23.06.2022

5 acțiuni pentru a deveni sustenabil

Odată cu poluarea planetei şi cu înrăutățirea fenomenului de încălzire globală marile companii sunt tot mai mult obligate să îşi adapteze activitatea pentru a preveni avansarea acestor fenomene. Conform The Guardian, doar 100 de companii sunt responsabile de circa 71% din emisiile de carbon totale, fapt care sugerează ponderea mare a companiilor în agravarea schimbării climatice.

Printre scopurile principale stau reducerea amprentelor de carbon, reciclarea deșeurilor şi/sau reutilizarea diverselor materiale. De la începutul pandemiei, unele companii au decis să îşi desfășoare activitățile la distanță pentru a evita abuzul de carburanți sau energie electrică.  Există însă multe alte metode care nu par destul de evidente, însă sunt extrem de utile şi sustenabile pe termen lung pentru orice companie. Acest articol îți propune 5 activități care facilitează tranziția afacerii tale spre o existență sustenabilă.

1. Solicită facturile în format digital pentru a reduce consumul de hârtie

Știm cu toții că hârtia este unul dintre cele mai reciclate şi reutilizate materiale. Chiar dacă este ieftină şi comodă, hârtia este produsă, după cum bine știți, din lemn, bambus, trestie de zahăr sau porumb, toate materiale naturale limitate şi dependente de condițiile climatice ale sezonului.

De aceea, e timpul să abordezi facturile şi oricare taskuri birocratice cât mai digital! Solicită facturile în format electronic, iar dacă poți, semnează acte în mod digital, fără a epuiza hârtie inutil.

2. Reduce, refolosește, repară şi reciclează

Încearcă să păstrezi lucrurile şi să le valorifici proprietățile în diferitele ipostaze ale vieții lor. De exemplu, poți folosi cutiile de carton sau hârtia veche pentru împachetarea eventualelor colete.

Încearcă să repari aparatură, nu să o înlocuiești cu alta nouă, iar hârtia, sticla, metalele şi aluminiul pot fi reciclate. La fel, nu cumpăra pahare şi tacâmuri de o singură folosință, ci promovează utilizarea sticlelor reutilizabile şi a tacâmurilor metalice.

Documentează-te despre corectitudinea reciclării diferitor materiale pentru a face pași corecți spre o activitate mai sustenabilă.

3. Caută alternative pentru transport

Amprenta ta de carbon se reflectă şi prin mobilitatea angajaților tăi. Chiar dacă ai făcut schimbări sustenabile semnificative în modul în care se transportă lucrurile în interiorul business-ului tău, trebuie să te gândești la angajații tăi care fac naveta zilnic pentru a veni şi pleca de la serviciu.

Te-ai gândit că pe lângă folosirea transportului public sau a mașinilor proprii, compania poate încuraja folosirea bicicletelor contra unui bonus la salariu, dar ai luat în considerare și oferirea vehiculelor electrice pentru uz personal?

În dependență de bugetul pe care îl ai, poți adopta diverse alternative. Dacă nu ai prea multe de oferit, gândește-te chiar la formatul remote al business-ului tău şi cât de productiv ar fi el pentru afacerea ta.

4. Redu risipa alimentară

Totul începe de la educarea angajaților tăi. E ușor să fii puţin mai risipitor atunci când trăiești într-o societate consumeristă. Creează o cultură a reciclării, o cultură a transformării reziduurilor alimentare într-un profit. Poți căuta colaborări avantajoase de catering ecologic sau de firme care să recicleze productiv ceea ce nu mai e util la tine în oficii.

5. Economisește energie sau folosește-o pe cea verde

Energia electrică a devenit o componentă destul de scumpă şi solicitantă pentru orice tip de afacere. La baza majorității activităților stă energia electrică care a devenit o povară costisitoare pentru bugetul companiilor.

Pentru a împăca necesitățile naturii şi profitul afacerii tale, trebuie să folosești energia verde. Acest tip de energie este considerată sustenabilă deoarece are la bază surse ca soarele, apa, vântul sau căldura pământului (energia geotermală) .

La moment, cea mai ieftină este energia solară obținută cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Aceste panouri absorb razele solare, transformând lumina solară în electricitate. Astfel, poți rapid şi convenabil să produci propria energie electrică fără a avea facturi grandioase pentru electricitate.

Orice mic pas spre o activitate mai sustenabilă este întâmpinat cu drag atât de mediul înconjurător, cât şi de societate în ansamblu. Dacă vrei să îți schimbi modul în care folosești energia electrică, îți recomandăm să consulți pagina Restart Solar şi să soliciți o ofertă pentru business-ul tău. 

Te-ar putea interesa și