Energia regenerabila, pe primul loc in Europa
Odata cu liberalizarea pietei de energie electrica la inceputul anului 2021, Romania s-a trezit la un punct de rascruce si in ceea ce priveste energia regenerabila. Desi se discuta deja de ani buni despre variile surse regenerabile de energie pe plan european, tara noastra abia de curand a ajuns, ca sa spunem asa, in pas cu moda. Din acest motiv, exista inca multi romani care nu sunt familiarizati cu acest concept. Asa ca, in randurile urmatoare, ne-am propus sa explicam energia regenerabila pe intelesul tuturor. Sa exploram impreuna viitorul european regenerabil.
Energia regenerabila – ce inseamna pentru noi?
Pentru a putea intelege ideea de energii regenerabile, trebuie mai intai sa vorbim despre ce inseamna liberalizarea pietei de energie electrica, deoarece cele doua sunt strans legate.
Liberalizarea pietei de energie – o scurta istorie
Procesul de liberalizare a pietei de energie din Romania a inceput inca de la finele secolului trecut, cu ajutorul unor directive europene. Fiind, insa, vorba de un procedeu greu si complex, acesta a durat mai bine de 20 de ani pana sa se finalizeze in tara noastra.
Inainte de liberalizare, o tara primea energie electrica si gaze naturale prin reteaua nationala de distributie. Acest lucru se intampla si astazi, de altfel. Problema, insa, era ca aceiasi oameni care se ocupau de distribuire erau si furnizorii principali ai acestor resurse. Dupa cum ne putem imagina, asta genera un oarecare conflict de interes. Conjunctura le oferea responsabililor de retea un monopol necinstit asupra pietei. Daca, inainte de liberalizare, concluzionai ca platesti un pret absurd pe energia electrica, nu prea aveai o alternativa. Aceasta pentru ca nu existau alti furnizori independenti.
Liberalizarea pietei, care s-a finalizat in Romania la data de 1 ianuarie 2021 (respectiv la 1 iulie 2020 pentru piata de gaze naturale), a cautat sa schimbe fix asta. Resursele respective continua sa circule prin aceeasi retea de distributie. Totusi, ele nu mai sunt distribuite de aceleasi persoane. Astazi, pe piata din Romania, exista zeci de furnizori independenti, dintre care tu, consumatorul, ai posibilitatea de a alege.
Daca nu esti multumit de contractul incheiat, sau daca nu te incanta pretul pe care-l platesti pe energie sau conditiile impuse de furnizor, il poti schimba in doar cativa pasi simpli. Si uite asa ajungem la energia regenerabila.
Furnizorii de pe piata libera si sursa de energie regenerabila
Prin schimbarile aduse de liberalizarea pietei, in mod evident, oferta s-a schimbat. Astfel au intrat pe piata si furnizorii de energie electrica din surse regenerabile. Iar asta e un pas important pentru tara noastra, deoarece conform rapoartelor Bloomberg, energia regenerabila a fost principala sursa de energie in Europa in 2020. Ar fi tentant sa atribuim acest fapt unei griji pentru planeta, dar se pare ca la inima problemei sta un adevar mult mai simplu. De fapt, energia produsa de combustibili fosili este considerabil mai scumpa. Asta, impreuna cu factorul de protectie a mediului, au facut ca din ce in ce mai multi furnizori europeni de energie sa faca tranzitia de la combustibilii fosili, la o sursa regenerabila de energie.
Desigur, trebuie luate in considerare si telurile ecologice pe care Uniunea Europeana si le-a impus in urmatorii ani. Aceasta trebuie sa isi reduca emisiile cu 55% (minim) pana in anul 2030 (fata de datele din 1990). Asa ca se estimeaza o crestere abrupta in popularitate a surselor de energie regenerabile, in urmatorii 10 ani. Iar daca e sa ne luam dupa trendul din ultimii 10 ani, vedem ca aceasta schimbare a demarat de mult timp deja.
