Cunoastem cu totii acel sentiment. Verifici casuta postala si vezi ca tocmai ce-a sosit factura la lumina. Si te uiti in ea si parca nu recunosti toate lucrurile pe care trebuie sa le platesti. Adevarul e ca foarte multi romani nu stiu exact ce anume acopera factura si contractul cu furnizorul. De aceea, in acest articol ne-am propus sa elucidam misterul taxei de certificate verzi. Aceste taxe sunt prezente in fiecare factura pe care ai platit-o pana acum. Nu doar atat, dar in randurile ce vor urma, vom discuta putin si despre contractul incheiat cu furnizorul. Vom explica, deasemenea, si la ce sa fii atent atunci cand te decizi sa schimbi furnizorul.
Deci, ce anume platesti tu in factura?
Ne vom axa aici pe motivul pentru care platim certificate verzi. Mai ales, vom vorbi despre certificat verde energie electrica (ca sa avem un tip anume de factura in minte). Probabil ai trecut deja prin procesul de incheiere a unui contract cu un furnizor de energie electrica. Daca nu ai facut-o, iti sugeram sa inchei unul cat mai curand. De ce? Ei bine, la data de 1 ianuarie 2021, s-a finalizat procedeul de liberalizare a pietei de energie electrica din Romania. Asta inseeamna ca de acum incolo tu, consumatorul, ai dreptul de a alege furnizorul preferat de energie electrica. Daca nu ai facut asta pana acum, exista posibilitatea ca tu sa fii in mainile unui furnizor de ultima instanta. S-ar putea ca acesta sa nu-ti ofere cea mai buna afacere pe energia consumata.
Revenim la contractul de care iti spuneam mai devreme. Cand verifici oferta unui furnizor de energie electrica, vei vedea ca acesta iti ofera un anumit pret per kwh (sau MWh) consumat. In baza marimii locuintei tale si a consumului afisat pe cea mai recenta factura, tu poti calcula un consum lunar aproximativ. Apoi, folosesti pretul per kwh oferit de furnizor pentru a determina costul aproximativ pe luna. Oare?
Adevarul e ca lucrurile nu stau chiar atat de usor. La acel consum de energie lunar se mai adauga si anumite taxe adiacente pe care tot tu le vei gasi in factura de la sfarsitul lunii. Poti gasi in acest articol mai multe detalii despre cum se calculeaza factura ta. Ca sa facem un scurt experiment pentru a intelege aceste certificate verzi, poti verifica ultima factura primita. Aici, ar trebui sa observi si consumul estimat pe luna respectiva. Cu putin efort, vei putea sa afli si pretul per kWh al furnizorului tau. Si vei vedea, daca le inmultesti, ca numarul obtinut de tine este diferit de cel afisat in factura. Asta pentru ca la pretul final al facturii finale, se mai adauga mai multe alte taxe, printre care si certificatul verde.
Certificate verzi – ce sunt? De ce platim certificate verzi?
Un certificat verde energie electrica este, de fapt, o suma modesta pe care tu o platesti per kwh consumat in fiecare luna. Aceasta atesta, pe scurt, ca energia utilizata de tine in luna ce a trecut provine dintr-o sursa regenerabila (cum ar fi cea eoliana sau solara).
Avand in vedere tot ce stim acum despre mediul inconjurator si importanta unui viitor verde, tara noastra (precum si restul natiunilor europene) face eforturi pentru a atinge anumite standarde de trai eco. Spre exemplu, Romania are ca tel verde reductia cu 30% a emisiilor pana in anul 2030 (comparativ cu datele inregistrate in 1990). Pentru a putea atinge acest scop, este nevoie sa ne distantam de combustibilii fosili care ne-au generat energie pana acum si sa ne indreptam catre resurse regenerabile.
Un certificat verde este, practic, o garantie oferita de furnizor statului ca energia furnizata de ei vine din astfel de resurse. Certificatul verde ajuta la recompensarea investitorilor in energie regenerabila. El sustine, deasemenea, intreaga industrie. Normal, furnizorul este obligat sa iti impuna si tie o taxa in vederea acoperirii acestor certificate verzi, ca sa tina sistemul in functiune. Pe scurt, motivul pentru care platesti certificate verzi este ca astfel sustii initiativele de energie regenerabila ale Europei si ale Romaniei. Acest tarif fix este impus de ANRE si este platit de toti consumatorii din Romania.
Pret certificate verzi 2021
Acestea fiind spuse, haide sa vedem mai exact care este pret certificate verzi in anul acesta. Ca orice altceva, taxa de certificat verde se schimba de la un an la altul. Conform informatiilor oferite de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), consumatorii romani au platit certificate verzi in valoare de 0,0628641 lei per kwh, pret care se compara cu noul pret minim certificate verzi din 2021.
Conform Ministerului Economiei, in 2021, costul certificatelor verzi este si va fi de 0,063 lei/kWh. Consumatorii abia ca vor simti diferenta atunci cand isi achita facturile.
La ce trebuie sa fii atent atunci cand schimbi furnizorul de energie electrica?
Dupa cum am vazut mai devreme, atunci cand un furnizor iti face o oferta de pret, el se refera, de obicei, la pretul per kwh consumat. Si privind din punctul acela de vedere, poate parea ca te bucuri de o oferta foarte avantajoasa. Insa nu uita, atunci cand cauti sa-ti schimbi furnizorul, sa iei in considerare si aceste certificate verzi, precum si celelalte taxe care intra in factura (cum ar fi acciza, taxa de retea, si asa mai departe). De asemenea, in unele cazuri, s-ar putea ca abonamentul ales sa implice si o taxa pe zi pentru furnizarea energiei. Abonamentul zilnic va face si el sa creasca pretul final.
E important ca tu, consumatorul, sa te mentii informat si sa intelegi unde se duc banii tai. Doar asa poti fi sigur ca te bucuri de cea mai buna oferta pentru tine.
Certificatele verzi – o taxa necesara pentru un viitor verde
Desigur, nimanui nu ii place sa plateasca mai mult la factura. Totusi, certificatele verzi sunt un cost necesar, daca vrem sa atingem obiectivele verzi propuse in cadrul Uniunii Europene. Statisticile arata ca ne indreptam catre un viitor verde, atat pe plan national, cat si ca planeta. De aceea, s-ar putea sa fie o idee buna sa te orientezi din timp si sa alegi un furnizor de energie electrica provenita din surse regenerabile. Cand te gandesti la viitorul verde pe care-l vom avea, platesti certificatele verzi cu placere.
La Restart Energy 57% din energia pe care o furnizam este verde, inclusa in toate abonamentele de energie. Ne dorim ca toti clientii sa poata benefica de acest avantaj si sa contribuim astfel la viitorul verde al planetei noastre. Vrei sa platesti mai putin si sa devii in acelasi timp mai responsabil cu mediul inconjurator? Fa schimbarea acum.