Calculator energie electrica. Afla cum se calculeaza factura ta.
Te-ai intrebat vreodata cum ajunge furnizorul de energie electrica la suma finala afisata pe factura? Daca are, cumva, un calculator energie electrica si daca nu cumva ai putea sa ai si tu acces la acesta? In general, e bine sa ai o relatie de incredere cu furnizorul de energie electrica (de aceea si recomandam sa-l alegi cu grija). Dar pentru a te asigura ca totul decurge asa cum ar trebui, nu strica sa stii chiar tu cum sa-ti calculezi consumul si sa-ti estimezi viitoarea facturii. Asa ca in acest articol, vom descoperi cum poti face asta.
Sa incepem cu inceputul – ce platesti tu mai exact in factura?
Pentru a putea realiza un calcul consum curent electric complet, trebuie mai intai sa intelegem care sunt factorii din care e compusa factura. Adesea, presupunem ca e vorba strict de consumul personal de energie electrica. Lucrurile insa sunt putin mai complicate de atat.
In factura de curent electric intra mai multe lucruri, anume energia electrica activa si taxele aferente.
Energia electrica activa se refera, bineinteles, la consumul tau actual. Ea este suma principala de bani pe care o achitam cand platim factura. Tot asupra acestui consum vom negocia si contractul nou atunci cand schimbam furnizorul.
De exemplu, vei primi oferte de la potentiali furnizori in care iti spun ca te vor taxa X ron per kWh. Aici, tu vei fi tentat sa cauti repede care este consumul de MWh aproximativ pentru tipul tau de locuinta si sa faci un calcul consum energie electrica mental. Iar apoi, cand vine factura la sfarsit de luna, te vei trezi ca socoteala de-acasa nu e la fel cu cea din targ, conform proverbului.
De ce? Pentru ca in targ, sau in cazul nostru, la factura, ti se mai adauga si alte taxe, precum tariful de extractie din retea, certificatul verde si contributia de co-generare. Mai mult decat atat, preturile sunt usor diferite in functie de zona geografica in care te afli. In România exista mai multi distribuitori de energie electrica si fiecare acopera o zona geografica specifica:
e-Distributie Banat: Caras-Severin, Timis, Hunedoara, Arad e-Distributie Muntenia: Ilfov, Bucuresti, Giurgiu
e-Distributie Dobrogea: Calarasi, Ialomita, Tulcea, Constanta
Delgaz Grid: Botosani, Suceava, Neamt, Vaslui, Iasi, Bacau
SDEE Transilvania Sud: Mures, Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita
SDEE Transilvania Nord: Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Salaj, Bihor
SDEE Muntenia Nord: Vrancea, Galati, Braila, Prahova, Dambovita, Buzau
Distributie Energie Oltenia: Dolj, Arges, Olt, Teleorman, Mehedinti, Gorj
Tariful de extractie din retea, numit mai simplu tariful de retea, difera in functie de zona tarii in care te afli. Spre exemplu, in 2021, tariful de retea din zona Munteniei de Sud (unde se incadreaza si Bucurestiul) este de 0,188 lei/kWh, dar difera in functie de zona in care te afli, dupa cum spuneam:
Banat (Timis, Hunedoara) | 0,192 lei/kWh |
Dobrogea (Constanta, Tulcea) | 0,229 lei/kWh |
Moldova (Suceava, Iasi, Botosani) | 0,223 lei/kWh |
Muntenia Nord (Galati, Buzau, Prahova) | 0,215 lei/kWh |
Muntenia Sud (Bucuresti, Giurgiu) | 0,188 lei/kWh |
Oltenia (Teleorman, Valcea, Gorj) | 0,237 lei/kWh |
Transilvania Nord (Satu Mare, Cluj, Bistrita Nasaud) | 0,205 lei/kWh |
Transilvania Sud (Alba, Brasov, Sibiu) | 0,210 lei/kWh |
Contributia pe co-generare este un fel de taxa platita producatorului de energie electrica, care este la randul ei, modificata periodic de catre ANRE.
