Ai grijă cu aceste aparate care consumă prea multă energie!
Când te gândești la cantitatea de energie pe care o folosești acasă, probabil îți vin în minte luminile, nu-i așa? Ei bine, lumina reprezintă doar 10-15% din costul facturii de curent, restul este consumată de aparaturi cu consum mare și electrodomestice. Acestea sunt aparatele care consumă cel mai mult curent și câteva sfaturi pentru a reduce costurile facturilor!
Televizoare de plasmă
Televizoarele de plasmă, chiar dacă nu se mai găsesc în cantitate atât de mare în comerț la momentul de față, au un consum ridicat, crescând factura anuală cu o medie de 658 kWh!
Dacă ești în căutarea unui televizor nou, orientează-te spre un model LED care folosește mai puțin de jumătate din energia electrică aș unui televizor de plasmă.
Dacă totuși ai un televizor de plasmă și nu dorești să îl schimbi, urmează acești pași pentru a economisi cât mai mult:
- Este mai bine să pui televizorul pe standby decât să îl lași pornit, dar este și mai bine să îl oprești complet când nu este folosit. Încearcă să folosești prelungitoare cu butoane de oprire de unde să poți întrerupe curentul către televizor de fiecare dată când nu este folosit.
- Asigură-te că luminozitatea ecranului nu este setată la un nivel prea ridicat. Setările din fabrică sunt în general mai luminoase decât cele necesare pentru o bună vizionare.
- Dacă asculți radio la televizor, asigură-te că îl folosești cu ecranul oprit, pentru a consuma mai puțin!
- Dacă televizorul tău are opțiunea de economisire, folosește-o! Aceasta poate reduce consumul cu o treime!
Mașini de spălat și uscătoare
Dacă speli și usuci haine doar de două ori pe săptămână, te-ar costa în jur la 150 de lei pe an. Dacă setezi o temperatură mai mare, sau speli de mai multe ori, prețul poate fi de 4-5 ori mai mare! Urmează aceste sfaturi pentru a scădea costurile facturii, spălând mai eficient:
- Nici nu trebuie să menționăm faptul că ar trebui să folosești cea mai scăzută temperatură posibilă! Cei mia mulți detergenți funcționează foarte bine la 30°C. 90% din cantitatea de energie consumată de o mașină de spălat este folosită la încălzirea apei.
- Asigurăt-te că atât mașina de spălat cât și uscătorul sunt în condiții bune. Își vor face treaba mult mai eficient dacă sertarul de la detergent este menținut curat iar mizeria este îndepărtată cu regularitate.
- Dă-le hainelor o tură extra de stoarcere înainte de a le pune în uscător. Acest lucru ajută la îndepărtarea și mai mare a umezelii, iar energia consumată este cu mult mai puțină.
Frigidere și congelatoare
Un aparat combinat de frigider și congelator folosește aproximativ 427 kWh anual. Vei consuma și mai mult dacă deții două aparate separate pentru frigider și congelator. Înlocuiește modelele vechi cu altele mai noi și mai eficiente energetic, dar între timp:
- Setează frigiderul la 3-4°C, iar congelatorul între -15 și -18°C. Fiecare grad mai mic folosește cu până la 5% mai multă energie.
- Păstrează congelatoarele cât de pline pentru a menține temperatura rece, dar nu încărca prea tare frigiderele, pentru că trebuie să folosească mai multă energie pentru a menține totul rece.
- Asigură-te că frigiderele și congelatoarele sunt păstrate departe de lumina directă a soareului și departe de aparate de încălzit, cum ar fi cuptoarele și uscătoarele de haine.
Aparatele de gătit electrice
Cuptoarele electrice nu sunt doar încete la încălzire, dar și scumpe de folosit. Acestea consumă până la 317 kWh anual.
- Dacă poți, folosește un cuptor electric mai mic. Acestea au mai puțin spațiu de încălzit și pot fi folosite inclusiv pentru încălzirea a unei cantități mai mici de mâncare. Astfel vei putea evita și cuptorul cu microunde, care este contraindicat pentru sănătate.
- Amintește-ți că o plită ceramică electrică nu se va încălzi mai repede dacă o setezi la maxim. Va folosi o energie extra innecesară, pentru că va trebui să scazi temperatura din nou pentru a găti.
- Folosește ciclul de autocurățare la cuptor (dacă dispui de unul) atunci când vrei o curățare generală a acestuia. Dacă nu, folosește produsele de curățat clasice.
Fierbătoare de apă
Aceste aparate folosesc multă energie, doar prin faptul că sunt folosite des. Dar fiind mai atenți la modul în care le folosim, putem să economisim:
- Regula de aur este: nu încălzi mai multă apă decât ai nevoie! În felul acesta, procesul de încălzire durează mai puțin.
Computere desktop
În comparație cu laptopurile, computerele desktop consumă de aproximativ 5 ori mai multă energie. Dacă adaugi și imprimantele și modemurile la consum, acesta deja crește destul de mult.
- Computerele folosesc aproximativ aceeași cantitate de energie când sunt în standby ca și atunci când sunt folosite la maximă capacitate, așa că oprește-le complet!
- Dacă poți, reînnioește-ți monitorul cu unul mai nou și mai eficient energetic de tip LED. Dacă nu, asigură-te că monitorul este oprit atunci când nu ești la birou.If you can, update your monitor to a newer, more energy efficient LCD or LED model.
- Oprește întreg echipamentul peste noapte. Și aceasta înseamnă să îl oprești de tot, nu să îl lași în standby. Ai putea face mai ușoară oprirea tuturor aparatelor cu un prelungitor cu buton de oprire.
Articol preluat și adaptat de pe ovo.co.uk.