26.04.2021

Emisiile de carbon in UE

Emisiile de carbon in UE

Se spun foarte multe despre emisiile de carbon in UE, unele mai bune, altele mai putin. Si adevarul e ca, in toata aceasta galagie, multi dintre noi au ramas usor confuzi. Nu am inteles cum sta exact treaba cu aceste emisii, ce legatura are cu noi, sau ce putem face in privinta lor. 

Ei bine, stai fara grija. In randurile de mai jos, vom vorbi pe indelete despre emisiile si amprenta individuala de carbon la nivel european. 

Le spunem la revedere carbunilor… 

Dupa cum bine stim, de foarte multi ani incoace, energia electrica pe care am consumat-o a fost produsa prin arderea carbunilor. Insa asta constituia o problema serioasa pentru planeta noastra, deoarece carbunii sunt in numar finit, din pacate. Iar cu cat ardem mai multi, cu atat secam planeta si distrugem atmosfera prin emisiile de carbon in UE.

De aceea, Uniunea Europeana face eforturi serioase pentru a reduce aceste emisii si a ne indrepta catre un viitor verde. Iar aceste eforturi, pare-se, au dat roade. Statisticile au aratat ca in anul 2020, carbunele a iesit din topul producatorilor de energie din Romania. In ultimul an, carbunele a fost responsabil de doar 16,5% din energia consumata in Romania, restul provenind din surse regenerabile

Uniunea Europeana si reducerea emisiilor – cum si de ce?

De mai multi ani incoace, Uniunea Europeana se dedica reducerii amprentei si a emisiilor de carbon. Intr-un efort de a prezerva aceasta frumoasa planeta pe care traim, UE a dat in ultimii ani mai multe directive eco-friendly. 

Si din moment ce fiecare tara este diferita, la fel si directivele europene primite sunt personalizate in functie de nevoile fiecareia. Astfel, fiecare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se angajeaza sa implementeze un anumit set de masuri, pentru a contribui la un scop mai mare si unitar.

Pana nu demult, scopul unitar al statelor membre UE era sa reduca emisiile de carbon in UE cu 30% pana in anul 2030. Insa chiar saptamana trecuta, Uniunea Europeana a anuntat un proiect si mai ambitios. Conform acestuia, statele membre se angajeaza sa reduca 55% din emisii in urmatorii 9 ani.

Este vorba de un tel inalt si impresionant, care va necesita, insa, si niste sacrificii si eforturi pe masura. Ce inseamna pentru noi aceasta noua directiva este ca furnizarea de energie electrica si gaze naturale se va schimba drastic de la ce a fost pana acum.

Insa, din fericire, la Restart Energy suntem pregatiti! 

Emisiile de carbon in UE si initiativa Restart Energy Democracy

La Restart Energy, ne mandrim cu faptul ca suntem furnizori de energie verde in Romania. Adica? In traducere libera, asta inseamna ca energia electrica pe care o furnizam clientilor provine (partial sau integral) din surse regenerabile. In mare, este vorba de energie solara, care sa nu afecteze resursele finite ale planetei noastre.

De ce facem asta? Pentru ca ne dam seama ca avem o singura planeta, anume asta pe care stam chiar acum. Si da, poate ca ar fi mai usor s-o lasam pe maine, sau sa spunem ca acum nu e o problema. Dar de fapt, stim cu totii ca lasatul pe maine si ignoratul unei probleme n-au dus niciodata la rezolvarea acesteia. 

Astfel, am initiat proiectul Restart Energy Democracy, bazat pe tehnologie blockchain.

Prin Platforma RED (Restart Energy Democracy) dorim sa ajutam companiile si persoanele fizice sa isi reduca amprenta de carbon si sa contribuie astfel la un viitor mai verde. 

Dupa cum spuneam, platforma RED este construita pe tehnologia blockchain.  Astfel, RED este prima platforma de acest tip care cauta sa reduca emisiile la nivel national si international.

Companiile si orice utilizator al platformei vor putea cumpara de la producatorii de energie verde certificate de origine sub forma de tokeni NFT. Acesti tokeni se vor putea transforma in certificate de sustenabilitate. Certificatele vor dovedi public participarea in proiectul de compensare a emisiilor de CO2 pe platforma RED. Nu doar atat, dar actiunea verde va fi inregistrata pe blockchain. Astfel, se pot verifica intr-o maniera transparenta toate actiunile inregistrate.

In plus, orice consumator va primi gratuit premii in tokeni pentru energia verde consumata. Astfel, daca esti client Restart Energy, vei primi gratuit tokeni in baza a 57% energie verde consumata luna de luna.

Asa ca hai si tu sa fii parte din aceasta initiativa. Te invitam sa afli mai multe despre proiectul Restart Energy Democracy aici. Urmareste-ne pentru mai multe detalii despre acest proiect!

Energia regenerabila la Restart Energy

Tot ca parte a eforturilor de a reduce emisiile de carbon in UE, noi, la Restart Energy, am inteles ca nu se face doar din vorbe. De aceea, recent am investit intr-un parc fotovoltaic de 45 MWh in localitatea Sarmasag din judetul Salaj. 

Ce urmeaza sa facem noi aici?

Consideram ca parcul fotovoltaic este doar un prim pas in planul nostru de energie regenerabila de 500 MWh, pe care ne-am propus sa-l completam pana in 2025. Parcul in sine, speram sa fie functional in primul trimestru al anului urmator. Acesta urmeaza sa aiba o productie de 55 de milioane de kWh, mai mult decat destul pentru alimentarea a 30.000 de locuinte si gospodarii cu energie electrica din surse regenerabile.

Mai mult, estimam ca in decursul a 25 de ani de functionare, parcul fotovoltaic Restart Energy va evita eliberarea a 1,23 mil tone de CO2, contribuind astfel la directivele europene pentru a reduce emisiile de carbon in UE.

Pe langa toate acestea, parcul fotovoltaic de la Sarmasag urmeaza sa creeze peste 100 de locuri de munca. Suntem implicati activ in a sustine economia Romaniei in continuare.

Afla mai multe despre proiectul Restart Solar si despre cum ne poti ajuta chiar tu sa reducem emisiile de carbon in UE aici.

26.04.2021
Te-ar putea interesa și