Cu siguranță ai auzit până în acest moment de cele două concepte: piața reglementată și piața liberă. Știi cu adevărat ce semnifică fiecare în parte și care sunt diferențele clare? Piața de curent electric este din ce în ce mai aglomerată și îți prezintă diferite oferte și furnizori care-ți pun la dispoziție chiar și servicii în plus, mai bune sau inovative.
În România, electricitatea este transmisă către populație de patru mari companii: Enel, Electrica, Eon şi CEZ, ce dețin monopol pe piață. Începând cu 1 iulie 2007, când piața de energie a devenit concurențială, toți clienții au dreptul să opteze pentru un furnizor de energie electrică din piața liberă.
Piața energiei trece prin schimbări radicale care te vizează
Ce este inedit e că la finalul acestui an, 2017, consumatorii casnici de energie electrică vor intra in piața libera. Piața de gaze în schimb este complet liberalizată de la 1 mai 2017. Să trecem în revistă, ce care-s entitățile care construiesc această piață a energiei: producătorii, furnizorii si consumatorii. Tu ești consumatorul, cel care încheie un contract de furnizare energie și este facturat de către un furnizor. Principala legătură dintre cei 3 este decisă prin doua tipuri de piețe: piața angro, unde furnizorii cumpără energie de la producători și piața de retail în care consumatorii cumpără de la furnizori.
În acest moment, pe piață sunt prezente 82 de companii de furnizare de energie care acționează pe piața liberă.
Diferențele dintre cele două piețe
Piața liberă dă dreptul furnizorului să își aleagă singur producătorii de electricitate de la care vrea să cumpere și de asemeni poate cumpăra de la alți furnizori. Pe de altă parte, piața reglementată este cea în care ANRE impune furnizorilor de unde să cumpere energie și la ce preț. ANRE are și libertatea de a obliga furnizorii să vândă anumitor clienți.
În acest moment, dacă nu ai schimbat către un nou furnizor, tu ești consumator pe piata reglementata, deoarece ai un abonament casnic. Această stare își are efectul în prețul pe care îl plătești pentru curent electric, care este fixat de ANRE. Până la finele acestui an toți consumatorii se vor afla pe piața liberă.
Ce aduce bun o piață liberă?
Până în 31 decembrie 2017, termenul impus de Uniunea Europeana pentru aderarea totală la piața liberă, vei resimți schimbări în prețul facturat la energie. O piață liberă te ajută pe tine să alegi ce furnizor dorești, să negociezi contractul cu acesta. Este benefic, pentru ca mulți furnizori vor veni cu servicii noi, consultanță, asistență, contorizare wireless, aplicații pentru verificarea zilnică a consumului și prețului, energie verde.
Evident, orice companie, îți poate stabili clar și sigur modul în care-și ajută clienții, fie că vorbim de prețuri foarte mici, fidelizare, competiții interne, sau dacă factura acestora depășește un anumit prag.
Restart Energy îți aduce libertatea de a avea prețuri cu 20% mai mici
Suntem prezenți în viața românilor din 2009, timp în care ne-am dedicat total dezvoltării și îmbunătățirii ofertei și am ajuns la performanța de a oferi ce este mai bun pentru tine, familia sau firma ta. Am încărcat fiecare pachet de curent electric cu 57% energie regenerabilă, obținută din surse eoliene, solare și biomasă și în 2 ani am testat și ajustat prima aplicație facilă care se instalează pe telefon și îți arată cât consumi în timp real, îți spune cât ai de plată și te ajută să eficientizezi consumul.
Ia o factură de la curent și gaz și hai să vezi cât faci economie.