Acciza este o taxa minuscula impusa de stat asupra tuturor consumatorilor casnici, in valoare de 0,5 bani/kWh.
Certificatele verzi sunt, din nou, impuse de stat, in vederea sustinerii energiei regenerabile. Acestea au aceeasi valoare peste tot in Romania.
In unele cazuri, se poate sa mai platesti si un abonament zilnic catre furnizor, care se exprima in lei pe zi.
Nu in ultimul rand, la abonamentul de energie electrica se va mai aplica si TVA-ul de 19%, conform reglementarilor in vigoare in statul roman.
Costul final va fi determinat si de utilizarea unui sistem trifazic sau monofazic. Nu vom intra insa in detalii complicate in acest articol, cum ar fi un calcul consum energie electrica trifazic. Stai fara grija – scriem pe intelesul tuturor!
Ce legatura are liberalizarea pietei de energie electrica?
La inceputul anului 2021, s-a finalizat procesul de liberalizare a pietei de energie electrica in Romania. Asta ti-a adus tie, consumatorul, mai multe libertati si drepturi, in principal acela de a negocia cu orice furnizor de pe piata libera un pret avantajos pentru tine.
Cum era de asteptat, procedeul de liberalizare a pietei a impactat destul de mult si pretul energiei, pe masura ce furnizarea acesteia a trecut de la un singur furnizor la mai multi independenti pe piata.
Desi liberalizarea a afectat pretul energiei electrice active, aceasta nu a avut niciun impact asupra celorlalte taxe enumerate mai sus.
Formula calcul energie electrica – cum iti calculezi factura?
Nu ai nevoie de un calculator energie electrica pentru a afla cat te-ar costa urmatoarea factura. De obicei, furnizorul iti va face o oferta de lei per kWh, referindu-se strict la energia activa. De exemplu, la Restart Energy, iti punem la dispozitie cel mai mic pret pe energie electrica de doar 0.25 lei / kWh. Din nou, acesta se refera doar la energia activa pe care o vei consuma.
Sa zicem ca locuiesti in Bucuresti, da? Formula de energie electrica consumata este urmatoarea:
0,25 (pret energia activa Restart Energy) + 0,188 (taxa retea) + 0,017 (cogenerare) + 0,062 (certificat verde) + 0,005 (acciza) = 0,522 lei/kWh (fara TVA)
Pentru a afla valoarea cu TVA, trebuie sa inmultim suma de mai sus cu 1,19, deci:
0,522 x 1,19 = 0,621 lei/kWh
Din aceasta estimare consum energie electrica, toate taxele raman la fel si pentru celelalte zone din Romania, mai putin taxa de retea. Daca in contractul tau se specifica si un abonament zilnic, atunci mai ai un calcul de facut. Sa zicem ca acesta este de 0,2 lei pe zi. Atunci:
0,2 x 30 (zile) x 1,19 (TVA) = 7,14 lei/luna
Cum afli cati kWh consumi lunar – Calculator energie electrica
Acesta se stabileste, in general, dupa marimea locuintei. De aceea, am creat un calculator energie electrica Restart Energy. Aici, iti alegi zona in care locuiesti, tipul de abonament dorit si tipul de locuinta, iar noi generam o oferta pentru tine.
De exemplu, pentru un apartament de 2 camere (55 m2) in Bucuresti cu un consum mediu de 175 kWh pe luna, vom face urmatorul calcul:
175 x 0,621 = 108.675 lei / luna
Cand utilizezi calculatorul Restart Energy, un apartament de 2 camere (55 m2) in Bucuresti cu consum de 175 kWh pe luna te costa… 109 lei pe luna! Exact cum ne spune si formula de mai sus.
ANRE – Comparator de tarife
Dar nu e bine sa ne crezi pe cuvant. Intotdeauna ne sfatuim clientii sa se informeze pentru ei. De aceea, iti sugeram sa folosesti comparatorul de tarife ANRE pentru a gasi cea mai buna oferta pentru tine. Acum ca stii cum sa utilizezi un calculator energie electrica si sa-ti calculezi propria factura, speram ca decizia ta va fi una informata!