04.03.2021

Cum te asiguri ca nu ai probleme la instalatia de electricitate?

Cum te asiguri ca nu ai probleme la instalatia de electricitate?

Sa ai probleme la instalatia de electricitate – probabil una din cele mai mari si mai serioase temeri ale oricarei persoane. Adesea, defectiunile la instalatie ne pot lua prin surprindere, chiar si pe aceia dintre noi care se mandresc cu grija deosebita pe care o acorda acestor lucruri. O problema la instalatia de electricitate poate avea consecinte grave si chiar dezastruoase pentru tine si familia ta. De aceea, e important sa te mentii informat si sa stii cum sa te asiguri ca nu exista astfel de probleme.

In primul rand, care sunt riscurile in ceea ce priveste instalatia de electricitate?

Desi e un subiect destul de neplacut, incepem acest micut ghid cu o lista a riscurilor la care te expui atunci cand nu ai grija de instalatia de electricitate. Conform unor statistici recente publicate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), 25% din incendiile produse in 2020 au fost cauzate de probleme la instalatia de electricitate. 

Asa ca, intretinandu-ti cum trebuie instalatia, reduci riscul unui incendiu cu 25%, un procent semnificativ dupa parerea noastra. Hai sa vedem ce poti face pentru a te proteja pe tine si pe cei dragi!

Masuri de preventie pe care le poti lua pentru ca instalatia de electricitate sa functioneze corect:

Unele din masurile de mai jos sunt, spunem noi, unele de bun simt pe care probabil le stiai deja. Totusi, te invitam sa citesti pana la capat, in speranta ca inveti un truc pe care nu-l stiai!

  • Nu lasa aparatele electrice pornite nesupravegheate. Desigur, poate fi tentant sa lasi electrocasnicele sa-si faca treaba, mai ales cand tu nu ai de gand sa lipsesti mult. Insa de multe ori, chiar si un drum de 10 minute pana la alimentara din colt poate fi suficient pentru izbucnirea unui incendiu. De aceea, se recomanda sa scoti din priza sau sa opresti orice aparat electric inainte sa iesi din casa si, in unele cazuri, chiar si inainte sa iesi din incapere.
  • Nu incerca sa schimbi sau sa modifici chiar tu instalatii electrice. Este o greseala surprinzator de des intalnita, una care de multe ori ne poate costa viata. Desi este o optiune destul de atractiva sa te ocupi chiar tu de o problema la instalatia de electricitate, fiind mai ieftin si mai rapid, nu ai calificarea necesara pentru aceasta treaba. De aceea, e recomandat sa chemi un profesionist pentru a rezolva problema intr-un mod eficient si sigur.
  • Tine departe materialele usor flamabile de sursele de iluminare/energie. Atunci cand amplasam perdelele langa un bec, spre exemplu, aproape ca invitam dezastrul sa se intample. De aceea, e important sa nu lasi niciodata un obiect care poate lua foc usor langa obiectele de iluminare si aparatele electrice ce se incing usor. 
  • Nu utiliza prizele sau instalatiile defecte sub nicio forma. Nu se recomanda utilizarea prizelor sau instalatiilor defecte, cu cablu expus, sau care fac scantei, sub nicio forma, deoarece aceasta este o problema ce poate duce rapid la un incendiu.
  • Asigura-te ca instalatia de electricitate este verificata in mod periodic. Deoarece asa este prevazut in lege, pentru a asigura buna functionare a acesteia. Iar tu trebuie sa faci orice iti sta in putinta pentru a-i usura treaba celui care trebuie sa verifice instalatia.

Poate ca te asteptai sa afli in acest articol ce fel de manevre si alte verificari poti efectua chiar tu pentru a spori securitatea casei tale. Insa singura manevra pe care iti recomandam sa o faci este sa chemi o persoana autorizata sa verifice instalatia de electricitate si sa se asigure ca nu exista o problema. Nu incerca sa rezolvi sau sa verifici chiar tu!

Ce fel de stingatoare poti utiliza, in caz de incendiu?

Cu cat esti mai precaut si urmezi sfaturile de mai sus, cu atat mai mici sunt riscurile unui incendiu, insa nu inexistente. De aceea, se recomanda sa iti dotezi atat locuinta, cat si masina, cu cate un stingator de incendii. Acestea se impart in trei categorii:

  • Stingatorul cu spuma – recomandat pentru incendiile incipiente de natura destul de naturala, cum ar fi cele obtinute prin arderea materialelor combustibile, de exemplu, benzina. Stingatorul cu spuma este eficient in combaterea focurilor atat in spatii inchise, cat si deschise, care au potentialul de a se raspandi pe o arie destul de larga.
  • Stingatorul cu pulbere – este unul din cele mai bune tipuri de stingator si este potrivit si pentru incendiile de natura electrica. Daca te temi de un incendiu provocat de instalatia de electricitate in casa, s-ar putea ca stingatorul cu pulbere sa fie alegerea cea mai buna. Sa nu mai spunem ca este una practica, avand in vedere ca stinge cam toate tipurile de incendiu.
  • Stingatorul cu CO2 – Nu in ultimul rand, stingatorul cu CO2 este folosit pentru stingerea incendiilor de natura electrica, sau provenite din arderea unor gaze sau lichide flamabile. Pentru un incendiu cauzat de instalatia electrica, se recomanda si stingatorul cu CO2.

Cum stingi un incendiu?

ATENTIE! – poti incerca sa stingi doar un inceput de foc, intr-un stadiu incipient. In cazul unui incendiu de proportii, primul pas este parasirea de urgenta a zonei si alertarea autoritatilor, sunand la 112.

Daca ai ales sa achizitionezi un stingator, primul pas ar fi sa te familiarizezi cu modul de utilizare al acestuia si eventual, sa faci cateva teste. Astfel, te asiguri ca in cazul unui incendiu real, vei fi pregatit. 

In cazul unui incendiu pornit de instalatia de electricitate, nu incerca sa stingi focul cu apa. Nu doar ca nu va stinge focul, insa exista chiar si riscul unei explozii! In schimb, cu un incendiu de natura electrica, vrei sa suprimi, pe cat se poate, oxigenul care hraneste focul. Poti incerca sa faci asta cu o patura, sau aruncand material inert (cum ar fi nisipul) peste flacari.

Dar in cazul incendiilor, ca si in cazul intretinerii instalatiei de electricitate, cel mai bine e sa te increzi intr-un profesionist. Nu incerca sa stingi chiar tu focul daca acesta este mare sau nu esti increzator in propriile forte, deoarece poti agrava situatia.

Extraoptiuni SAFE de la Restart Energy

Cunosti deja un electrician autorizat care te poate ajuta in caz de nevoie? Perfect! Ne bucuram ca te-am ajutat sa iti dai seama de nevoia de a apela doar la profesionisti in domeniu.

Daca inca nu cunosti pe nimeni care sa te poata ajuta, iti propunem un serviciu care iti va lua de pe cap aceasta grija:

Extraoptiunea SAFE Energy iti aduce aproape specialisti din domeniul electricitatii care se vor ocupa de orice problema ai putea avea la instalatia ta pana la valoarea maxima de 1200 de lei. Costul acestui serviciu este de 0.04 RON/ora si iti asigura accesul la electricieni autorizati, printr-un abonament lunar inclus in factura ta de electricitate.

Contractezi acum si uiti de grija cautarii specialistilor pentru instalatia de electricitate.

Inca nu esti client Restart Energy? Cere o oferta personalizata sau schimba furnizorul online acum in 5 minute!

04.03.2021
Te-ar putea interesa și