Ai auzit cu siguranta termenul de furnizori de ultima instanta la energia electrica si probabil te-ai intrebat ce inseamna. Oata cu liberalizarea pietei de energie electrica din Romania, s-a tot discutat statutul acestor furnizori si totodata, desigur, si de obligatiile acestora. Stim cat de greu poate fi sa dai de cap expresiilor greoaie utilizate de agentiile de stiri, asa ca in acest articol, ne-am propus sa explicam situatia curenta pe intelesul tuturor.
Ce sunt acesti furnizori de ultima instanta la energia electrica?
Pentru a intelege mai bine rolul furnizorilor de ultima instanta, este necesar sa vorbim putin si despre liberalizarea pietei.
Ce trebuie sa stii despre liberalizarea pietei de energie electrica?
Liberalizarea pietei de energie electrica s-a produs treptat, aceasta liberalizandu-se partial in decursul a mai multor ani, inclusiv in a doua jumatate a lui 2020, si apoi in intregime de la data de 1 ianuarie 2021. Liberalizarea pietei subliniaza diferenta intre piata reglementata de energie si piata concurentiala. Piata reglementata este cea din care ai facut parte pana acum, iar de la inceputul acestui an, ai dreptul sa te muti pe piata concurentiala, in functie de ceea ce iti doresti.
Principalul avantaj al liberalizarii pietei este ca tu, clientul, poti negocia direct cu furnizorul de energie electrica si te poti bucura de cel mai bun pret la electricitate.
Ce inseamna liberalizarea pietei pentru tine?
Liberalizarea pietei de energie electrica inseamna ca tu trebuie sa iti alegi un nou furnizor de energie electrica, pana la data de 31 iunie 2021, conform unei recente decizii ANRE. Ai datoria de a te informa in privinta celor mai bune oferte de pe piata si de a incheia un nou contract cu furnizorul ales.
Pana la acea data, furnizorul de ultima instanta are obligatia de a-ti asigura cea mai buna oferta pe care o au si de a acoperi diferenta dintre aceasta si cea mai buna oferta de pe piata.
Bun, deci cine sunt furnizorii de ultima instanta?
Cand vorbim de furnizori de ultima instanta la energia electrica, ne referim la acei furnizori care au fost desemnati de Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei (ANRE) pentru a furniza energia electrica in regim de ultima instanta pe o perioada limitata. Restart Energy este, de exemplu, atat furnizor pe piata libera, cat si furnizor de ultima instanta.
Cu alte cuvinte, furnizorul de ultima instanta este un furnizor de avarie, ales de ANRE, care iti va asigura energia electrica pana cand tu te decizi asupra noului furnizor.
Furnizorul de ultima instanta isi intra in rol atunci cand actualul tau furnizor, din varii motive, nu mai este capabil sa iti ofere energie electrica, conform contractului.
Ce indatoriri au acesti furnizori de ultima instanta la energia electrica?
Furnizorul de ultima instanta (FUI) are, in mare, aceleasi indatoriri si drepturi de care dispune si furnizorul obisnuit, anume ca trebuie sa colecteze restante si penalizari, sa te taxeze corect pe energia electrica consumata si asa mai departe.
Totodata, furnizorul de ultima instanta este obligat prin lege sa faca procedeul de schimbare a furnizorului simplu si usor. Conform ANRE, furnizorul de ultima instanta are obligatia de a-ti transmite un formular cu oferta de pe piata libera, impreuna cu factura lunara, pana la data de 30 iunie 2021. Bineinteles, tu poti accepta oferta, sau poti cauta una mai buna. Piata liberalizata de energie electrica iti permite exact asta: sa alegi cea mai buna oferta, impreuna cu cele mai bune conditii. Fii atent la toate detaliile si alege cel mai bun furnizor pentru tine.