13.08.2024

Prosumatorii și Stocarea Energiei: Soluții Eficiente pentru Independența Energetică

Ai optat pentru independență energetică prin soluții de energie regenerabilă, dar nu știi cum să te asiguri că îți poți acoperi zilele cu consum ridicat? Te pregătești să investești în panouri fotovoltaice, dar vrei să știi mai multe despre stocarea energiei? Pentru a-și acoperi atât consumul anual de energie, cât și vârfurile zilnice de consum, prosumatorii stochează surplusul de energie produsă pentru a o utiliza ulterior, când producția este mai mică sau nevoia, mai mare.

Află care sunt modalitățile pentru stocarea energiei pe care le poți implementa în locuința ta sau la birou. Și mai ales, cum funcționează fiecare.

Stocarea energiei cu ajutorul bateriilor

Atunci când sistemul tău produce mai multă energie decât consumi, excesul poate încărca bateriile care urmează să fie folosite în zile noroase sau pe timpul nopții. În principal, există trei tipuri de baterii: Litiu-Ion (Li-Ion), Litiu-Fosfat de Fier (LiFePO4) și Plumb-Acid.

Bateriile Li-Ion sunt cele mai comune pentru stocarea energiei solare, mulțumită vieții lungi și a densității energetice mari. Asta presupune că pot stoca mai multă energie într-un volum mai mic. Pe de altă parte, bateriile LiFePO4 sunt o versiune mai sigură a bateriilor Li-Ion deoarece sunt mult mai puțin predispuse la supraîncălzire. Au, de asemenea, o durată de viață lungă, însă sunt mai scumpe.

Bateriile Plumb-Acid sunt folosite mai degrabă în aplicații de backup sau în cadrul sistemelor de producție de energie mai mari. Deși sunt accesibile ca preț, sunt mai puțin eficiente decât alternative și ocupă considerabil mai mult spațiu.

Stocarea energiei prin încălzirea apei

Energia excedentară poate fi folosită pentru a încălzi apa sau alte materiale cu capacitate calorică ridicată, precum sărurile topite. Mai departe, aceste materiale sunt utilizate pentru a genera energie termică sau electrică atunci când producția este scăzută. Această metodă poartă numele de stocare termică. Căldura stocată poate fi ulterior eliberată, sub formă de abur care alimentează turbinele generatoare de electricitate. Astfel, această soluție pentru stocarea energiei este adesea întrebuințată încălzirii locuințelor sau pentru a asigura apa caldă menajeră.

Sisteme pentru stocarea energiei pe bază de hidrogen

Există anumite sisteme pentru stocarea energiei care, prin electroliză, transformă excesul de energie electrică în hidrogen. Hidrogenul obținut astfel este stocat și, la nevoie, trecut prin celulele de combustie – dispozitive electrochimice care generează energie în urma unei reacții chimice. Fără ardere directă, hidrogenul ia contact cu un agent oxidant, precum oxigenul din aer, și astfel este produsă electricitate. Deși stocarea energiei pe bază de hidrogen este o tehnologie mult mai recentă, este și foarte promițătoare pentru stocarea ei pe termen lung.

Stocarea energiei pe termen scurt: roțile de inerție (flywheels)

Roțile de inerție, cunoscute și ca flywheels, stochează energia în plus sub formă de energie cinetică. Acest tip de energie este generat prin rotirea unei mase mari, la viteză mare. Însă cu toate că energia stocată poate fi eliberată foarte rapid pentru generarea electricității, spre deosebire de alte metode, este din păcate o soluție voluminoasă și potrivită mai curând pentru nevoi pe termen scurt.

Folosirea de capacitori și supercapacitori pentru stocarea energiei

Similar roților de inerție, acești dispozitivi stochează și eliberează energia rapid, dar sunt și rar folosiți pentru asigurarea energiei pe termen lung. Rolul capacitorilor și al supercapacitorilor este în primul rând acela de a stabiliza fluxurile de energie și de a acoperi scurte perioade de deficit energetic. Prin urmare, sunt ideali pentru momentele în care te pregătești de o pană de curent sau condițiile meteorologice urmează să influențeze drastic productivitatea panourilor tale fotovoltaice.

Te interesează soluții de independență energetică aplicate pe nevoile tale? Specialiștii Restart Energy oferă consultanță atât persoanelor fizice, cât și business-urilor hotărâte să apeleze la energie verde.

Te-ar putea interesa și