Racordarea la reteaua de energie electrica este considerata de multi a fi un procedeu complicat, plin de batai de cap si eforturi fara sens. Dar in realitate, lucrurile nu stau chiar asa. Din moment ce multi oameni nu inteleg ce inseamna racordarea electrica, sau care este pretul pentru racordare curent electric 2021, ne-am propus sa cream acest ghid. In randurile urmatoare, vom explora impreuna ce inseamna racordarea la curent electric in 2021 si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a completa procedeul de racordare.
Cum se realizeaza, mai exact, racordarea la reteaua de energie electrica?
Pentru a duce la bun sfarsit procedeul de racordare la reteaua electrica, e necesara mai intai o perioada de informare. Trebuie sa intelegi care este procedeul si de ce functioneaza intr-un anumit fel, pentru a putea face alegerile corecte cand vine vorba de racordare. Iar prima si poate cea mai importanta parte a acestei informari este cea in baza legala.
Racordarea se desfasoara in conformitate cu Legea Energiei Electrice şi a Gazelor Naturale nr. 123/2012 si adaugirile aduse de Ordinul ANRE nr. 59/2013. Poti cere mai multe informatii despre aceasta lege in mod gratuit de la furnizor, si le vei primi in termen de 15 zile lucratoare.
Depunerea cererii
Odata ce ti-ai facut asa, o idee, despre ce inseamna racordarea la retea, a venit momentul sa depui o cerere in vederea racordarii la operatorul de distributie din zona in care locuiesti. Desi legea este aceeasi in toata tara, pot exista mici diferente in functie de zona respectiva, asa ca intotdeauna, cauta sa te documentezi din surse locale, pentru a nu avea surprize.
Acum, ai nevoie sa depui aceasta cerere in vederea racordarii pentru a obtine un aviz tehnic de racordare, fara de care nu poti completa procesul. In functie de tipul de client, cererea va contine anumite informatii. Desigur, e important sa afli la care categorie de client (casnic, noncasnic, producator) te incadrezi, pentru a evita neintelegerile.
In general, cererea pentru aviz contine urmatoarele informatii:
- Datele de identificare, precum si datele proprietatii;
- Informatii despre tipul de instalatii de pe proprietate;
- Puterea instalată, puterea maxim simultan absorbită şi evoluţia acestora conform etapelor de dezvoltare;
- Alte cerinte si specficiatii ale consumatorului.
Stai fara grija, exista cereri tip pe site-urile oficiale de specialitate. Nu trebuie sa-ti bati capul prea tare cu aceasta problema. Odata depuse aceste documente, ele vor fi verificate in termen de 7 zile lucratoare de operatorul de retea, iar daca totul e bine, el va elibera apoi acel aviz tehnic de racordare.
Pretul avizului tehnic de racordare electrica
Tariful de eliberare a avizului pentru racordarea la reteaua de energie electrica depinde de tipul de consum. Spre exemplu, pentru proprietatile care nu depasesc 30 kw, costul avizului este de 70 de lei fara TVA. Daca puterea depaseste 30 (dar nu mai mult de 100 kw, costul va fi de 160 de lei fara TVA. Nu in ultimul rand, daca puterea este mai mare de 100 kw, atunci costul va fi de 215 lei fara TVA. Asa ca, acesta poate varia destul de mult de la caz la caz. De aceea, e important sa te documentezi cum trebue pentru situatia ta.
Solutia de racordare
Dupa ce toate documentele trimise de tine au fost analizate si studiate de distribuitor, este de datoria acestuia de a stabili solutia de racordare potrivita tipului de proprietate. Stabilirea solutiei de racordare se face in conformitate cu prevederile impuse de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Costurile acesteia sunt stabilite de operator si suportate de tine, consumatorul, in baza unui contract incheiat cu operatorul.
Dupa ce toti acesti pasi au fost indepliniti, putem trece in sfarsit la eliberarea avizului tehnic de racordare. Odata cu acesta, ajungem si la tariful de racordare in sine.
Tarif racordare electrica 2021
Tariful pentru racordarea la reteaua de energie electrica depinde de caracteristicile si specificatiile locului pentru care se realizeaza racordarea. Cum tariful de racordare se modifica constant, in conformitate cu ordinele in vigoare ANRE, cel mai bine e sa le consulti chiar pe acestea pentru a afla despre ce suma este vorba.
Intr-un final, transmiterea avizului de racordare de catre operator va depinde de achitarea taxei de emitere/actualizare, in functie de caz.
Contractul de racordare curent electric
Odata primit avizul de racordare, se considera ca ai primit oficial o oferta pentru racordarea la reteaua de energie electrica de la operatorul de distributie. In baza acesteia, poti solicita operatorului incheierea contractului legal care asigura racordarea. Pentru aceasta, va trebui sa mai anexezi cererii oficiale cateva acte necesare pentru racordarea la reteaua de energie electrica, anume:
- Copie dupa avizul tehnic de racordare;
- Copie dupa BI/CI pentru utilizatorii casnici, sau copie dupa certificatul de inregistrare la registrul comertului sau alte autorizaţii legale de funcţionare emise de autorităţile competenţe (pentru operatorii economici);
- Document doveditor al garantiei financiare, precizate si in avizul tehnic de racordare.
Pentru finalizarea contractului, este, bineinteles, necesara achitarea tarifului de racordare catre operator. Dupa finalizarea contractului cu tine, operatorul va mai semna un contract de achizitie publica cu un operator economic. Apoi va urma punerea sub tenisune de proba a instalatiilor de utilizare.
Dupa ce acestea au fost verificate, iar operatorul de retea a reusit sa stabileasca ca racordarea la reteaua de energie electrica se poate realiza fara probleme. Urmeaza eliberarea certificatului de racordare (sau, dupa caz, reinnoirea sau modificarea acestuia). Acesta trebuie trimis de operator in termen de maxim 10 zile calendaristice de la punerea in functiune a instalatiei de racordare (sau mai exact, de la receptia punerii ei in functiune).
Procedeul pentru racordarea la reteaua de energie electrica se finalizeaza cu punerea sub tensiune a instalatiei de utilizare in permanenta.
Concluzie
Exista numeroase firme racordare curent electric care va pot ajuta sa intelegeti mai bine procedeul de racordare. Insa speram ca acest scurt ghid v-a dat o idee mai clara despre ce inseamna racordarea la reteaua de energie electrica si despre care sunt pasii urmatori pentru tine in aceasta directie.