30.05.2022

Devino producător, creează-ți propriul sistem solar fotovoltaic!

Electricitatea a fost produsă pentru prima oară în urmă cu peste 130 de ani și, de atunci, a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Începând cu generarea curentului continuu la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la producerea de energie electrică pe scară largă, omul a reușit să transforme spațiul în care trăiește și să-l modifice profund. Însă, odată cu creșterea consumului de energie electrică, apar problemele legate de poluare și amprenta de carbon. În continuare, vei afla cum poți produce energie electrică folosind un sistem solar fotovoltaic.

Dacă ești interesat să produci energie electrică pentru uzul personal, ori pentru a o vinde companiilor locale de electricitate, acest articol este pentru tine! 

Sistemul solar fotovoltaic – ce este și cum funcționează?

Un sistem solar fotovoltaic este format din panouri solare care transformă energia solară în energie electrică. 

Fiecare panou solar este construit dintr-un strat de material plastic transparent și un strat de material semiconductor (de obicei, siliciu). Acest strat semiconductor este special, deoarece poate transforma energia luminii în energie electrică. 

Când razele solare intră în panou, ele încălzesc atomii din stratul semiconductor. Astfel, atomii care sunt încălziți emit electroni. Acești electroni sunt colectați de un conductor metalic (de obicei, cupru), care îi transformă în curent electric. Curentul este apoi folosit pentru a alimenta dispozitivele electrice din propria locuință sau ale unui business.

Cum devii producător de energie electrică prin panouri fotovoltaice?

Pentru a deveni producător de energie electrică folosind panouri fotovoltaice, trebuie să instalezi un kit de producere a energiei solare. Kit-ul constă în:

  • panouri solare fotovoltaice;
  • invertor;
  • cabluri;
  • conectori;
  • prize și întrerupătoare.

În funcție de numărul de panouri solare fotovoltaice pe care le instalezi, vei putea produce o anumită cantitate de energie electrică. De exemplu, dacă instalezi 8 panouri fotovoltaice, vei putea produce între 8 și 12 kW/h sau aproximativ 3500 kW anual.

Ce presupune eficiența energetică și cum poți să o obții?

Eficiența energetică presupune ca panourile solare să fie instalate într-o locație cu cât mai mult soare. În plus, trebuie să asigurăm o bună izolație a clădirii pentru a nu pierde căldură în timpul iernii și să folosim aparate electrocasnice cu clasa energetică ridicată. În acest fel, dacă facem calculul pe perioada unui an, vom observa că economisim o cantitate semnificativă de energie electrică. Această energie poate fi livrată înapoi în rețeaua națională, devenind astfel prosumatori.

Beneficiile utilizării energiei verzi în detrimentul celei tradiționale

Utilizarea energiei verzi în detrimentul celei tradiționale are numeroase beneficii, atât pentru consumatori, cât și pentru mediul înconjurător.

În primul rând, energia verde este mai ieftină decât cea tradițională. De asemenea, este mai ”sănătoasă” pentru populație, deoarece nu produce gaze cu efect de seră.

În plus, energia verde nu necesită transportul pe distanțe mari, reducându-se astfel emisiile de CO2 în atmosferă. Mai mult decât atât, energia verde este regenerabilă, ceea ce înseamnă că nu se consumă resursele naturale ale planetei.

Ce înseamnă de fapt statutul de prosumator în cadrul unei afaceri?

Statutul de prosumator înseamnă că deții capacitatea de a produce energie electrică prin panourile solare fotovoltaice și de a o utiliza în propria afacere, iar surplusul îl vinzi rețelei naționale. Prin urmare, devii producător și consumator de energie electrică în același timp. Aceasta înseamnă că poți reduce cheltuielile cu energia electrică și că ai un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. De asemenea, este o investiție sigură, care se va recupera în timp.

Devino producător de curent electric cu Restart Energy!

La Restart Energy ne dorim să schimbăm concepția facturii de electricitate dintr-o povară financiară, într-o sursă de venit. 

Astfel, consultanții noștri îți pot oferi acces la pachete de producție, consum și stocare a energiei electrice, la cele mai convenabile condiții de pe piață. În plus, poți vinde surplusul de energie produsă direct furnizorului de electricitate, obținând astfel un venit lunar. 

Dacă vrei să devii tu însuți producător de energie, apelează la oferta noastră Restart Solar.

Te-ar putea interesa și