2015, cel mai călduros an înregistrat vreodată
Organizația Meteorologică Mondială (OMM), agenție a ONU, a dat publicității datelor conform cărora 2015 a fost cel mai fierbinte an înregistrat până în prezent. Anul 2015 a fost categoric cel mai cald la nivel global din 1880, când au început să se realizeze înregistrări meteo. Temperaturile de anul trecut au fost cu un grad Celsius mai mari decât în perioada pre-industrială.
Precedentul record data din 2014 și a fost depășit cu 0,16 grade Celsius. Totodată, decembrie 2015 a fost cea mai caldă ultimă lună a anului din istorie. Principala cauză este încălzirea globală produsă de uriașele emisii de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă. La care se adaugă și fenomenul El Nino din Pacific, din cauza căruia temperatura de la suprafața oceanului crește la un interval cuprins între doi și șapte ani.
El Nino apare în medie la fiecare patru până la șapte ani și este cauzat de o schimbare de direcție a alizeelor deasupra Pacificului ecuatorial. Apele calde de suprafață, care se acumulează în mod normal în estul Pacificului, se deplasează spre vest, determinând ploi mai abundente pe coasta de vest a Americii și mai multă secetă în Asia de sud-est și în Australia.
Încălzirea globală
Încălzirea globală este fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a apei oceanelor, constatată în ultimele decenii. Ea este mai accentuată din cauza activității umane, în special prin eliberarea de dioxid de carbon în atmosferă prin arderea de combustibili fosili. În scopul reducerii emisiilor de CO2 se recomandă utilizarea energiilor regenerabile precum: energia solară, hidraulică, eoliană, energia geotermală,etc.