simpli, dar de efect.

Ce este de fapt poluarea în casă

S-au demarat numeroase experimente, cercetări ştiinţifice care susţin faptul că poluarea la interior este o componentă cheie ce ajută la dezvoltarea a numeroase boli. Acestea pot fi consultate aici: articol ştiinţific.

Un procent semnificativ ai poluanților aerului din interior provin din exterior, dar sunt cazuri în care poluarea se produce în interiorul clădirii, de exemplu, atunci când facem curăţenie sau când ardem combustibil pentru gătit și încălzire. Chiar mobilierul și materialele de construcții pot emite poluanți. Igrasia și lipsa de ventilație poate crește și mai mult poluarea aerului din interior. Principalii factori care contaminează aerul sunt: chimicale din produsele de întreţinere a casei, electrocasnicele, mucegaiul, virusurile, microbii, animale de companie și dăunători, cum ar fi acarienii, gândacii de bucătărie și șoareci.

Printre poluanţii care provoacă efecte adverse asupra sănătății sunt: monoxid de carbon, formaldehidă (H2CO), benzen (C6H6), dioxid de azot (NO2) şi naftalen (C10H8).

Moduri prin care sunt atacaţi copiii de poluarea la interior

Corpurile mici ale prichindeilor îi face vulnerabili, deoarece aceştia respiră și rețin mai multă poluare a aerului decât adulții. Fiind foarte mici, sistemul imunitar al copiilor nu este pregătit,  deci rata de absorbție a elementelor toxice este mai mare.  Când corpul este supraîncărcat de substanţe dăunătoare apar reacţiile adverse.

Tehnici de aplicat imediat pentru a combate poluarea în casă

Deschide geamurile pentru sănătatea copiilor tăi

Pornind de la ideea că cel mai mare aliat al poluării la interior este ventilaţia greşit făcută. Optează să deschizi zilnic ferestrele şi să laşi aerul să intre pentru a scădea nivelul poluanţilor. Această mişcare este necesară mai des dacă desfăşuraţi activităţi precum: asamblarea mobilei, pictură, reparaţii, gătit. Cel puţin 15 minute de ventilaţie zilnică este esenţială şi va ajuta să împrospătaţi aerul şi să moderaţi nivelul de umiditate.

Curăţenie cu dată fixă

Aspiră cu un aspirator cu un filtru puternic o dată pe săptămână şi şterge toate suprafețele cu o cârpă umedă, de preferat cu apă pentru că majoritatea spray-urilor de curăţare conțin substanțe chimice iritante.

Asigură-te că o dată pe lună, vei trece lenjeria de pat, păturile, pernele, pilote printr-un ciclu de uscare fierbinte. Acarienii sunt ucişi de temperaturi ridicate. Curăţă şi aspiră tapițeria și mobilierul tapițat în fiecare săptămână.

Purifică aerul

Pentru a filtra praful, toxinele şi alergenii din casă instalează un purificator de aer cu dezumidificator. Acesta va menţine umiditatea optimă pentru a reduce sau elimina bacteriile și fungii. Cele mai performante purificatoare de aer utilizate în casă elimină eficient particulele și nu fac zgomot.

Plantele sunt un real ajutor

Natura reprezintă viaţă, să o aducem tot mai mult în casă. Pe lângă faptul că plantele ne oferă oxigen, acestea elimină poluanţi şi gaze. Plasarea unor ghivece cu plante într-o cameră a fost demonstrat că reduce cantitatea de particulele poluante din aer, deşi se întâmplă ca însuşi plantele să polueze, atunci când sunt înflorite.

Planta păianjen este foarte uşor de crescut, nu se supără dacă sunteţi începător sau o mai neglijaţi. Cu o mulțime de frunze bogate și flori mici albe, planta păianjen luptă în înlăturarea benzenului, formaldehidei, monoxidului de carbon și xilen, un solvent utilizat în industria de piele, cauciuc si imprimare. Alte plante benefice ce transformă complet aerul din locuinţă, se regăsesc: aloe vera, peace lily, dracaena, gerbera, crizantema, azalea, ficusul, iedera şi multe altele.

Apără-i pe copii de poluarea din casă şi consumă energie regenerabilă

Sperăm că te-am ajutat să treci în agendă cele mai bune modalităţi de combatere a poluării şi prevenire a bolilor la copii. Restart Energy îţi oferă şansa să consumi energie verde cu până la 57% inclusă gratuit în factura ta, deci contribui la un mediu sănătos când aprinzi lumina.

Cea mai bună ofertă pentru tine – energie gratuită din start – click aici

Te-ar putea interesa și