18.08.2023

Care sunt țările cele mai dezvoltate în adoptarea tehnologiilor verzi?

Adoptarea tehnologiilor verzi și investirea în sustenabilitate sunt măsuri care arată cât de preocupate sunt țările de conservarea și restaurarea naturii și resurselor naturale, dar și de sănătatea și bună starea cetățenilor. În mod așteptat, unele state prioritizează mediul înconjurător mai mult decât altele.

Măsurile luate pentru a contura un stil de viață mai sănătos și mai prietenos cu mediul înconjurător sunt o serie de legi, politici publice și mișcări guvernamentale. Acestea includ: economisirea resurselor naturale, plantarea și restaurarea spațiilor verzi deja existente, reducerea emisiilor de CO₂, sau încurajarea creșterilor economice care nu se bazează pe combustibili fosili, ci, în schimb, pe energie verde.

Indicele de performanță de mediu (EPI) evaluează și clasifică 180 de țări pe 40 de indicatori de performanță din 11 categorii care acoperă sănătatea mediului și vitalitatea ecosistemului. Astfel, se iau în considerare eforturile de a preveni schimbarea climatică, factorul de potabilitate al apei, calitatea aerului, gestionarea deșeurilor, serviciile de ecosistem, agricultura, gestionarea apei ca resursă, metalele grele, și menținerea biodiversității și a habitatelor naturale.

Țările menționate mai jos sunt unele dintre cele mai bine clasate în urma acestei evaluări, și au reușite deosebite în materie de sustenabilitate și factorul „verde”.

Danemarca, vârful tehnologiilor verzi

Danemarca este renumită pentru măsurile eficiente luate în legătură cu emisiile de gaze cu efect de seră și pentru eforturile constante de a preveni schimbările climatice. În studiile demarate în anul 2022, Danemarca a fost încoronată drept cea mai verde țară din lume, aclamată pentru activitate ieșită din comun în sectoarele de energie reutilizabilă și agricultură sustenabilă.

Marea Britanie

Marea Britanie are un scor general EPI de 77,7, al doilea cel mai mare din lume, după Danemarca. Acest scor i se datorează reducerii de emisii de gaze cu efect de seră și performanțelor în ceea ce privește apa și canalizarea. În prezent, există aproximativ 8.879 de turbine eoliene în Marea Britanie, care furnizează țării cu energie durabilă și curată.

Malta

Malta înregistrează cea mai mare creștere EPI din ultimii zece ani, îmbunătățindu-și scorul cu 25,4. Atât rata de creștere a CO₂, rata de creștere a carbonului negru, rata de creștere a N₂O și tendința intensității gazelor cu efect de seră, cât și agriturismul și infrastructura feroviară deosebit de prietenoasă cu mediul pun Malta în topul țărilor sustenabile.

Finlanda

Finlanda s-a clasat între cele mai dezvoltate țări din punct de vedere al adoptării de tehnologii verzi. Regiunea scandinavă excelează mai ales în ceea ce privește reducerea la minimum a poluării cu metale grele, protejarea zonelor marine și pajiștile, și menținerea calității aerului.

Suedia

Suedia iese în evidență prin programele sale care încurajează puternic dezvoltarea surselor de energie reutilizabilă. Planul guvernamental indică faptul că, până în anul 2045, Suedia ar trebui să devină 100% funcțională exclusiv din energie verde, fără combustibili fosili.

Costa Rica

Această listă este dominată de state europene, însă o surpriză notabilă o înregistrează Costa Rica, cu cea mai bună rată de reciclare din toată America Latină și considerată de IQAir drept a opta țară cu cea mai bună calitate a aerului.

În ceea ce privește politicile, conducerea Costa Rica se bazează pe un plan elaborat de decarbonizare a economiei țării până în 2050, aliniat cu angajamentele Acordului de la Paris privind Clima și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite.

Alte state cu rezultate semnificative în adoptarea tehnologiilor verzi

Luxemburg a progresat semnificativ renunțând la concesiile făcute în detrimentul economiei, nu al mediului înconjurător, și concentrându-se pe creștere sustenabilă, verde.

Slovenia se distinge drept a doua cea mai productivă în materie de vitalitatea ecosistemului, a doua după Austria.

Elveția și Islanda închid topul 10 al celor mai prietenoase cu mediul state europene, cărora, în această listă, li s-a alăturat Costa Rica, o mențiune notabilă și care nu poate trece neobservată.

18.08.2023
Postat în:  Energie verde
Etichetat: 
Te-ar putea interesa și