Panourile solare generează energie electrică în toate anotimpurile anului. Sunt fabricate pentru a rezista la condiții meteorologice extreme, cum ar fi ploaie, zăpadă, grindină. Pentru o bună funcționare, este important să ai grijă de panourile fotovoltaice pe tot parcursul anului. Mentenanța panourilor solare iarna presupune câteva măsuri de precauție. Sarcinile de întreținere a acestora sunt destul de ușoare și e nevoie să urmezi câțiva pași simpli pentru a te asigura că panourile solare generează suficientă energie.
Chiar dacă eficiența optimă a panourilor solare este strâns legată de zilele luminoase și însorite de vară, ele funcționează la fel de bine și iarna. După cum bine știi, în zilele mai înnorate și mai scurte, fotovoltaicele vor produce mai puțină energie. Același lucru se întâmplă și în cazul în care sunt acoperite cu gheață sau cu un strat consistent de zăpadă. Însă, există și un aspect pozitiv. În timpul lunilor reci, temperaturile scăzute vor ajuta panourile solare să funcționeze mai eficient. Panourile solare reduc facturile de energie electrică și protejează mediul înconjurător în orice zi sau lună a anului.
Pași de urmat în mentenanța panourilor solare, în lunile reci de iarnă
Iată ce poți face pentru a crește producția solară pe timp de iarnă și, totodată, pentru a îngriji în mod corespunzător panourile.
- Îndepărtează cu grijă stratul de zăpadă. Poți îndepărta singur zăpada atunci când panourile sunt instalate la sol și ai ușor acces la ele. În acest caz, se va folosi o perie moale, pentru a nu zgâria suprafața. Dacă sunt montate pe un acoperiș, aflat la înălțime, nu risca să te ocupi personal de acest aspect. Poți aștepta ca zăpada să se topească singură. Cel mai indicat ar fi să apelezi cu încredere la o echipă de profesioniști.
- Reglează unghiul panourilor. Discută cu furnizorul tău de panouri solare despre opțiuni, înainte de a face orice ajustări.
- Fii cu ochii pe producția de energie. Dacă observi vreo scădere bruscă a producției de energie, atunci este necesar ca panourile solare să fie verificate de un tehnician.
Un aspect important este reducerea consumului de energie
Iarna, panourile solare pot capta în continuare lumina soarelui și pot produce energie. Îți prezentăm mai jos câteva modalități de a reduce consumul de energie.
- Folosește becuri eficiente din punct de vedere energetic. Durează mai mult și funcționează mai bine. În general, un bec tradițional de 60 de wați poate fi înlocuit cu un bec eficient din punct de vedere energetic de 15 wați.
- Oprește luminile și aparatele pe care nu le utilizezi în mod constant.
- Deconectează aparatele mici. Chiar și atunci când nu sunt în uz, pot folosi o cantitate mică de energie electrică, care se adaugă la factură.
- Verifică izolația casei. Dacă locuința ta are izolație precară, atunci va fi risipită mai multă căldură.
Ia legătura cu unul dintre specialiștii Restart Energy și află cum poți să ai parte de facturi mai mici la energie cu ajutorul panourilor solare!