Consumatorii casnici vor simți o creștere a facturilor la energie electrica pe piața reglementată cu cel mult 8% de la 1 iulie, potrivit unui comunicat al ANRE.
Este important de știut ca de la 1 iulie, preţul final la electricitate pentru consumatorii casnici va fi constituit din prețul reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din suma totală, şi dintr-o componentă care reflectă preţul din piaţa liberă, care are o pondere de 90%.
Trecerea către piața liberă a energiei electrice
România este obligată să treacă către liberalizarea pieţei de energie chiar din momentul în care am aderat la Uniunea Europeană. Guvernul a primit ordine clare de la liderii Uniunii, ce au întocmit un calendar al liberalizării prețurilor cu precizarea faptului că nerespectarea întocmai a acestuia, va obliga ţara noastră să achite penalităţi usturătoare. Așadar, peste şase luni, de la 1 ianuarie 2018, ANRE pierde total controlul asupra curentului electric, iar factura consumatorilor casnici din România se schimbă complet, deoarece energia consumată va reprezenta exclusiv achiziţiile de pe piaţa liberă – bursă.
În acest moment, piața energiei este 80% liberă, va fi 90% de la 1 iulie, şi 100% din ianuarie 2018.
Statul nu pierde total controlul asupra prețului final– râmân tarifele de rețea
Este benefic să știi că prețul final facturat ție atât pentru curent electric, cât și pentru gaz, este format din mai mult taxe impuse atât de producător, transportator și distribuitor, iar la final furnizorul.
Statul are la mână pârghia tarifelor de reţea, ce reprezintă o pondere mare, de până la 60% din preţul final al curentului în România. Acest tarif, se speculează că va fi reglementat „pe vecie“, după cum a afirmat și preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. Tarifele de rețea, după cum am menționat anterior sunt cele de distribuţie şi de transport, iar de acel privilegiu al reglementării beneficiază cei patru distribuitori din România: E-ON, Enel, CEZ şi Electrica, plus transportatorul de stat Transelectrica. Benefic de știut e că tarifele lor sunt create pentru ca aceste firme să facă profit fără impas, iar reglementarea prețurilor se realizează de cel mult 2 ori pe an, chiar de ANRE. Prețurile de la bursă se pot modifica uluiotor şi într-o lună, cum s-a sesizat chiar și iarna trecută.
Datele financiare spun adevărul
Ultimii ani au înregistrat date financiare grăitoare, în care se arată sigur că distribuitorii au o marjă constantă de profit de 20-25%, iar Transelectrica, de 10-15%.
În comunicatul de presă elaborat de ANRE, este evidențiat că partea reglementată din facturile de electricitate (10%) va scădea cu 5,16% iar cea de piață liberă (90%) va urca cu 8,53%.
„În domeniul energiei electrice, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 50/2017 privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță (FUI) clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienților casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 și până la sfârșitul acestui an. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienții casnici. Avizarea tarifelor de tip Componentă piață concurențială (CPC), cu modificări față de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul III, clienților finali casnici și noncasnici, beneficiari ai serviciului universal. Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de FUI exclusiv din piața concurențială, unde prețul energiei electrice a înregistrat o creștere cu 24% față de trimestrul II. În aceste condiții, deși FUI au propus creșteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităților și tendințelor din piață, ANRE a considerat justificată o creștere medie la nivel național a tarifelor de tip CPC de 8,53%”, se arată în comunicat.
Sursă știre: Agerpress