15.11.2022

Comunitatea energiei regenerabile se mărește

Denumită adesea energie curată, energia regenerabilă provine din surse sau procese naturale care sunt reînnoite în mod constant. Mai simplu spus, este energia care provine dintr-o sursă care nu se va epuiza niciodată. Exemple de surse de energie regenerabilă includ energia eoliană, energia solară, bioenergia și hidroelectrică, inclusiv energia mareelor. La nivel mondial, din dorința de folosi surse de energie care nu poluează, comunitatea energiei regenerabile crește constant. Acest trend va continua în următorii ani.

Pactul ecologic european cuprinde un pachet de măsuri care ar trebui să permită cetățenilor și întreprinderilor europene să beneficieze de o tranziție ecologică durabilă. Principalul obiectiv ar fi ca Europa să devină primul continent neutru din lume, din punct de vedere climatic până în 2050. Utilizarea energiei regenerabile are multe beneficii potențiale, inclusiv o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, diversificarea aprovizionării cu energie și o dependență redusă de piețele combustibililor fosili (în special, petrol și gaze). Creșterea surselor de energie regenerabilă poate stimula, de asemenea, ocuparea forței de muncă în UE, prin crearea de locuri de muncă în noile tehnologii „verzi”.

3 tipuri principale de energie solară și cum le putem folosi

Energia solară este cea mai curată și abundentă sursă de energie regenerabilă disponibilă. Îți prezentăm mai jos care sunt cele trei tipuri principale de energie solară.

  • Energie solară activă. Tehnologiile solare active folosesc dispozitive electrice sau mecanice pentru a converti în mod activ energia solară într-o altă formă de energie, cel mai adesea căldură sau electricitate.
  • Energie solară pasivă. Tehnologiile solare pasive nu folosesc niciun dispozitiv extern. În schimb, ele profită de clima locală pentru a încălzi structurile în timpul iernii și pentru a reflecta căldura în timpul verii. Încălzirea pasivă a spațiului are loc atunci când Soarele strălucește prin ferestrele unei clădiri și încălzește interiorul.
  • Tehnologia solară fotovoltaică. Energia luminoasă a Soarelui poate fi convertită direct în energie electrică într-un singur proces folosind celule fotovoltaice. O celulă fotovoltaică este o placă subțire de material sensibil la lumină, realizată din siliciu.

Cum funcționează energia solară în 5 pași

Acum vine următoarea întrebare. Cum funcționează energia solară? Iată care sunt pașii acestui proces.

  1. Lumina Soarelui este absorbită de panourile solare.
  2. Siliciul și conductorii din panou transformă lumina în curent electric continuu (DC), care apoi trece în invertor.
  3. Invertorul convertește curentul continuu în curent alternativ (AC), care este utilizat pentru locuința proprie sau pentru clădirea unde își desfășoară activitatea afacerea ta.
  4. Orice surplus de energie electrică din sistemul tău fotovoltaic trece prin contorul clădirii tale în rețeaua de alimentare pentru o folosire ulterioară.
  5. Electricitatea este extrasă din rețea atunci când ai nevoie de mai multă energie decât produce sistemul tău de energie solară.
Comunitatea energiei regenerabile se mărește
Hai în comunitatea energiei regenerabile și bucură-te de avantajele energiei solare!

Intră și tu în comunitatea energiei regenerabile alături de Restart Energy!

Restart Energy oferă consultanță gratuită clienților pentru analiza potențialului solar, pregătește oferta care conține și soluții de finanțare, se ocupă de proiectare, avizare, livrare și instalare echipamente precum și de operare și mentenanța centralei solare. Restart Energy susține antreprenoriatul românesc. Misiunea noastră este să ne ajutăm clienții și partenerii să își optimizeze afacerea, prin reducerea costurilor lunare în ceea ce privește factura de utilități.

Ia legătura cu unul dintre specialiștii Restart Energy și află cum poți să ai grijă de afacerea ta îmbrățișând energia solară!

Te-ar putea interesa și