Cum alegi becuri LED pentru economie energie electrica?
Ești motivat să treci către becuri led?
Îți dorești tehnologie care să te ajute să economisești? Vrei să-ți protejezi sănătatea și să ai o atmosferă plăcută în locuință? Probabil ai auzit, folosești sau ești interesat de becuri led, cele care au reușit să urce pe podium și întrec becul incandescent, cât și becurile fluorescente, tocmai pe motiv că au o eficiență mult mai bună, o durată de viață mai lungă și un consum de energie electrica mai mic.
Becuri cu led: caracteristici, recomandări și istoric
Deschidem cortina sistemului de iluminare led (Light Emitting Diodes) ce funcționează pe principiul electroluminescenței și poate emite lumină în spectrul vizibil, precum și în infraroșu și ultraviolet. Becurile cu led au dimensiuni mai mici, cu un consum redus de energie electrica, o durată de viață extinsă și o comutare mai rapidă decât lămpile cu incandescență, iar acest atu le plasează într-o paletă largă de aplicabilitate.
Istoria LED începe din 1907, când cercetătorul britanic, Henry Joseph Round, a observat pentru prima dată că dacă 10 volți sunt aplicați asupra cristalului carborundum (carbură de siliciu), acesta emite lumină galbenă. În același an, Oleg Vladimirovich Losev din Rusia a ajuns la aceeași concluzie. Abia în 1927 s-a publicat primul text despre prima diodă ce emite lumina.
Evoluția becului led a fost înceată
Primele becuri led ieftine au fost dezvoltate de Nick Holonyak Jr, în anul 1962, capabile să emită lumină roșie, iar 10 ani mai târziu, M. George Craford a inventat becul cu led galben și unul roșu mai puternic.
LED-urile roșii și verzi erau destul de scumpe, însă prețul acestora a început să scadă către finalul anilor 70, când s-au inserat în toate sistemele de semnalizare care au folosit becuri incandescente: ceasuri de masă, echipamente audio-video, panouri de comandă și alte asemenea.
Cum alegi becul LED potrivit?
Înainte de a ajunge în magazinele specializate, află tot ce trebuie să știi despre alegerea corectă pentru becuri led, ca să obții economie sigură la energie electrică.
Uită tot ce știai despre becurile incandescente, deoarece nu mai vorbim de watt, ci de lumeni. Ca să determini luminozitatea unui bec led, aruncă o privire asupra tabelului următor:
Culoarea este un alt element esențialBecurile LED au capacitatea să ofere o gamă variată de culori, de la mov la roșu, la un spectru de alb și galben. Culorile în trend sunt: „warm white”, „soft white,” și „bright white.”
În magazine vei întâlni 2 tipuri de becuri LED: RGB și cu LED alb. Becurile led RGB sunt puțin mai scumpe, acestea utilizează LED-uri roșii, verzi și albastre, ce au fost grupate pentru a putea obține lumina albă.
Asociația psihologică americană a demonstrat printr-un studiu că lumina albastră afectează grav producția de melatonină și ritmurile circadiene în așa măsură încât acestea se pot lungi de la o oră și jumătate până la nu mai puțin de trei ore. Acest lucru se petrece în special seara și noaptea, iar această perturbare nu doar că tulbură somnul și produce oboseală cronică, dar se pare că este asociată și cu unele forme de cancer, cu obezitatea și cu diabetul.
Restart Energy te sfătuiește și te ajută să ai cel mai bun consum de energie electrică
Cunoaște acum abonamentele: FIX și FLEX create împreună cu stilul tău de viață!
Ai familie? Vrei sa platesti in fiecare luna la fel? – Nimic mai simplu. Împarte în 12 luni factura ta anuală! Cum? Prin EnergyFIX.
Acceseaza abonamentul flexibil – Ești o persoană activă și ai un consum extrem de variabil? Sunt luni în care consumul tău de electricitate este 0? Atunci plătesti fix cât consumi!
Te bucuri vizibil de o reducere anuală de 20%, energie regenerabilă de 57% inclusă în fiecare pachet. Foarte important este că ai parte de atenție și ajutor real din partea noastră, și știi că te poți baza pe acel preț fix și câțiva ani.
Tu meriți ce-i mai bun!
08.12.2017
Becuri led în casa ta: cum le alegi? Economisește energie electrica acum!
08.12.2017
Postat în: Energie electrica
Etichetat: becuri led
Te-ar putea interesa și