Se prevede creșterea prețurilor la electricitate în masă de la sfârșitul anului
De la 1 octombrie consumatorii casnici vor cunoaste o creştere a preţului final la electricitate.
Atât politica guvernului de decapitalizare a companiilor de stat din domeniu, cât și influenţele date de deficienţele legii, mai exact de reglementările ce reies din acestea contribuie la această măsură.
Se va resimți o majorare a prețului mediu la electricitate pentru populație. va crește cu aproximativ doi bani pe kWh de la 1 octombrie, sau cu 8 lei pe lună față de cel actual, pentru o familie cu un consum mediu lunar de 140 kWh, după cum declară Nicolae Havrileț, președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Furnizorii de ultimă instanță a electricitatii furnizata clientilor casnici și noncasnici au majorat costul energiei electrice pentru trimestrul IV. Unde? In cadrul Platformei Centralizate pentru Serviciul Universal (PCSU), de unde furnizorii cumpără energie pentru populaţie. Așadar, se așteaptă ca vârful creșterii să se înregistreze la finalul acestui an.
Se înregistrează o creștere de 46% a costului pentru electricitate pe PCSU, destinată celor mai mulți dintre consumatorii casnici, față de trimestrul 4 pe anul 2016, în cadrul licitației demarata de ANRE pe 12 şi 13 septembrie.
Aceasta înseamnă că volumul va fi acoperit atât de contractele de achiziție pe termen mediu ale furnizorilor, fie de intrările la preţuri mai mari de pe piața liberă cu livrare pentru urgență PZU („piața pentru ziua următoare”) a operatorului bursier OPCOM.
ANRE nu va mai putea stabili preţul pentru componenta reglementată de 10% din preţul total, când liberalizarea pieţei va fi completă. Piața pentru Serviciul Universal şi piaţa contractelor bilaterale de la bursa energiei (OPCOM) contează încă pentru 90% din prețul pentru consumul casnic.
Segmentul de piata reglementat la electricitate se bazeaza pe reperul prețului cerut de Hidroelectrica de aproximativ 135 de lei /MWh, în vreme ce componenta pieței liberalizate ar fi de circa 165 lei /MWh, potrivit oficialului ANRE.
Clienții Restart Energy au parte de prețuri neschimbate, pentru că ne concentrăm atenția asupra nevoilor lor și putem afirma că deținem control asupra prețului deoarece încărcăm abonamentele cu 57% energie verde.
Cunosti ce intra in pretul final facturat?
Sunt incluse componentele costurilor de reţea şi a celor de distribuţie, care pot ajunge la o pondere de două treimi din costul propriu-zis al energiei.
La 1 iulie, prețul mediu pentru consumatorii casnici a crescut cu 8%, pe componenta reglementată (scăzând cu 5,16%, iar pe cea de piaţă liberă marcând o creștere de 8,53%.
„Creșterile de prețuri sunt în conformitate cu tendința de pe piața concurențială, dar trebuie remarcat că segmentul de piață al contractelor bilaterale de la OPCOM nu este suficient de folosit de participanții la piață ”, a declarat Corina Murafa, expert la Centrul pentru Studiul Democrației.
Președintele ANRE confirmă că doar 60% din consumul actual din România este acoperit de contracte bilaterale pe termen mediu și lung.
Statul e mai dur cu companiile românești
Expertul Razvan Nicolescu afirma: „Comportamentul producatorilor a devenit unul mai agresiv, inclusiv pe fondul deciziei statului de a lua capitalul companiilor pentru a acoperi deficitul de încasări la bugetul de stat”.
Răzvan Nicolescu se referă la campania guvernului de a lua sub formă de dividende inclusiv rezervele din anii anteriori.
„Şi din cauza presiunii exercitate de stat asupra companiilor sale energetice, de a câştiga lichidităţi pentru a le vira guvernului, piaţa PZU a devenit speculativă, în loc să fie accesată doar pentru situaţii de urgenţă, excepţionale, potrivit raţiunii pentru care a fost înfiinţată”, spune la rândul său Corina Murafa.