Este cunoscut faptul că panourile solare sunt formate din celule fotovoltaice. Însă știați că fundamentale sunt semiconductoarele? Ele sunt responsabile pentru conversia luminii solare în energie electrică utilizabilă.
Într-un conductor metalic, curentul este reprezentat de fluxul de electroni. Într-un semiconductor, curentul este reprezentat de fluxul de electroni sau de fluxul de „goluri” din structura electronică a materialului. Semiconductoarele au proprietatea de a genera energie electrică atunci când absorb particule de lumină, adică fotoni.
Când soarele este vizibil pe cer, fotonii de lumină pe care îi emite lovesc suprafața celulei fotovoltaice. Dacă au suficientă energie, fotonii izbesc și smulg electronii slab legați din material. Din această coliziune rezultă o încărcare negativă pe o parte a celulei și pozitivă pe cealaltă, care generează diferențe de potențial electric.
Electronii eliberați circulă prin panou printr-un circuit închis de semiconductoare. Așadar, se creează un curent continuu de joasă tensiune, pe care-l putem utiliza pentru alimentarea unor echipamente, device-uri sau electrocasnice. Acest curent de energie electrică trebuie transformat ulterior în curent alternativ, care este standardul rețelei electrice, având o tensiune mai mare de 110-240V.
Aici intervine invertorul. La baza lui se află un circuit electronic de comutare, care semnalizează on/off foarte rapid unui tranzistor de putere. Acesta transformă într-un ritm controlat curentul continuu primit de la panouri și baterii într-un curent alternativ. Invertorul monitorizează constant parametrii sistemului fotovoltaic și reglează automat randamentul prin diverși algoritmi. De exemplu, poate să optimizeze punctul de funcționare al panourilor pentru a extrage cea mai mare putere posibilă.
Există și funcții smart ale invertorului, precum protecția panourilor împotriva supraîncărcării, comunicarea cu consumatorii prin intermediul rețelei, ș.a. Prin urmare, el reprezintă inima sistemului fotovoltaic, transformând și integrând producția regenerabilă în rețeaua electrică națională.
Mai simplu spus: lumina soarelui excită materialul semiconductor, iar acesta transforma particulele luminoase în curent electric. Dacă ești interesat să-ți alimentezi casa, gospodăria, afacerile prin energie electrică organică, produsă din surse regenerabile, apelează la Restart Energy.