11.04.2016

Kaufland introduce 9 statii de incarcare pentru masini electrice

Cel mai mare retailer de pe piaţa românească, Kaufland, a intrat pe piaţa furnizărilor de servicii de electricitate. Nemţii au deschis astfel prima rețea publică de stații de încărcare pentru mașini electrice din România.

Aceste staţii de încărcare au fost deschise în parcările a nouă magazine Kaufland de pe axa Arad – Constanța și pe autostrada A2.

Prima „benzinărie electrică” a fost inaugurată în parcarea magazinului Kaufland, din zona de nord a Capitalei.  Pentru a susţine acest tip de autovehicule, nemţii au cumpărat 18 maşini electrice, iar mai apoi le-au donat unor ONG-uri.  Aceştia se aşteaptă ca, până la sfârşitul acestui an, să inaugureze toate cele nouă staţii de încărcare.

Trebuie menţionat şi faptul că România s-a angajat în faţa Uniunii Europeane şi a Comisiei Europene să monteze 10.000 de staţii de încărcare pentru automobile electrice până în 2020.

Deocamdată însă nu ar fi nevoie de chiar atât de multe staţii electrice, cu toate că, în primele două luni ale anului 2016, s-au vândut 74 de maşini electrice şi hibride. Un număr impresionant, susţin specialiştii, ţinând cont de faptul că în primele luni ale anului 2015 s-au vândut doar 30.

Nici Ministerului Mediului nu s-a lăsat mai prejos, văzând iniţiativa Kaufland. Reprezentanţii Ministerului au anunţat că vor monta 10.000 de prize pentru maşini electrice, la nivel naţional, până în decembrie 2016.

Dacă acest proiect va prinde viaţa, vom sta mai bine la capitolul „incărcare electrică” decât vecinii nostri bulgari. Asta pentru că, la ei, numărul de staţii de reîncărcare nu va trece de 7000, potrivit presei bulgăreşti. Grecia va avea peste 14.000 de astfel de staţii.

CAT COSTA O MASINA ELECTRICA

În prezent,  în România sunt înmatriculate 340 de mașini electrice. Dintre acestea, 25 aparțin persoanelor fizice, iar peste 300 firmelor, potrivit Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Primul automobil electric, iMiEV, a fost lansat în ţara noastră acum patru ani  de japonezii de la Mitsubishi, dar, din cauza preţului foarte ridicat (peste 30.000 de euro), doar 10 români şi-au permis un astfel de model. Preţul mediu al unei maşini electrice este de 16.000 de euro.

Există însă o variană şi pentru persoanele care nu doresc să renunţe la maşina proprie.  Da, se poate modifica o maşină care funcţionează pe benzină/ motorină, urmând să fie convertită la curent electric. Schimbarea nu este chiar ieftină, însă noul motor va consuma foarte puţin. Motorul, schimbarea lui şi alte cheltuieli aferente se ridică la aproximativ 10.000 de euro. Partea bună este că maşinile pe curent electric consumă doar 1 euro la 100km, de aproximativ 7 ori mai puţin decât o maşină obişnuită.

11.04.2016
Postat în:  Fără categorie
Te-ar putea interesa și