Mulți proprietari de case și antreprenori care se gândesc să îmbrățișeze energia solară se întreabă dacă panourile solare vor funcționa iarna sau în zilele înnorate. Vestea bună este că performanța panourilor solare nu se modifică foarte mult de la un anotimp la celălalt. Tehnologia solară a cunoscut progrese exponențiale în ultimul deceniu. Panourile solare sunt astăzi mai eficiente decât erau în trecut. Mai mult, costul panourilor solare a scăzut drastic, făcând energia solară o investiție sigură pentru afaceri și proprietari.
Panourile solare atrag energie de la soare. Dar acest lucru nu înseamnă că panourile solare funcționează doar în zilele însorite de vară. Pot beneficia de energia naturală a soarelui în fiecare lună a anului, chiar și în diminețile înnorate și în zilele scurte de iarnă.
Panourile fotovoltaice absorb lumina soarelui și la temperaturi foarte scăzute
Lumina soarelui mai puternică înseamnă, în general, mai multă electricitate. Panourile solare vor primi, de obicei, cea mai mare lumină în jurul prânzului, într-o zi senină și însorită, când lumina este cea mai puternică. Dar chiar și lumina slabă a unei după-amiezi mohorâte de iarnă eliberează suficientă energie pentru a produce electricitate. Chiar și pe vreme de îngheț, panourile solare transformă lumina soarelui în electricitate. Asta pentru că panourile solare absorb energie din lumina abundentă a soarelui, nu din căldura lui. De fapt, climatele reci sunt optime pentru eficiența panourilor solare. Atâta timp cât lumina soarelui atinge un panou solar, acesta va genera electricitate.
Mai multă energie electrică în zilele friguroase
Panourile solare funcționează când plouă? Deși panourile solare sunt cele mai productive în lumina directă a soarelui, ele pot folosi totuși lumina soarelui difuză sau indirectă (radiația) pentru a genera energie. Deci, panourile pot genera electricitate și când sunt nori. Ploaia ajută, de asemenea, la spălarea prafului de pe panouri pentru a le menține optimă eficiența. Panourile solare funcționează când este zăpadă? Chiar și atunci când sunt acoperite cu zăpadă, panourile solare pot genera energie electrică. Geamul întunecat și reflectorizant al panourilor solare accelerează topirea zăpezii și alunecă înainte de a împiedica performanța panourilor solare. De fapt, în zilele reci și senine, zăpada de la sol poate reflecta lumina solară suplimentară pe panourile solare ca o oglindă. Acest efect permite panourilor să producă și mai multă energie electrică la frig.
Cum influențează anotimpurile performanța panourilor solare
Ești probabil curios cum funcționează panourile solare și cât de eficiente sunt acestea în funcție de fiecare anotimp.
- Vara. În timp ce panourile solare primesc mai multă lumină solară în timpul verii, energia produsă este puțin mai mică decât în lunile mai reci. Căldura extremă poate afecta performanța panourilor solare.
- Primăvara și toamna. În aceste anotimpuri, cantitatea de lumină solară poate să nu fie la fel de abundentă ca vara, dar panourile funcționează cu o eficiență mai mare acum. Panourile solare produc mai mult decât suficientă energie în aceste două anotimpuri.
- Iarna. În timpul iernii, zilele sunt în mod natural mai scurte. Rezultă mai puțin timp pentru ca panourile solare să primească și să transforme lumina solară în energie. Cu toate acestea, panourile solare pot colecta și produce energie chiar și în zilele înnorate.
Contactează unul dintre specialiștii Restart Energy care te va sfătui ce sistem de panouri solare să alegi pentru afacerea sau locuința ta!