Sfaturi utile pentru economisirea energiei electrice acasa
La Restart Energy ne-am propus sa te ajutam sa iti simplifici viata, apeland la metode sustenabile pentru economisirea energiei electrice si a gazului, astfel incat facturile tale sa fie vizibil mai mici, iar zambetul mult mai larg. Pentru ca orice schimbare trebuie sa porneasca de undeva, iata cateva idei utile cu care sa poti sa incepi.
1. Instalează ferestre inteligente
Aceasta noua tehnologie folosita la fabricarea ferestrelor impiedica pierderile de caldura din locuinta ta. Polimerul de silicon numit polidimetilsiloxan contribuie la sistemul integrat de ventilatie a ferestrelor, reducand factura anuală de energie electrica cu pana la 20%.
2. Inchide incalzirea
Daca ai camere pe care nu le folosesti in locuință, e recomandat sa inchizi usile si sa oprsti caldura. Astfel, vei economisi energia electrica care, in mod normal, s-ar consuma pentru mentinerea temperaturii acelei incaperi.
3. Alege sa faci dus in loc de baie
Cu siguranta ai mai auzit ca poti economisi mult mai multă apa si totodata si energie electrica si gaz alegand mai des sa faci un dus rapid, in locul unei bai. In medie, pentru o baie folosesti de 4 ori mai multa apa si energie electrica, lucru care, cu siguranta este vizibil pe facturile de la sfarsit de luna.
4. Foloseste mai des cuptorul cu microunde
Cu totii stim ca mancarea poate fi reincalzita foarte usor folosind cuptorul electric, insa acest lucru consuma de doua ori mai multa energie electrica fata de cuptorul cu microunde si dureaza de doua ori mai mult (preincalzirea). Pentru a putea savura o cina calda, foloseste cuptorul cu microunde.
Mic sfat: pentru a incalzi mancarea in mod uniform, aseaza deasupra recipientului in care se afla mancarea, o farfurie.
5. Foloseste inteligent masina de spalat
Stiai ca setand masina de spalat la temperatura de 30 grade Celsius, reduci consumul de energie electrica cu 40% fata de programele cu temperaturi mai ridicate? In acest mod, reusesti sa-ti micsorezi factura lunara la curentul electric si sa pastrezi culorile vii ale hainelor tale pentru mai mult timp.
6. Izoleaza-ti locuinta
Aproximativ 25-30% din căldură se poate pierde prin podea atunci când nu există o izolație corespunzătoare. Folosește polistiren extrudat sub parchet sau podea și redu costurile. De asemenea, o locuință care nu e izolată termic, îți poate crește costurile energiei electrice considerabil. Apelează la placarea cu polistiren, care îți va aduce atât o economie la factură, cât și un confort termic atât pe perioada verii, cât și pe cea a iernii.
7. Investeste inteligent
O familie formata din 4 membri poate economisi anual 160.000 de litri de apa, fapt care duce la economisirea energiei electrice, folosind o metoda simpla si putin costisitoare. Instalează un cap de dus cu debit scazut si valoarea facturilor tale va fi vizibil mai mica.
8. Incarca-ti telefonul in masina
Drumul de la lucru, acasa poate dura uneori mai mult decat in mod normal. Foloseste-te de aceasta situatie si incarca-ti telefonul in masina. Vei avea cu un dispozitiv mai puțin de incarcat acasa.
9. Foloseste becuri economice
Schimba toate becurile din casa cu becuri LED si economisește la factură. Am facut pentru tine aici un scurt ghid de alegere al acestora.
10. Achizitionează un termostat
O solutie potrivita pentru costuri rezonabile este termostatul. Principiul de functionare al acestuia este simplu: ai la dispozitie posibilitatea de a seta un orar de functionare a centralei, precum si temperatura dorita, in funcție de anumite intervale de timp.