Eficienta energetica in locuinta ta reprezinta investitia pe care trebuie sa o pui pe primul loc. Aceasta eficienta se realizeaza printr-un consum energetic minim. Reducerea consumului contribuie atat la ridicarea venitului tau pe termen lung, cat si la salvarea mediului inconjurator.
Insa transformarea locuintei tale intr-una eficienta din punct de vedere energetic presupune un efort considerabil. Investitia se indreapta pe mai multe planuri. Iti vei dori un sistem de incalzire ce foloseste energie regenerabila, un sistem de racire care sa filtreze aerul viciat fara a pierde caldura si o locuinta izolata termic.
Cum sa cresti eficienta energetica in locuinta ta noua
Eficienta energetica a unei locuinte proiectate cu acest tel in minte va fi cu mult mai crescuta decat cea a unei case care isi doreste sa schimbe dintr-o data tiparul energetic si modul de consum. Pentru a reusi sa construiesti aceasta locuinta eficienta de la bun inceput, este necesar sa ai in vedere mai multe aspecte.
Eficienta energetica in constructia casei tale
De pilda, locul unde decizi sa cladesti casa are o mare influenta asupra consumului tau energetic. Cea mai fericita pozitionare este intr-o zona cu soare, unde poti transforma surse naturale in energie. De altfel, relieful are si el o contributie semnificativa, campia fiind mult mai rentabila decat muntele, spre exemplu. Fii foarte atent si la orientare, intrucat orientarea spre nord necesita mai multa incalzire decat cea spre sud.
Detalii la care sa fii atent pentru o eficienta sporita
Dispunerea camerelor trebuie facuta dupa o anumita strategie. Camerele care necesita un aport energetic mai mare ar trebui dispuse spre sud si est, in timp ce spre nord se dispun incaperile utilizate mai rar sau care au nevoie de o temperatura mai scazuta.
Discuta cu echipa de constructie si decideti impreuna care materiale ar contribui la o eficienta energetica mai mare in locuinta ta. Poti lua in considerare otelul reciclat, geamuri low-e si altele asemenea lor.
Urmeaza izolatia casei, un proces peste care nu poti trece cu vederea atunci cand iti dorești o casa eficienta energetic. Conductivitatea si rezistenta termica sunt cele mai importante aspecte ale izolatiei. Trebuie sa apelezi la materiale care sa iti garanteze durabilitate si randament. Variantele cele mai cunoscute sunt polistirenul si vata minerală, insa exista o multime de alternative mai blande cu mediul (baloturi de paie, lana de oaie, etc.).
Atunci cand construiesti acoperisul, poti lua in considerare varianta acoperisului rece. Acoperisul rece sau inclinat reflecta lumina soarelui si apoi se raceste prin emiterea in jur a radiatiilor. Astfel, acesta scade fluctuatiile termice din interior si, implicit, costurile energetice (pana la 10%). Proiectează cu atenție stresinile pentru a pierde cat mai putina energie.
Caldura se pierde mai ales prin ferestre, asa ca alegerea lor necesita o deosebita atentie. Ferestre low-e, de exemplu, combinate cu o tamplarie calitativa vor ajuta la conservarea caldurii.
In orice caz, toate aceste eforturi trebuie sa fie intregite de un sistem de incalzire si racire eficient, ca pompele de caldura, centrale energetice si aparatele de aer conditionat care consuma cat mai putina energie.
Nu ezita sa apelezi la natura pentru a reduce consumul energetic al casei tale. Poti planta bariere de pomi pentru umbrire si racoare in timpul verii. De asemenea, energia solara sau cea eoliana sunt alternative inteligente la care poti apela pe termen lung pentru a eficientiza energetic locuinta ta. Mai rar folosit este sistemul de incalzire cu apa geotermala, insa poate fi considerat o optiune.
Considera achizitionarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Acesta poate fi utilizat pentru incalzirea si racirea locuintei, fara a consuma cantitati enorme de energie.
Cum cresti eficienta energetica in locuinta ta actuala
In primul rand, este important sa cunosti optiunile pe care le ai. Desi pe termen lung este un beneficiu pe plan financiar, trecerea de la o casa obisnuita la una eficienta energetic poate fi costisitoare. Există programe care ajuta cetatenii care isi doresc sa fie mai responsabili energetic sa isi indeplineasca visul. “Casa Verde” ofera fonduri pentru instalarea sistemelor ce utilizeaza surse regenerabile de energie si pentru izolarea casei.
Daca vrei sa cresti eficienta energetica in locuinta ta, va trebui sa faci cateva schimbari majore. Acestea pot fi: schimbarea geamurilor cu unele care contribuie la conservarea caldurii sau schimbarea sistemului de incalzire si racire.
In plus, izolarea interioara si exterioara a peretilor si izolarea acoperisului, terasei si a subsolului sunt pasi indispensabili pentru o schimbare energetica in bine.
Vei vrea de asemenea sa introduci in uzul casnic aparate si echipament cu clasa energetica mare si becuri economice, care sa reduca consumul de energie zilnic.
Aparatele care monitorizeaza temperatura, umiditatea si alti factori ce contribuie la consumul energetic ajuta la scaderea acestuia prin informatiile si optiunile de control pe care le ofera proprietarului. Termostatul este un dispozitiv prin care poti seta nivelul temperaturii din intreaga locuinta. Acesta este util nu doar pentru ca te ajuta sa economisesti energie, ci si pentru ca automatizează mare parte din procesul de reglare al caldurii. Unele dispozitive pot fi controlate si prin telefon.
Energia electrica si eficienta energetica
Cu totii suntem de acord ca energia electrica este o necesitate a zilelor noastre. Ea reprezinta o parte integranta a vietii cotidiene. Este adevarat ca aceasta aduce beneficii incontestabile si de la aparitia ei, parcursul omenirii s-a schimbat in totalitate.
Insa pe langa aceste avantaje, energia electrica prezinta riscuri ce nu pot fi ignorate, precum incendiul, electrocutarea si distrugerea mediului inconjurator. Prin adoptarea unui stil de viata ce promoveaza eficienta energetica in locuinta ta, contribui la scaderea acestor riscuri. Insa singura modalitate prin care te poti asigura ca instalatia ta electrica este durabila, este apelarea la verificari periodice realizate de catre profesionisti. Acestia vor fi capabili sa iti sugereze unele schimbari pentru a evita riscurile prezentate anterior.
Un beneficiu major al cresterii eficientei energetice in locuinta ta este incontestabil impactul pozitiv asupra cheltuielilor tale. Ele vor deveni din ce in ce mai reduse cu cat apelezi la mai multe alternative ecologice. Insa reducerea costurilor tale nu este nici pe departe cel mai mare avantaj. Vei fi extrem de mandru de contributia pe care o ai in felul acesta asupra generatiilor ce urmeaza. Prin faptul ca eviti irosirea resurselor Planetei, te asiguri ca cei ce vor veni dupa tine vor beneficia de un mediu mai curat. Alegerea ta este parte din marea schimbare de care Planeta noastra are nevoie.