10.05.2024

Avantajele și dezavantajele sistemelor fotovoltaice hibride

Sistemele fotovoltaice hibride combină atât funcționalitatea off-grid (prin adăugarea bateriilor), cât și conectarea la rețea prin invertoarele specializate.

Acest tip de sistem utilizează panouri fotovoltaice pentru a transforma energia solară în energie electrică. Totodată, integrează și alte surse de energie și tehnologii de stocare pentru a asigura o sursă continuă și fiabilă de alimentare cu energie.

Principalele avantaje ale sistemului hibrid sunt:

  • Asigură alimentarea chiar în lipsa rețelei sau a sursei solare, oferind securitate sporită; în caz de avarii, defecțiuni sau vreme nefavorabilă, bateriile stochează energia și asigură furnizarea constantă de energie electrică.
  • Stochează surplusul de energie solară pentru a fi utilizat seara sau în zile înnorate – perioadele cu surplus de producție solară se utilizează pentru încărcarea bateriilor, iar acestea redistribuie apoi energia seara sau în zile ploioase.
  • Flexibilizează utilizarea energiei și permite independență energetică sporită – sistemul hibrid permite mai multă autonomie prin stocarea de energie, iar utilizatorii își pot programarea consumurilor în funcție de disponibilitatea surselor.
  • Acceptă suplimentarea cu surse clasice pentru a compensa perioadele fără soare;
  • Se pot dezvolta treptat de la sistem solar cu baterii la conectare la rețea;
  • Beneficiază de subvențiile destinate atât sistemelor on-grid cât și off-grid, precum Casa Verde sau Electric Up.

Iar câteva dezavantaje ale sistemelor hibride:

  • Au cele mai mari costuri de investiție inițială și de mentenanță. Invertoarele, bateriile și echipamentele specifice off-grid ridică semnificativ costurile față de sistemele conectate la rețea.
  • Randamentul energetic mai scăzut față de cele grid-conectate. Randamentele combinate ale panourilor, conversiei, transportului și stocării energiei sunt inferioare sistemelor fără baterii.
  • Necesită echipamente de bază și auxiliare specializate, mai scumpe. Bateriile, invertoarele și echipamentele auxiliare au nevoie de supraveghere periodică și de repararea/înlocuirea periodică a elementelor uzate.

Sistemele hibride sunt o soluție avantajoasă mai ales pentru zone izolate, chiar dacă inițial investiția este mai mare. Așa că pentru ghidaj în montarea unor astfel de sisteme hibride, apelează la Restart Energy!

Te-ar putea interesa și