Spre exemplu, datele arata ca productia centralelor de energie eoliene si fotovoltaice a crescut de la 2019 la 2020 cu 10%. Productia centralelor traditionale pe baza de carbune a scazut cu 20% in aceeasi perioada.
Mai mult, aceasta tranzitie progresiva de la carbune la surse regenerabile de energie a redus intensitatea carbonului cu 29% in ultimii cinci ani. Aceasta tranzitie a diminuat astfel efectul de sera din sfera europeana.
Energia regenerabila in viitorul apropiat al Romaniei
La nivel national, Romania isi urmareste propriile teluri catre salvarea planetei si reducerea amprentei de carbon. Ca tara, trebuie sa atingem o pondere a energiei de 30,7% pana in anul 2030. Astfel, se pune mult accentul pe energia regenerabila, iar furnizorii acesteia sunt promovati pe plan national.
Conform noilor directive in existenta, din 2021, noile cladiri private trebuie sa respecte anumiti termeni, cum ar fi standardul nZEB (nearly zero energy burning). Cu alte cuvinte, orice cladire nou construita in regim privat trebuie sa consume cat mai putina energie. Finalitatea acestei actiuni este aceea de a reduce consumul la nivel national. Ca sa se poata conforma acestui standard, cladirile vizate sunt practic obligate sa apeleze la surse de energie regenerabila. Doar acestea le pot mentine nivelul de consum atat de jos.
Energia regenerabila – Ce poti face tu?
Energia produsa de surse regenerabile, cum ar fi centralele eoliene sau fotovoltaice, precum si energia geotermala, au in mod vadit niste beneficii clare. Aceste beneficii sunt de folos atat pentru planeta, cat si pentru tine, consumatorul de zi cu zi.
Ce poti face tu este sa schimbi furnizorul intr-unul care iti ofera energia regenerabila de care am vorbit pana acum. In primul rand, e important sa faci o alegere informata atunci cand schimbi furnizorul. Asta inseamna sa stii de unde provine energia furnizata, precum si alte detalii tehnice ale procedeului de furnizare a energiei.
Multumita liberalizarii pietei, tu poti sa iti cauti astazi un furnizor din zecile care exista in tara la acest moment. Te poti documenta pe tema energiei regenerabile, iar apoi, il poti alege pe cel care se conformeaza cel mai indeaproape cerintelor tale.
Energia produsa de combustibilii fosili este mai scumpa de furnizat. Astfel, e foarte probabil ca pentru tine, aceasta tranzitie sa constituie o imbunatatire financiara vadita. Adauga la asta si faptul ca ii faci un bine planetei si deja am spune ca ai o afacere destul de buna. Daca e sa ne orientam dupa statisticile si studiile citate mai sus, viitorul Europei tot verde e. Asa ca de ce sa nu te alaturi trendului energiei regenerabile din timp?
Energia regenerabila in proiectele Restart Energy
La Restart Energy punem un accent deosebit pe sursele de energie regenerabila. Ne dorim ca viitorul energiei sa fie verde si accesibil pentru toti. De aceea, ne implicam activ in proiecte care aduc mai aproape crearea de noi surse de productie a energiei regenerabile. Un pas mare in acest sens a fost facut prin investitia de 30 de milioane de dolari in dezvoltarea unui parc fotovoltaic in judetul Salaj. Dorim ca acest parc fotovoltaic sa produca energie verde inca din 2022 si astfel sa crestem beneficiile clientilor nostri.
Energia verde trebuie sa fie disponibila si accesibila pentru toti consumatorii. Pentru aceasta, am dezvoltat un proiect in care ne dorim sa punem in legatura intr-un singur loc producatorii, furnizorii si consumatorii. Te invităm să descoperi proiectul Restart Energy Democracy, construit cu ajutorul tehnologiei blockchain, transparent si accesibil: https://platformared.ro. Punem energia la indemana ta.
Esti pregatit pentru schimbare? Vino alaturi de noi!