Schimbarea furnizorului de energie în 2021: de ce nu ar trebui sa astepti
Odata cu inceperea anului 2021, s-a finalizat si procedeul de liberalizare al pietei de energie electrica din Romania. Aceasta modificare, din pacate, a creat oarece confuzie in randul consumatorilor de rand. Asa ca, in acest articol ne-am propus sa examinam putin ce inseamna schimbarea furnizorului de energie in 2021, pe intelesul tuturor.
Ce inseamna liberalizarea pietei de energie electrica?
Scopul principal al liberalizarii pietei de energie electrica a fost separarea statului de acest domeniu. Acest procedeu s-a dovedit a fi destul de dificil, de altfel. Statul obisnuia sa administreze productia, distributia si furnizarea energiei electrice. Acest lucru, dupa cum ne putem imagina, producea unele inegalitati pe piata.
Pentru a elimina aceste inegalitati si pentru a le oferi consumatorilor o oferta mai buna, Uniunea Europeana a demarat, prin intermediul unor Directive Europene, procesul de liberalizare a pietei de energie inca din 1996. Pentru Romania, acest proces nu s-a finalizat decat la inceputul lui 2021, desi el a inceput, conform directivelor UE, inca din anul 2013.
Care sunt beneficiile liberalizarii?
In termeni simpli, liberalizarea pietei de energie electrica inseamna ca tu, consumatorul casnic (sau noncasnic), ai acum posibilitatea de a alege dintre mai multi furnizori de energie electrica. Astfel, tu poti negocia un pret corespunzator nevoilor tale. Poti, deasemenea, opta pentru abonamentul sau contractul care sa reflecte aceste nevoi cel mai bine.
Cat dureaza schimbarea furnizorului de energie electrica si ce trebuie sa fac?
Liberalizarea pietei de energie electrica s-a finalizat, dupa cum spuneam, la data de 1 ianuarie 2021. De acolo, toti consumatorii care nu se aflau pe piata concurentiala au fost obligati sa-si schimbe furnizorul de energie electrica intr-un anumit termen de timp. In prezent, termenul limita pana la care ANRE permite schimbarea furnizorului de energie electrica este data de 30 iunie 2021.
Dar asta nu inseamna ca trebuie sa astepti pana in iunie ca sa faci acest pas. Din contra, iti recomandam sa actionezi cat mai rapid cu putinta. De ce? Momentan, contractul tau de energie electrica este in mainile unui furnizor de ultima instanta (FUI) care este obligat sa-ti asigure cea mai buna oferta posibila pe un termen limitat. Multi romani presupun ca totul e bine, din moment ce au parte de “cea mai buna oferta”. Dar nu e chiar asa. Iti explicam si de ce ar trebui sa faci aceasta schimbare a furnizorului cat mai repede.
In primul rand, furnizorul de ultima instanta iti va oferi cea mai buna oferta pe care este in stare sa ti-o puna el la dispozitie. Atentie, insa, deoarece aceasta nu corespunde intotdeauna cu cea mai buna oferta la energie electrica de pe piata. In mod deosebit pentru ca preturile fluctueaza.
Cu alte cuvinte, e foarte probabil ca acum sa platesti mai mult decat ar trebui pe energia electrica. Ai putea beneficia de o oferta mai buna, mai atent personalizata pe nevoile tale, alaturi de alt furnizor.
In alta ordine de idei, nu e o idee buna sa astepti pana in ultima clipa pentru a schimbarea furnizorului de energie in 2021, deoarece foarte multi oameni vor lasa aceasta tranzitie pe ultima suta de metri. Daca alegi sa faci si tu acelasi lucru, nu vei avea suficient timp sa cauti furnizorul care iti place. Timpii de raspuns vor fi din nou mai mari, datorita multelor cereri.
Alegerea furnizorului de energie electrica 2021: cum stiu ce furnizor de energie electrica sa aleg?
Ce trebuie sa retii, este ca nu mai e necesar sa te deplasezi tu pana la sediul furnizorului si sa astepti ore lungi la coada. Furnizorul tau de ultima instanta iti trimite lunar, impreuna cu factura, un fel de brosura. Aceasta te informeaza de actualele oferte ale furnizorilor din tara pentru a facilita schimbarea furnizorului de energie in 2021. Alaturi de aceasta brosura, gasesti si un formular pe care-l poti completa si trimite inapoi catre furnizorul tau pentru a alege un nou furnizor.
Insa nu ar trebui sa te iei pur si simplu dupa oferta prezentata de furnizorul de ultima instanta pentru a lua decizia corecta. Din contra, iti recomandam sa profiti de Comparatorul de oferte pentru energie electrica ANRE, care se gaseste in prezent atat pe site-ul oficial ANRE, cat si pe site-ul Consiliului Concurentei. Intai, introduci cateva detalii de baza despre consumul tipic al locuintei tale si nevoile tale. Comparatorul iti pune la dispozitie oferte din partea mai multor furnizori de energie electrica din Romania, pentru a te ajuta sa iei o decizie cat mai completa.
Pe langa aceste doua resurse, iti recomandam sa verifici personal ofertele chiar de pe site-ul fiecarui furnizor de energie electrica in parte si sa le citesti cu atentie.
Procedura de schimbare a furnizorului de energie electrica
Odata ce ai ales noul furnizor potrivit pentru tine, tu, ca si consumator, ai obligata de a-i pune noului furnizor la dispozitie mai multe informatii. Acestea sunt: adresa locuintei pentru care vrei sa inchei contractul, suma cumulata neplatita actualului furnizor, denumirea furnizorului actual si asa mai departe. Suna complicat? Fii fara grija, nu este! Furnizorul pe care l-ai ales va obtine toate aceste informatii de la vechiul furnizor.
Acte necesare pentru schimbarea furnizorului de energie electrica
Desi fiecare furnizor este putin diferit si astfel poate avea cerinte putin diferite, in general nu ai nevoie decat de cateva acte de baza pentru a schimba furnizorul.
- Buletinul;
- O copie dupa ultima factura primita de la actualul furnizor;
- O copie dupa actul de proprietate/actul care te imputerniceste pe tine sa inchei contracte pentru proprietatea respectiva.
Pentru a le trimite furnizorului, este suficient sa le faci o poza cu telefonul.
Si gata. Cu ajutorul acestor cateva acte, avem deja toate informatiile necesare pentru schimbarea furnizorului de energie in 2021. Odata ce aceste informatii au fost transmise, clientul si noul furnizor se inteleg asupra abonamentului potrivit si semneaza contractul.
Furnizorul pe care il alegi se va ocupa sa notifice vechiul furnizor de alegerea ta cu 21 de zile inainte de incetarea contractului. Aceasta informare se produce printr-un model de notificare pentru schimbarea furnizorului de energie electrica. Tu nu trebuie sa te gandesti la altceva, decat sa alegi si sa alegi bine.
Schimbarea furnizorului de energie in 2021 – momentul este acum.
De ales, tot va trebui sa alegi unul din numerosii furnizori energie electrica din Romania. Va trebui sa treci si prin acest procedeu (simplu, de altfel) de schimbare a furnizorului de energie electrica. De ce sa nu te ocupi de acum si sa eviti aglomeratia?
Mai jos gasesti accesul direct catre cele mai simple modalitati de a obtine cea mai buna oferta de energie electrica la Restart Energy. Calculeaza, compara si alege furnizorul potrivit.