Vrei să afli cum să îți „înverzești” locuința, astfel încât să beneficiezi de economii și aer curat pe termen lung? În articolul de astăzi, ne luăm drept exemplu casele care funcționează integral pe bază de energie verde, regenerabilă.
Primul pas este instalarea unui sistem de panouri solare. Alegi dimensiunea potrivită consumului tău sau al familiei tale, iar soarele o să îți furnizeze gratis curent pentru apă caldă, electrocasnice.
Unele sistemele fotovoltaice de mare capacitate, de obicei peste 5kW, acoperă aproape tot consumul anual, în timp ce altele permit urmărirea soarelui pentru un randament crescut.
Pentru stocarea energiei optează pentru baterii litiu-ion de înaltă capacitate (100kWh). Există și variante hibrid cu generator pe bază de biomasă sau microwind, ce permit funcționarea și noaptea/iarna.
Dacă ai îndeajuns spațiu, montează și niște panouri eoliene mici sau o mică centrală pe biomasă din lemn. Panourile eoliene de 1-2kW sunt o alternativă bună pentru zonele rurale deschise, iar cele solare hibrid se pot asocia cu alte surse pentru autonomie sporită.
Înlocuiește becurile clasice cu LED-uri, deoarece consumă de 10 ori mai puțină energie. Achiziționează-ți mai ales aparate electrocasnice eficiente, clasa A sau A+.
Unele case mai experimentale utilizează pânze solare flexible sau vegetație living pe acoperiș pentru producerea de oxigen.
Construcția este izolată termo-fonic, cu ferestre cu geam dublu sau triplu, pompa de căldură pentru AC.
Pompele de căldură geotermale captează energia constantă a pământului chiar și iarna, asigurând încălzirea și răcirea casei vara printr-un sistem de panouri radiante. Pompe de căldură geotermală îți încălzesc și răcesc casa doar cu 150 kW pe an.
Centralele pe biomasă solidă precum peletele de lemn sau granulele oferă un randament ridicat și pot funcționa complet automat. Se integrează cu ușurință la calorifere, sobe ori sisteme de încălzire prin pardoseală.
Un sistem inteligente de management al energiei asigură echilibrarea producției și consumului la cele mai înalte standarde de eficiență.
Toate aceste alternative verzi oferă independență energetică, costuri reduse pe termen lung și confort ecologic casei tale! Dacă dorești să te informezi mai în detaliu pe acest subiect, răsfoiește rubrica Restartopedia și contactează cu încredere specialiștii de la Restart Energy.