In ani recenti, energia verde (adica cea care provine din surse regenerabile) a devenit mai mult decat un simplu trend. A devenit o necesitate, atat pentru noi cat si pentru planeta noastra. De aceea, ne-am propus sa vorbim putin despre cum poti monta panouri solare pentru casa ta. De ce ai vrea asa ceva? Si care ar fi beneficiile unei astfel de miscari?
In acest articol, vom discuta toata aceste subiecte, dar haide mai intai sa incepem cu inceputul.
Ce sunt panourile solare? Si cum functioneaza?
Cunoscute si drept panouri fotovoltaice, panourile solare sunt mai simplu de inteles decat crezi tu. Un panou solar este alcatuit din randuri de celule speciale care capteaza caldura Soarelui si o transforma in energie utilizabila. In functie de tipul de celule utilizate (monocristaline, amorfe, etc.), panoul solar difera in calitate, dar si in pret. Tot asa, in functie de tipul de celula, alegem panoul solar potrivit pentru locuinta noastra.
Alternativ, putem opta pentru panouri termice. Este vorba tot de niste panouri solare care utilizeaza niste colectoare (mai exact, niste cilindri) care capteaza caldura solara si o folosesc pentru a incalzi locuinta, apa, etc.
Panouri solare pentru casa ta: cum alegem panourile fotovoltaice?
Dupa cum spuneam, panourile solare se impart in mai multe tipuri. Desigur, cele mai importante sunt panourile fotovoltaice si cele termice, asa ca pe ele ne vom concentra in aceasta sectiune.
Despre panourile fotovoltaice si cele termice…
Celulele de pe panourile fotovoltaice au o proprietate speciala prin care pot transforma curentul continuu al razelor solare in curent alternativ. Aceasta proprietate mai este cunoscuta si sub numele de efect fotovoltaic.
In functie de nivelul de iluminare si temperatura la care se expune proprietatea ta, poti alege panouri solare pentru casa ta.
- Panourile monocristaline sunt de departe cele mai eficiente, insa si cele mai scumpe. Colorate gri inchis, ele au o eficienta de 4 ori mai mare decat a celorlalte panouri solare. De asemenea, rezista la temperaturi ridicate.
- Panourile multicristaline (sau policristaline) au o eficienta mai scazuta, insa si un pret mai mic. Ele au o nuanta albastru deschis si nu rezista la temperaturi la fel de intense ca panourile monocristaline.
- Panouri Thin Film (strat subtire) sunt preferabile atunci cand vrei sa acoperi o suprafata mare sau denivelata, deoarece ele sunt foarte flexibile. Un alt beneficiu al panourilor subtiri este ca nu sunt influentate de umbra si rezista bine la temperaturi ridicate.
- Panourile amorfe (hibrid) sunt asemanatoare celor monocristaline, cu mentiunea ca in spatele stratului de celule monocristaline, exista si un strat de pelicula solara amorfa. Ele sunt de obicei recomandate pentru suprafete limitate, insa sunt deosebit de eficiente. Stratul de pelicula amorfa ajuta la sustragerea energiei solare chiar si in conditii de ceata/umbra, iar panourile amorfe ofera si optiunea de a utiliza caldura solara pentru a incalzi apa.
Panourile solare termice (plane sau cu tuburi vidate) capteaza caldura soarelui pentru a incalzi apa menajera, piscinele si asa mai departe.
Cata energie va produce sistemul de panouri?
In functie de ciclul anotimpurilor, panourile tale solare vor produce mai multa sau mai putina energie de la o luna la alta. Pentru a intelege de cata energie are nevoie casa ta, poti consulta cea mai recenta factura de energie.
In cazul in care panourile fotovoltaice nu produc toata energia de care ai nevoie intr-o luna, e bine sa fii conectat la reteaua de energie, ca aceasta sa suplimenteze. Cand ele produc mai mult decat ai nevoie, poti vinde energia introducand-o inapoi in retea. Desigur, pretul obtinut depinde de legile in vigoare, insa acesta este cam la o treime din pretul cu care cumperi in prezent de la furnizor energia.
Montaj panouri solare: de ce ai nevoie?
Inainte de a monta panouri solare pentru casa ta, ai nevoie de cateva aspecte legale.
- Finantare. In primul rand, vei vrea sa obtii finantare (de obicei, cu ajutorul unui program european de specialitate), ca sa nu suporti preturile panourilor fotovoltaice din propriul buzunar.
- Certificat de urbanism, avizuri, acorduri de mediu, autorizatii, etc. Partea cea mai neplacuta a intregului procedeu este cea birocratica. Ca sa poti monta panouri fotovoltaice pentru o casa, ai nevoie de aviz ISU, certificat de racordare, aviz tehnic de racordare, aviz de amplasament furnizor, aviz de salubritate…. Si lista continua! Totusi, instalarea de panouri solare este din ce in ce mai populara si la indemana utilizatorilor.
Instalare panouri fotovoltaice
Cine instaleaza panourile fotovoltaice? Daca vrei niste panouri solare pentru casa ta, dar nu stii la cine sa apelezi, citeste mai departe.
La Restart Energy, am demarat un proiect panouri fotovoltaice care n-ar putea fi mai usor. Te ajutam sa alegi rapid tipul de panouri solare pentru casa ta, iar apoi sa devii independent energetic.
Care este procedeul de instalare a panourilor solare?
Prin instalarea panourilor fotovoltaice, tu efectiv iti poti produce energia electrica de care are casa ta nevoie. Si nu doar atat. Din moment ce nu poti dicta cata energie produc panourile fotovoltaice, ai optiunea de a vinde mai departe energia de care nu ai nevoie, sau de a o introduce inapoi in retea.
De ce sa alegi Restart Energy?
Suntem siguri ca ai putea sa te ocupi de montajul panourilor chiar tu. Dar ti-ar lua mult timp si efort pe care l-ai putea folosi la altceva. Oferta Restart Energy te ajuta sa alegi panouri solare pentru casa ta in doar cateva minute.
Tu pur si simplu alegi tipul de panouri dorite, nivelul de enegie dorit, iar de restul ne ocupam noi. Bineinteles ca te va contacta un specialist pentru a discuta detaliile si pentru a programa instalarea.
Dar obtinem noi finantare si ne ocupam de toate hartiile de care ai nevoie. Certificate, avizuri, autorizatii… si asa mai departe.
Esti gata sa fii prosumator?
Prosumator. Adica producator si consumator in acelasi timp. Cand montezi panouri solare fotovoltaice, faci mai multe lucruri deodata.
Iti creezi propria energie si economisesti. Cu cat consumi mai putina energie din retea, cu atat vei plati mai putin.
Castigi bani. Pentru lunile in care contribui la reteaua Restart de energie electrica, esti compensat.
Ajuti planeta. Cel mai important, cand montezi panouri solare pentru casa ta, utilizezi energie dintr-o sursa regenerabila. Iar asta menajeaza resursele finite ale planetei noastre. Si ce ar putea fi mai important decat insasi casa noastra?
Esti gata? In doar cativa pasi simpli, poti deveni si tu parte din programul Restart Solar. Mai ai curiozitati? Te asteptam cu un mesaj sau cu un telefon, deoarece suntem mereu aici sa te ajutam!