22.02.2016

De ce trebuie reciclate becurile și neoanele arse?

De ce trebuie reciclate becurile și neoanele arse?

Reciclarea surselor de lumină uzate este foarte importantă deoarece astfel asigurăm un viitor mai bun pentru mediu. Becurile economice arse sau stricate nu sunt biodegradabile şi trebuie duse în locuri special amenajate şi nu aruncate la gunoi pentru că ele conţin substanţe și gaze toxice. Odată aruncate la grămadă cu celelalte deşeuri, becurile ajung la groapa de gunoi, unde substanţele care se scurg din ele poluează solul şi apa.  Anumite echipamente de lumină conțin mercur, un element chimic toxic și dăunător care poate crea probleme de sănătate și de mediu dacă este depozitat în mod necorespunzator. De aceea, aceste echipamente nu trebuie aruncate la gunoi, ci colectate și reciclate în mod corespunzător.

Colectarea selectivă reprezintă una dintre etapele reciclării, alături de separarea și procesarea anumitor componente ale deșeurilor în vederea transformării acestora în produse utile.

Reciclarea reprezintă procesul de reutilizare a produselor și a materialelor vechi  în vederea producerii și fabricării unor produse noi, fără a apela la materii prime, reducând astfel consumul de energie necesar extragerii materiilor prime, respectiv distrugerii deșeurilor, și reducând de asemenea irosirea resurselor naturale.

Ce se poate recupera dintr-un bec?

Materialele recuperate din echipamentele de iluminat pot fi utilizate în diverse aplicații:

  • 88% sticlă ce poate fi folosită în industria surselor de iluminat, a sticlei, cărămizi de sticlă/beton
  • 4% plastic – industria plasticului
  • 5% metal – industria metalurgică
  • 3% praf – se elimină controlat
  • 0.005% mercur – se utilizează în industria surselor de lumină, în industria mercurului

Recolamp, singura organizaţie specializată în gestionarea deşeurilor din surse de lumină, autorizată de Ministerul Mediului, promovează un comportament responsabil față de această categorie de deșeuri periculoase și de aceea a creat rețeaua Colț verde.  Acest suport de colectare este amplasat în magazinele de retail, în centre comerciale și în instituții. Aici se pot depune deșeuri provenite din echipamente electrice și electronice, inclusiv echipamente de iluminat arse. 8.605 de locații din România colectează selectiv deșeurile provenite din echipamente de iluminat.

Dacă aveți deșeuri periculoase tot ce trebuie să faceți este să identificați cel mai apropiat punct de colectare din zona dumneavostră chiar aici http://www.coltverde.ro/ro/locatii

 

22.02.2016
Te-ar putea interesa și