Piața panourilor solare, între flexibilitate și tehnologie
La nivel global, piața panourilor solare a înregistrat o creștere masivă în ultimii ani. Acest lucru a fost determinat de tranziția treptată a industriei energetice de la sectorul convențional la cel regenerabil. În plus, se estimează că acest sector va înflori în următoarea perioadă datorită interesului ridicat al populației față de mediul înconjurător.
Panourile solare fotovoltaice sunt panouri de siliciu capabile să capteze lumina soarelui și să o transforme în energie electrică. A doua generație de panouri solare fotovoltaice poartă numele de celule solare cu peliculă subțire. Acestea sunt realizate din straturi subțiri de materiale fără siliciu, cum ar fi telurura de cadmiu sau siliciul amorf. Acestea sunt mai flexibile în comparație cu prima generație de panouri solare fotovoltaice. Sunt adesea folosite la fațadele clădirilor.
Odată cu progresele tehnologice, cea de-a treia generație de panouri solare fotovoltaice este acum realizată dintr-o gamă largă de materiale. În afară de silicon, în compoziția lor intră materialele plastice conductoare, coloranții solari și cernelurile solare. Unele panouri solare fotovoltaice folosesc chiar oglinzi sau lentile din plastic pentru a concentra lumina pe un panou fotovoltaic foarte eficient.
Piața panourilor solare, în creștere în următorii ani
Se preconizează că, în viitorul apropiat, creșterea pieței panourilor solare fotovoltaice va fi determinată de preocupările tot mai mari pentru diminuarea emisiilor de carbon. Un rol crucial îl va avea trecerea treptată către dependența de sursele regenerabile pentru consumul de energie. Încălzirea globală și dependența excesivă de sursele de combustibili fosili pentru generarea de energie au fost preocupări tot mai mari în rândul națiunilor din întreaga lume. În acest scop, au fost descoperite surse alternative și regenerabile pentru captarea de energie.
Acesta a fost un factor determinant în spatele apariției energiei solare și a creșterii ulterioare a cererii de panouri solare fotovoltaice. Energia solară nu numai că reduce amprenta de carbon. De asemenea, scade semnificativ facturile la energie electrică.
Cinci tehnologii solare de urmărit în 2022
Panourile solare tradiționale au dominat piața solară până în acest moment. În 2022, vorbim de câteva tehnologii interesante de panouri solare, fie în curs de dezvoltare, fie deja pe piață. Aceste tehnologii promițătoare vor revoluționa modul în care ne gândim nu doar la panourile fotovoltaice, ci și la producția de energie în general.
- Barierele solare fotovoltaice antizgomot. Există deja instalate în lume, în special în Statele Unite ale Americii, bariere de zgomot. Acestea au fost construite cu scopul de reducere a nivelului de zgomot de pe autostrăzi.
- Țesătura solară. Este vorba de filamente solare care pot fi încorporate în tricouri, paltoane de iarnă sau în orice altă îmbrăcăminte.
- Învelișurile solare sunt o tehnologie fotovoltaică nouă, pentru a integra modele personalizate în sistemele de panouri solare. Această tehnologie este similară cu afișele publicitare de pe geamurile autobuzelor. Sunt ideale pentru orice tip de afacere.
- Fotovoltaicele integrate se îmbină perfect în arhitectura clădirii sub formă de acoperișuri, copertine, fațade și sisteme de luminatoare. Vestea bună este că sistemele de panouri solare BIPV le permit proprietarilor de case să obțină economii pe materialele de construcție, dar și la costurile cu energia electrică.
- Fermele solare plutitoare. Panourile fotovoltaice sunt amplasate pe rezervoare și pe alte corpuri de apă. Acestea oferă o eficiență și mai mare, precum și o multitudine de alte beneficii. Fermele solare plutitoare pot genera cantități uriașe de electricitate fără a utiliza terenuri valoroase sau imobile. Costurile de instalare ale panourilor fotovoltaice plutitoare sunt mai mici decât cele ale panourilor fotovoltaice de pe uscat.
Află de la specialiștii Restart Energy cum poți investi în energie solară și ce pași trebuie să urmezi pentru a instala cu succes panouri solare de ultimă generație!